Az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum is aláírást gyűjt az európai ügyészségért

2018.10.04. 17:06 Módosítva: 2018.10.04. 17:41

Az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum is támogatja a Magyarország európai ügyészséghez való csatlakozásáról szóló aláírásgyűjtést, írja az MTI az ellenzéki pártok csütörtöki közös sajtótájékoztatójukon elhangzottak alapján. 

Az ellenzéki pártok Magyarország korrupciós helyzetével indokolták az összefogást, amellyel Hadházy Ákos LMP-s politikus kezdeményezését támogatnák.  A XVIII. kerületi, lőrinci sportcsarnok előtt Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: azért kell csatlakoznia Magyarországnak az európai ügyészséghez, mert jelenleg az uniós források nem jutnak el az emberekhez, a pénzt "Orbánék ellopják".

A politikus a sportcsarnok felújításának ügyét hozta példaként, mert szerinte a beruházás jelentősen megdrágult az eredeti tervekhez képest.

Az MSZP és a Párbeszéd nemcsak a kerületben, hanem országos szinten is csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek során egymillió aláírást akarnak összegyűjteni.

Hadházy Ákos független képviselő, volt LMP-társelnök, az aláírásgyűjtés elindítója azt hangsúlyozta: az emberek ezzel a kezdeményezéssel nemet tudnak mondani a korrupcióra és igent az Európai Unióra. Hétfőig már mintegy 16 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük. Külön kiemelte a Momentum segítségét, de azt is jelezte, hogy van olyan parlamenti párt, amely hivatalosan, országosan nem támogatja a gyűjtést, de helyi szervezetei aktívan részt vesznek benne.

Azt, hogy a sajtótájékoztató helyszínén az LMP is megjelent egy aláírásgyűjtő standdal, Hadházy Ákos kérdésre válaszolva úgy kommentálta: tudomása szerint az LMP országos elnöksége is az aláírásgyűjtés támogatása mellett van.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a kezdeményezés támogatását azzal indokolta: ha Magyarország nem csatlakozik az európai ügyészséghez, akkor az "Orbán-rezsim" szétlophatja az országot. Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja pedig azt hangoztatta: ma a kormány a független intézményrendszer lebontásával és párkatonák kulcspozícióba ültetésével megnyitja az utat a korrupció előtt, ez ellen pedig minden valódi ellenzéki pártnak kötelessége tenni.