Nem elég nemzeti az új alaptanterv tervezete, átdolgozzák

2018.10.20. 10:26

Sokan bírálják a NAT-tervezetét annak liberális szellemisége, illetve a hiányzó nemzeti jelleg miatt, írja a Magyar Hírlap. Mint írják, az irodalmi részből hiányoznak a kötelező olvasmányok, előfordulhat, hogy a diákok nem találkoznak a klasszikus magyar szerzőkkel, művekkel.

A lapnak név nélkül nyilatkozó szaktanárok szerint komoly problémákat okozhat, hogy kikerülhetnek a köztudatból olyan szerzők, mint Móricz Zsigmond, olyan művek, mint a Himnusz vagy Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye. Vagy éppen Jókai Mór, akiről Csépe Valéria korábban azt mondta, „nehéz megszerettetnie a pedagógusnak”.

Azonban, ha a nemzeti identitás alapszövegeit nem ismerik meg a tanulók, akkor megszűnik a közös kánon, ami összetart, megszűnik az egység

- figyelmeztet a lap, ami kifogásolja, hogy Csépe Valéria egy nemrég megrendezett konferencián a NAT-tervezete kapcsán egyetlen szót sem szólt az alaptanterv nemzeti tartalmairól.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár a lapnak nemrég megerősítette, hogy a minisztériumban jelentős mértékben átdolgozzák a tervezetet. Közölte, a módosított alaptanterv november közepére-végére készülhet el.

Az új Nemzeti alaptantervet szeptember elsején hozta nyilvánosságra az Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoport, amelyen 2017 decembere óta dolgozott Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia pszichológusprofesszorának vezetésével egy száz fős, pedagógiai szakértőkből, pszichológusokból és gyakorló tanárokból álló kutatócsoport.

Ez azonban csak egy tervezet, Gulyás Gergely kormányszóvivő már a megjelenésekor azt mondta, hogy csak egy tervezetről van szó, nem szabad konkrétumnak venni semmilyen elemét, és abban a formában biztosan nem lép életbe, ahogy megkapták. Gulyás szerint ugyanis komoly változtatásokra van szükség a történelemre, irodalomra, természettudományokra vonatkozó elképzeléseken.

Az átdolgozással kapcsolatban Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter egy hete azt nyilatkozta, hogy szeretnék 2019. szeptember elsején bevezetni, de nem mindenáron ragaszkodnak a dátumhoz.

A kormány megfontoltan kíván dönteni, inkább később vezessük be az új NAT-ot, de koherens, kimunkált legyen.

Kásler is utalt arra, hogy sokak meglátása szerint hiányzik belőle a nemzeti jelleg. Mint mondta, társadalmi vita során a korrekciókkal módosult az eredeti elképzelés, például "a nemzeti értékeink hangsúlyozása, megjelenítése már az óvodától kezdve nagyon fontos."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?