Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A honvédelmi miniszter szerint az LMP-s Demeter Márta téved

2018.10.19. 16:11 Módosítva: 2018.10.19. 17:01

„Mindenekelőtt felhívom a figyelmét, hogy az ön által említett Pafosz nem egy sziget, hanem egy vegyes használató repülőtérrel (civil és katonai) rendelkező város”, írta írásbeli válaszában Benkő Tibor honvédelmi miniszter Demeter Márta LMP-s képviselőnek. Demeter kedden kérdezte azt a minisztertől, hogy ”Hogy történhetett meg, hogy a Magyar Hionvédség Airbus A-319 repülőgépe kiképző repülés keretében szállítja a miniszterelnök családtagját?”.

Az LMP-s képviselő a kecskeméti légibázison egy iratbetekintés során jutott olyan információk birtokába, amely alapján azt feltételezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök legkisebb lánya Ciprus szigetéről egy katonai gépen tért vissza Magyarországra.

Az ügyészséggel vizsgáltatná Demetert a Fidesz

A Fidesz közleménye szerint ők megvizsgálta "az LMP-s Demeter Márta ügyét, amelyben nem nyilvános adatokat tett közzé és hamisított meg politikai haszonszerzés céljával. Az ügyben az ügyészséghez fordulunk, mert álláspontunk szerint több bűncselekmény gyanúja is felmerülhet."

A Kormányzati Kommunikációs Központ még aznap tagadta, hogy ilyen történt volna, és azt írta, hogy valójában egy Orbán L. nevű százados gyermekéről van szó, akinek pont ugyanaz a neve, mint a kormányfő lányának. Demeter azonban tartotta magát ahhoz, hogy az általa feltett kérdésben rejlő információ helyes, így most pénteken hivatalosan is, a honvédelmi minisztertől kapta meg azt a tájékoztatást, amely szerint a lánygyermek a Cipruson, ENSZ-misszóban szolgálatot teljesítő magyar katona leánygyermeke, aki szabályosaan tartózkodott a nevezett repülőgépen, írta Benkő Tibor.

Benkő szerint ez Demeter számára is kiderülhetett volna, ha az iratbetekintés alkalmával "kellően alapos és körültekintő lett volna. Benkő szerint viszont így viszont „ezzel politikai haszonszerzés reményében hamis állításokat generálva” sértette meg a katonákat.

Egy másik kérdéssel kapcsolatban pedig Benkő azt írta szintén Demeter Márta kérdésére Martóh Gáspár kormánybiztos repülésével kapcsolatban, hogy bár Maróth 2017 októberétől a Nemzeti Fegyverzeti igazgató, de sosem utazott a szóban forgó repülőgépen.