Nagy egyetértés a parlamentben: a saját fizetésemelésükről szavaztak

2018.07.13. 12:24

Az országgyűlési képviselők juttatásainak emelését tartalmazó módosító javaslatot fogadott el pénteki ülésén a törvényalkotási bizottság. A javaslat szerint évente növekedhetnének a tiszteletdíjak, hiszen azokat az előző évi átlagbér (jelenleg bruttó 316 ezer forint) háromszorosában határozná meg az országgyűlési törvény.

Nagy vonalakban erről van szó: megemelik a saját fizetésüket, a fizetésen kívül kapnak benzinkártyát és a lakbértámogatást is növelik, a kormánytagok is megkapják a teljes képviselői fizetésüket.

Ezt a kormánypártok kezdeményezték, a jövő évi költségvetési törvényhez csatolták módosításként. Aki egy állandó bizottság tagja, az az alapilletményének 1,2-szeresét, aki legalább két testület munkájában vesz részt vagy a törvényalkotási bizottságban foglal helyet, az alapilletmény 1,4-szeresét kapná.

A frakcióvezetők az alapilletmény kétszeresében részesülnének, helyetteseik annak 1,7-szeresében, de helyettesi díjazást csak minden megkezdett huszonöt tag után egyszer fizetne a Ház. Ez tehát kizárólag a Fideszre vonatkozik, hiszen csak nekik van 25 fősnél nagyobb frakciójuk, a második Jobbiknak 23 tagja lett a parlamentben a választási adatok szerint, azóta pedig csökkent a frakció létszáma.

Kövér László az Országgyűlés elnökeként az alapilletmény 2,7-szeresét kapná, alelnökei a dupláját, míg a jegyző és az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának elnökének juttatását 1,7-szeres szorzóval számolnák.

A képviselők üzemanyagkártyát is kapnak, amelyet havonta töltenének fel különböző összegekkel figyelembe véve azt, hogy a politikus milyen messze él a fővárostól, és választókerülete mekkora. A budapestiek alapjuttatásként havi 2500 kilométer megtételéhez elegendő forrást kapnának, míg az, aki több mint 300 kilométerre lakik, 6500 kilométerre elegendő üzemanyagot fedezhetne abból. Az összeg azonban ennek akár a másfélszerese lehet a legnagyobb területi kiterjedésű választókerületek egyéni képviselői esetében.

Növekedne a lakbértámogatás is, az indoklás szerint azért, mert a fővárosi albérletárak az elmúlt években megduplázódtak, de nőne a független képviselők juttatása is. A jövőben nem kap az Országgyűlési törvényben meghatározottnál alacsonyabb összegű javadalmazást az a képviselő, aki kormányzati tisztséget is ellát.

A változások már idén augusztustól életbe lépnének, ha azokat jövő héten elfogadják.

A változtatást csak a DK politikusai ellenezték, a többi jelen lévő ellenzéki képviselő megszavazta azt, miután a kormánypártok hozzájárultak a frakciók támogatását és egyes képviselői juttatásokat érintő ellenzéki kezdeményezéshez. Az LMP távolmaradással fejezte ki a véleményét a javaslatról.