Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még az idén benyújtják a közigazgatási bíróság felállításáról szóló törvényjavaslatot

2018.09.20. 11:37

Az igazságügyi tárca még az év vége előtt benyújtja a közigazgatási bíróság felállításáról szóló törvényjavaslatot - jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen, a végrehajtó hatalom alkotmányos felelősségéről és a bírói hatalom 21. századi kihívásairól rendezett konferencia vitaindító előadásában az MTI beszámolója szerint.

Trócsányi arról beszélt, a szakmai színvonal emelése miatt döntöttek az önálló közigazgatási bírósági rendszer felállításáról, mert az jobban megtestesíti a végrehajtó hatalom önkorlátozását és hatékonyabb ellenőrzést biztosít a közigazgatás döntései felett. A bírói függetlenség rendkívül fontos, szenzitív kérdés, ezért a kodifikáció során sok szempontot kell figyelembe venniük. Mint mondta, a konferencia lehetőséget teremt arra, hogy a jogszabály-előkészítés során eddig felmerült dilemmákat megvitassák a külföldi előadókkal.

Három napja Patyi András, aki minden valószínűség szerint a leendő bíróság elnöke lesz, három napja úgy nyilatkozott a Magyar Időknek, hogy a közigazgatási bíróság szerinte hatékonyan fogja képviselni a közérdeket és a polgárok jogait. Patyi júliusban lemondott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról. Később megszületett a lex Patyi, amelynek értelmében pályázat nélkül is visszatérhet korábbi hivatásához az a bíró, aki rektori kinevezés miatt hagyta el az igazságszolgáltatási pályát. Patyi addig is a Kúria önkormányzati tanácsának elnöke.