Orbán: Európa vezetői alkalmatlanok

Újabb iránymutatást várnak Orbántól Tusványoson

Vége
MG 5505
Dezső András
Dull Szabolcs
2018.07.28. 11:36

Összefoglaló

Orbán kiállt a kultúrharc mellett, szerinte az újabb kétharmad egy új korszak kiépítésére kapott felhatalmazást.
Európa vezetői szerinte alkalmatlanok.
Sorsdöntő az EP-választás, mert most le lehet váltani a liberális elitet.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orbán Viktor megválaszolt pár kérdést, ezzel vége is rendezvénynek. Hamarosan jelentkezünk egy összefoglalóval, miről szólt Orbán beszéde, és ennek mi a jelentősége.

  • Orbán azt mondja, "szeretnénk jövőre a Néppárttal indulni", ám az Európai Néppártot láthatóan egymástól távol lévő pártok alkotják. A kormányfő viszont szeretné, ha áthidalhatóak lennének a távolságok. "Belső kompromisszumok árán össze kell adni az erőnket"

    A bent maradás felé, nem a kilépés felé hajlik a gondolkodásunk

    -  mondta Orbán, aki szerint a lojalitás fontos dolog, "mi nem megyünk el a Néppártból, csak elzavarni lehet minket".

    Orbán egy korábbi beszélgetést elmesélve azzal zárta, hogy megfogadja Helmuth Kohl tanácsát: "ami rossz a magánéletben, az rossz a politikában is."

  • Románia politikai viszonyait elemezve Orbán arról beszél, hogy

    óriási tartalékok politikai stabilitás területén.

    Romániában ugyanis szerinte bonyolult hatalmi helyzet van. Ezért ő a kormányzó párt elnökével próbál kiépíteni speciális viszonyt, ami nem könnyű, mert "gyanúba keveredünk", de "konkrét kérdésekben próbálunk megállapodni".

  • Orbán kapott egy olyan kérdést, hogy "mit tudunk tenni, hogy 96 százalék szavazzon Orbánra csonka honban is", ahogy a határon túl.

    Orbán szerint ez a 96 százalék "nagyon veszélyes, mert könnyen felcsúszik az ember 100 fölé". Arról azonban már gondolkodott, hogy elérte-e a Fidesz-KDNP támogatottsága csúcsát. Legutóbb 49,5% ot kapott a Fidesz, Orbán úgy látja viszont, hogy 63-65% között vannak azok, akik hajlandóak megfontolni, hogy a Fideszre szavazzanak.

  • A rendezvény még nem ért véget, Németh Zsolt most felolvassa azokat a kérdéseket, amelyeket írásban tettek fel a miniszterelnöknek. Ilyesmi érdekli a közönséget itt:

    • A Fidesz jövőre Néppárton belül vagy kívül fog indulni?
    • Miért nem lép ki a Fidesz a Néppártból?
    • Debrecentől mikor ér el az autópálya Romániáig?
    • Az olimpiai rendezés újra napirendre kerül-e?
    • Miért nincs magyar parlamenti képviselete a határon túli magyaroknak?
    • Hogyan lehet a levélszavazat folyamatát optimalizálni?
    • Lehet-e Liviu Dragnea partnere Budapestnek?
  • Románia ma rosszul fest. Törékenyebb, mint valaha

    - mondott egy erős mondatot az előbb Tőkés László. Szerinte "a beolvasztásunkra, megsemmisítésünkre irányuló pánromán doktrína" továbbra is érvényben van.

  • Szenvedélyünk Erdély - ezt a mottót választotta beszédének Tőkés László, aki ezután a "tilalom alá helyezett székely autonóm terület szívéből" köszöntött minden résztvevőt. Orbán Viktort a "nemzet miniszterelnökének" nevezte.

    Örül annak, hogy a román hatóságok végül elszállították a Tusnádon problémát okozó medvét, és reményét fejezte ki, hogy a románok a medvék védelméhez hasonlóan kezelik majd a magyar kisebbség védelmének ügyét.

