Még az idén benyújtják a közigazgatási bíróság felállításáról szóló törvényjavaslatot

2018.09.20. 11:37

Az igazságügyi tárca még az év vége előtt benyújtja a közigazgatási bíróság felállításáról szóló törvényjavaslatot - jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen, a végrehajtó hatalom alkotmányos felelősségéről és a bírói hatalom 21. századi kihívásairól rendezett konferencia vitaindító előadásában az MTI beszámolója szerint.

Trócsányi arról beszélt, a szakmai színvonal emelése miatt döntöttek az önálló közigazgatási bírósági rendszer felállításáról, mert az jobban megtestesíti a végrehajtó hatalom önkorlátozását és hatékonyabb ellenőrzést biztosít a közigazgatás döntései felett. A bírói függetlenség rendkívül fontos, szenzitív kérdés, ezért a kodifikáció során sok szempontot kell figyelembe venniük. Mint mondta, a konferencia lehetőséget teremt arra, hogy a jogszabály-előkészítés során eddig felmerült dilemmákat megvitassák a külföldi előadókkal.

Három napja Patyi András, aki minden valószínűség szerint a leendő bíróság elnöke lesz, három napja úgy nyilatkozott a Magyar Időknek, hogy a közigazgatási bíróság szerinte hatékonyan fogja képviselni a közérdeket és a polgárok jogait. Patyi júliusban lemondott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról. Később megszületett a lex Patyi, amelynek értelmében pályázat nélkül is visszatérhet korábbi hivatásához az a bíró, aki rektori kinevezés miatt hagyta el az igazságszolgáltatási pályát. Patyi addig is a Kúria önkormányzati tanácsának elnöke.