Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Nagy egyetértés a parlamentben: a saját fizetésemelésükről szavaztak

2018.07.13. 12:24

Az országgyűlési képviselők juttatásainak emelését tartalmazó módosító javaslatot fogadott el pénteki ülésén a törvényalkotási bizottság. A javaslat szerint évente növekedhetnének a tiszteletdíjak, hiszen azokat az előző évi átlagbér (jelenleg bruttó 316 ezer forint) háromszorosában határozná meg az országgyűlési törvény.

Nagy vonalakban erről van szó: megemelik a saját fizetésüket, a fizetésen kívül kapnak benzinkártyát és a lakbértámogatást is növelik, a kormánytagok is megkapják a teljes képviselői fizetésüket.

Ezt a kormánypártok kezdeményezték, a jövő évi költségvetési törvényhez csatolták módosításként. Aki egy állandó bizottság tagja, az az alapilletményének 1,2-szeresét, aki legalább két testület munkájában vesz részt vagy a törvényalkotási bizottságban foglal helyet, az alapilletmény 1,4-szeresét kapná.

A frakcióvezetők az alapilletmény kétszeresében részesülnének, helyetteseik annak 1,7-szeresében, de helyettesi díjazást csak minden megkezdett huszonöt tag után egyszer fizetne a Ház. Ez tehát kizárólag a Fideszre vonatkozik, hiszen csak nekik van 25 fősnél nagyobb frakciójuk, a második Jobbiknak 23 tagja lett a parlamentben a választási adatok szerint, azóta pedig csökkent a frakció létszáma.

Kövér László az Országgyűlés elnökeként az alapilletmény 2,7-szeresét kapná, alelnökei a dupláját, míg a jegyző és az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának elnökének juttatását 1,7-szeres szorzóval számolnák.

A képviselők üzemanyagkártyát is kapnak, amelyet havonta töltenének fel különböző összegekkel figyelembe véve azt, hogy a politikus milyen messze él a fővárostól, és választókerülete mekkora. A budapestiek alapjuttatásként havi 2500 kilométer megtételéhez elegendő forrást kapnának, míg az, aki több mint 300 kilométerre lakik, 6500 kilométerre elegendő üzemanyagot fedezhetne abból. Az összeg azonban ennek akár a másfélszerese lehet a legnagyobb területi kiterjedésű választókerületek egyéni képviselői esetében.

Növekedne a lakbértámogatás is, az indoklás szerint azért, mert a fővárosi albérletárak az elmúlt években megduplázódtak, de nőne a független képviselők juttatása is. A jövőben nem kap az Országgyűlési törvényben meghatározottnál alacsonyabb összegű javadalmazást az a képviselő, aki kormányzati tisztséget is ellát.

A változások már idén augusztustól életbe lépnének, ha azokat jövő héten elfogadják.

A változtatást csak a DK politikusai ellenezték, a többi jelen lévő ellenzéki képviselő megszavazta azt, miután a kormánypártok hozzájárultak a frakciók támogatását és egyes képviselői juttatásokat érintő ellenzéki kezdeményezéshez. Az LMP távolmaradással fejezte ki a véleményét a javaslatról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?