  • Németh Zsolt a rendezvény díszvendégeit sorolja: a határon túli magyar vezetőket, nemcsak erdélyieket, hanem a Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek.

    A magyar politikusok közül Németh külön kiemelte Semjén Zsoltot, Guylás Gergelyt, Kocsis Mátét, Kósa Lajost, Potápi Árpádot. Majd egy perccel később még Harrach Pétert is hozzátette.

  • Tusványos a szenvedélyünk!

    - a szabadegyetem idei jelmondatával indított Németh Zsolt. Megérkeztek ugyanis Orbán Viktorék a színpadra, hatalmas taps köszöntötte nyilván. Németh szerint ez a szenvedély a magyar nemzet összetartozásának ügye, a magyar kultúra megőrzésének ügye.

    Hogyan állunk? Mire készüljünk? Hogy áll a magyar nemzet, Európa? Németh Zsolt szerint ezekre a kérdésekre hallhatunk majd válaszokat a következő egy órában.

  • Megérkezett a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely, és amikor elfoglalta a helyét, nagy taps köszöntötte. A hátul lévők azt hitték egy pillanatra, hogy Orbán érkezett, de nem, ez csak a türelmetlenkedő közönség tapsa lett. Félre volt kiírva a kezdés.

  • Reggel még elég borús volt az idő Tusnádfürdőn, esőre állt, ráadásul minden csupa sár volt. Ez ugyanakkor nem tartotta vissza Orbán szimpatizánsait, és kezdésre - ahogy nézem - megtelt a nagyszínpad előtti rész. Az biztos, hogy a tömeg vetekszik a keddi Rúzsa Magdi koncertre érkezők számával.

  • Orbán Viktort nemcsak a helyiek akarják meghallgatni, Magyarországról is szép számmal érkeztek ismert arcok. Számos Fidesz-KDNP-s politikus már az első sorban toporog: Harrach Péter, Kósa Lajos, Potápi Árpád, Bajkai István, Tessely Zoltán már meg is találta a helyét.

    A politikusokon kívül is látni ismert embert: jóval a kezdés előtt feltűnt például Schmidt Mária, Pálffy István, a TV2-s Marsi Anikó és Palik László is.

  • A színpadot természetesen már előkészítették a beszédre. A berendezés és a koreográfia a szokásos: Németh Zsolt fideszes képviselő, a szabadegyetem alapítója és egyik szervezője vezeti fel a beszédet. Orbán előtt pedig Tőkés László püspök, a Fidesz listáján bejutó EP-képviselő szólal fel. Tavaly kérdéseket is lehetett papíron küldeni, többet Orbán meg is válaszolt. Megeshet, hogy most is így lesz.

  • Minden évben, így most is nagy várakozás előzi meg a magyar miniszterelnök felszólalását. Orbán Viktor az előző években többször is fajsúlyos kijelentéseket és bejelentéseket tett Tusványoson (illiberális demokrácia, Trump támogatása), így most is arra számítanak itt, Tusnádfürdőn, hogy a kormányfő mond valami emlékezeteset.

    A Fidesz politikusai az egész héten a jövő évi EP-választás sorsdöntő szerepéről beszélt, így várhatóan Orbán is beszél majd erről, és beindítja a jövő évi kampányokat. Arra számítanak itt, hogy Orbán egyfajta iránymutatást ad, hogy a parlamenti választási győzelem után hogyan lehet felkészülni a jövő évi választásokra, feladatokra.

  • Szénával szórták fel a tusványosi nagyszínpad előtti mezőt, akkora a sár. Pénteken szinte egész nap esett az eső, így elég nagy lett a dagonya. Márpedig Orbán Viktor beszédére ezreket várnak.És valóban, már másfél órával a kezdés előtt elkezdték lefoglalni a helyeket az érkezők. Aki félórával előtte érkezett, az ülőhelyet el is felejthette.

Vissza az összes bejegyzéshez