László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindenki elégtételt és elszámoltatást akar

IMG 0695
2018.03.15. 20:09 Módosítva: 2018.03.15. 21:37
A választási kampány jegyében telt az idei március 15, ami a nem túl jó idő ellenére igencsak sok embert mozgatott meg az utcákon. A legtöbben a hódmezővásárhelyi választási kudarc után összehívott Békemeneten voltak. Orbán Viktor homályos fenyegetést fogalmazott meg arról, hogy a választások után majd elégtételt vesznek valamiért, valakin. Az ellenzéki pártok továbbra is az összefogást erőltették, a Demokratikus Koalíció meglepetésként konkrét felajánlásokat is tett, Vona Gábor pedig minden jobb- és baloldali embert hívott, hogy felépítsék a szabadság várát.

A hódmezővásárhelyi választási vereség után összehívott Békemeneten nagyon sokan voltak, rengeteg ember és busz érkezett vidékről. A tömeg élén a Civil Összefogás Fórum (CÖF) ismert arcai, Bayer Zsolt, Stefka István, Széles Gábor, Fricz Tamás vonultak.

A Magyar Nemzet újságírója Tiborcz István ügyeiről kérdezte a Békemenet élén haladókat, de a CÖF biztonsági őrei körbevették, a lába közé nyúltak, megütötték a bordáján  és a hátizsákjánál fogva húzták el.

A Pestre átérő békemenetet rákosista mozgalmi nótákkal hackelték  meg a Demokratikus Koalíció és a Szolidaritás Mozgalom Alkotmány utcánál felállított kis színpadáról.

Nagy sikere volt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által meghirdetett alternatív békemenetnek, amelynek - Tiborcz Istvánra utalva - a "Vejed vagyunk, Viktor" volt a mottója. A transzparenseken olyan feliratok voltak olvasható, mint "No go Bécs, let's go Hódmezővásárhely!", "Kósa Lajos kezelje az én számlámat is!" vagy "Korlátlan vejhatalmat!".

A CÖF-ös Békemenet a Kossuth térre vonult, ahol Orbán Viktor beszédében azt mondta: a választás tétje nem a kormányzás folytatása, hanem az ország további létezése, mert "azt akarják", hogy azt néhány évtized alatt önként adjuk át másoknak, más földrészről érkező idegeneknek. A kormányfő nemzeti érzelmű milliókra és "nemzetek feletti és antidemokratikus erőkre" osztotta az országot, majd a "Soros-jelöltekre" utalva homályosan azzal fenyegetőzött, hogy "erkölcsi, jogi, politikai elégtételt fogunk venni a választások után".

Vona Gábor, a Jobbik elnöke középre húzó, mindenkit megszólítani igyekvő beszédet mondott a Batthyány-örökmécsesnél. Orbán elégtétellel fenyegető szavaira azt mondta: utoljára Grósz Károly fenyegette meg a magyarokat, és ahogy ő, úgy Orbán Viktor is bukni fog. Helyzetértékelése szerint Magyarország már nem is a kommunizmusba, hanem a feudalizmusba tér vissza. Vona azt mondta: nem akar magyar emberek ellen harcolni, a félelemmel, haraggal, elnyomással, korrupcióval kell felvenni a harcot. 

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke két fontos bejelentést tett az ellenzéki összefogás érdekében. Jelöltjük visszalép Szél Bernadett körzetében, hogy ezzel is segítsék az LMP társelnökének és miniszterelnök-jelöltjének a sikerét a választáson. Gyurcsány emellett késznek mutatkozott megtenni azt, amit eddig még soha: tárgyalásra hívta a Jobbikot is. A párttal nem választási együttműködésről akar egyeztetni, hanem arról, hogyan bontsák le közösen az Orbán-rendszert a sikeres választások után. 

Sok ezer ember előtt mondott beszédet a Szabadság híd lábánál Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony korábbi álláspontját felülvizsgálva azt mondta: leül a Jobbikkal, mert "össze kell fogni akár az ördöggel is", de ez nem jelenti azt, hogy ördöggé kell válni. Orbán 20 év alatt lett liberálisból illibierális, Vona Gábor 3 év alatt járta be ezt az utat, csak éppen fordítva, vagyis Karácsony a Jobbik győzelmét semmiképp nem akarja elősegíteni.

Nagyon gyorsan megjött a válasz a Jobbiktól Gyurcsány meghívására: a párt nem akar tárgyalni a DK elnökével. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja is azt írta a Facebookon: nehéz úgy tárgyalásra hívni valakit, ha Karácsony Gergely a március 15-i beszédében közben azt mondja,  ha Vona Gábor nyer, akkor Orbán Viktor nyer.

Szél Bernadett, az LMP kormányfőjelöltje a Benczúr hotelben arra világított rá, hogy a kormány fenyegetése egyre több embert ér el, "ne legyenek illúzióink, mindenki sorra fog kerülni". Az ellenzéki összefogásról azt mondta: ugyan a többi ellenzéki párttal nincs értékközösség, de ma már mindenkinek látnia kell, hogy igenis fennáll a sorsközösség.

Debrecenben végül nem Kósa Lajos mondott beszédet az ünnepi megemlékezésen, bár a szervezők még előző nap is azt mondták, a program nem változott, ő lesz a szónok. Az igencsak furcsa, 1300 milliárd forintos ügybe keveredő Kósa Lajos végül inkább a Békemenetre ment el.

Több ezren voltak a Független Diákparlament által szervezett tüntetésen is az Operaháznál, amelyhez sokan csatlakoztak a demokratikus ellenzék Fővám téri összejöveteléről.

A januárban és februárban is tekintélyes tömegtüntetést összehozó diákok most is a modern, XXI. századi oktatásért demonstráltak az Operaháznál. A kormány munkáját csupa egyesre osztályozták és bejelentették: a pótvizsga április 8-án lesz.  Végül átmentek a Nemzeti Múzeumhoz, ahol néhányan átmásztak a kerítésen, és a múzeum lépcsőjén EU-s zászlót lengettek. Ezután kis kergetőzés zajlott a rendőrökkel a belvárosban. Végül nagyobb rendbontás nem volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!