Ödön
1 °C
11 °C

Handó kirúgatásával fenyegetőzik az Országos Bírói Tanács

2018.05.17. 17:00

Egyre mélyül az árok Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke és a hivatalát felügyelő Országos Bírói Tanács között. Ma jelent meg az OBT tegnapi üléséről szóló összefoglaló, melyben a testület konkrétan azzal fenyegetőzik, hogy kezdeményezni fogják Handó megfosztását a tisztségétől, ha nem tesz eleget a törvényi kötelezettségeinek.

Az Országos Bírói Tanács felhívja az OBH elnökét, hogy haladéktalanul tegyen eleget az OBT irányába fennálló törvényi kötelezettségeinek, tegye meg a szükséges előterjesztéseket, érdemben válaszolja meg az OBT felhívásait, és a felügyeleti tevékenység gyakorlásához szükséges tájékoztatásokat adja meg. Amennyiben ennek nem tesz eleget, az OBT megfontolja a Bszi. 74. § szerinti eljárás kezdeményezését.

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról (Bszi.) szóló törvény szerint ugyanis ha Handó neki felróható okból 90 napon túlmenően elmulasztja a törvényi feladatait, vagy cselekménye, magatartása, mulasztása miatt a tisztségére méltatlanná vált, az OBT a tagok kétharmadának szavazatával indítványozhatja az Országgyűlésnél a menesztését.

A széles elnöki jogkörökkel felruházott Handó Tünde és az OBT konfliktusa januárban éleződött ki, amikor a testületbe új, Handóval szemben kritikus tagok érkeztek. A konfliktus elsősorban a bírósági vezetői álláspályázatok eredménytelenné nyilvánításáról szól: Handó számos esetben nem volt hajlandó kinevezni a pályázatok nyertesét, és inkább új pályázatot írt ki.

Ezt a gyakorlatot már bírósági ítélet is visszaélésnek nevezte, majd május elején az OBT is úgy találta, hogy Handó sorozatosan megsértette a törvényt.

Handó Tünde
Handó Tünde
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Handó azonban azóta többször is kinyilvánította, hogy nem tartja törvényesnek az OBT határozatát, mert a testület (egyes tagok lemondása miatt) már nem működőképes. Utoljára kedden adott ki erről közleményt. Erről a Kúria elnöke, Darák Péter, aki maga is az OBT tagja, azonban épp az ellenkezőjét gondolja, és a törvény sem látszik alátámasztani Handó véleményét: erről itt írtunk részletesen.

Nagy kérdés, hogy Orbán Viktor milyen jövőt szán az elvileg 2021 januárjáig szóló mandátummal rendelkező Handó Tündének. Az nem valószínű, hogy engedné, hogy a parlament szégyenszemre megfossza a tisztségétől. Ugyanakkor az is tény, hogy Handó, miközben lojális maradt a Fideszhez, már nyilvánvalóan képtelen a bíróságok igazgatásának kézben tartására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?