Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán: Soros emberei nem szeretik a keresztényeket

2018.06.08. 08:03

Masszív és földrengésbiztos költségvetést állítottunk össze.

– mondta el Orbán Viktor az idei költségvetésről péntek reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő a 2019-re tervezett 1,8 százalékos hiányról elmondta: „régi vágású családból jön, ahol azt tanulta, hogy nem szabad tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takarónk ér, ezért a hiány nem jó. „Működését tekintve” ezért a költségvetés nullás lesz.

A miniszterelnök többször is utalt arra interjújában, hogy hamarosan gazdasági válsággal kell majd szembenéznünk, és a magyar gazdaság exportfüggősége miatt az ország a nemzetközi hatásoknak is jobban ki van téve, mint azok az államok, melyek nagy belső piacra támaszkodhatnak. 

Ezért kell nagy radarképernyőn és érzékeny szenzorokkal figyelnie a világgazdasági folyamatokat.

Egy lehetséges válság előjeleként említette, hogy Európában magasabb az eladósodottság, mint 2008-ban, a legutóbbi világválság előestéjén, és egy hitelválság Magyarországot is keményen sújthatja. Ezért is csökkenti folyamatosan a hiányt a kormány (bár ahogy arról írtunk, még messze van a biztonsági zóna), és ezért növelték meg a költségvetésben a tartalékot.

Európában megjelentek a kemény fiúk

Az európai migráció kérdésével kapcsolatban Orbán azt fejtegette, hogy ő mindig is azt az álláspontot képviselte a migrációval kapcsolatban, ami most Európa-szerte terjedőben van. Az új olasz és osztrák bevándorlásellenes kormányra utalva azt mondta:

Európában megjelentek a kemény fiúk.

És most azok, akik őt korábban érdes stílusúnak tartották, „megtanulják, hogy hol lakik az Úristen". De többször is leszögezte, hogy a magyar kormány európai befolyásával kapcsolatban nem szabad elveszteni az arányérzéket", de tapasztalatunk tudatában" kell alakítani a kapcsolatokat. A műsorvezető alákérdezésére – akkor most Orbán Viktort irigylik Európában?" – Orbán úgy válaszolt:

Nem engem kell irigyelni, irigyeljék a magyarokat, arra jó okuk van.

Soros katonái nem szeretik a keresztényeket

Orbán Viktor felmondta a kötelező frázisokat Soros György „hadseregéről", ami szerinte nyíltan küzd azért, hogy Európa keresztény népeit „összekeverje" migránsokkal, ezzel meggyengítse az országokat, és az országok meggyengítése révén aztán tág tere nyíljon a spekulációra. Ezen civilek – akiket a valóságban sokkal hétköznapibb motivációk vezérelnek – motivációit Orbán így látja:

Nem szeretik a keresztény hagyományokat, nem szeretik a keresztényeket, össze akarnak keverni minket másokkal.

Ezért a miniszterelnök szerint bár nem vagyunk tökéletesek", de mégis inkább a sokszínű" keresztény hagyományokhoz– például a szeretet jelentőségéhez – kell visszatérni. 

Jön az újabb alkotmánymódosítás

Orbán azt is belengette, hogy „szeptemberben indul egy diskurzus” a 2012-ben életbe lépett – akkor a miniszterelnök által „gránitszilárdságú"-ként jellemzett alaptörvény átfésüléséről, de az „ország védelmében” előrevették az országba való betelepítés tilalmát (illetve más változtatásokat is, de erre a miniszterelnök nem tért ki). Orbán szerint ez a munka egy-másfél évet vehet majd igénybe.