Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Demeter Márta: törvényes volt a kérdésem Orbán lányának utaztatásáról

2018.10.18. 16:42

Demeter Márta szerint nemcsak indokolt, hanem törvényes is volt a belügyminiszterhez és honvédelmi miniszterhez intézett kérdése: miért honvédségi gépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát?

Ezt az LMP frakcióvezető-helyettes csütörtökön Debrecenben mondta a Stop tandíj! című sajtótájékoztatóján, írja az MTI. 

Demeter azt mondta, közérdekből nyilvános adatokról van szó, ezért hozta nyilvánosságra. Érthetetlennek nevezte azt a sajtóbeli üzengetést, ami az ügyben kialakult, ő maga várja a miniszterek hivatalos, írásos válaszát, s annak ismeretében dönt a további lépésekről.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI szerint eközben

DEMETER MÁRTÁT KATONAI NEMZETBIZTONSÁGI KOCKÁZATNAK NEVEZTE.

Mivel szerinte az LMP-s képviselő bizalmas és érzékeny adatokat "hamisított és szivárogtatott ki", felelőtlenül járt el, megsértett minden jogszabályt, ami az iratmegtekintésre vonatkozik, ráadásul nemcsak nyilvánosságra hozta, hanem meg is hamisította az adatokat azzal, hogy Orbán Viktorral hozta azokat összefüggésbe. Amikor pedig Demeter Márta kérte a papírok megtekintését, szóltak neki, hogy azokat legalább harminc évig még nem lehet nyilvánosságra hozni.  Ezért pedig a pártnak vissza kéne hívnia őt a szakbizottság második posztjáról.

Demeter arra a kérdésre, lemond-e országgyűlési képviselői mandátumáról, amelyre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szólította fel, egyértelműen nemmel válaszolt.  "Miért mondjak le?" - kérdezte. Azt mondta, hogy azt a munkát végzi, amivel megbízták a választók. Mint mondta, ennek legfontosabb eleme az, hogy országgyűlési képviselőként a kormányzat működését és tevékenységét, illetve a döntések végrehajtását ellenőrizze.

Demeter Márta volt az, aki Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez kedden beadott írásbeli kérdésében arra volt kíváncsi, hogy miért utazott honvédségi repülővel Orbán Flóra, Orbán Viktor legkisebb gyermeke, de ezt a kormányzati szervek és a kormánymédia felületei is tagadják.