Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Lefoglalta a rendőrség a Fidesz és Lévai Katalin ajánlásait

2018.03.16. 09:05 Módosítva: 2018-03-26 11:52:58

Elindult a rendőrségi nyomozás Zuglóban Lévai Katalin és a Fidesz ajánlásainak egyezősége miatt. Ez derült ki a helyi választási bizottság szerda esti ülésén.

A zuglói honlapon nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv szerint Makranczi László jegyző, a helyi választási iroda vezetője szerdán azt közölte a választási bizottsággal, hogy

a mai napon a BRFK lefoglalta a két érintett párt ajánlóíveit.

Az ülésen nem véletlenül volt szó a Fidesz és Lévai Katalin pártja, a Lendülettel Magyarországért ajánlásairól. Mint beszámoltunk arról, nem lehetett jelölt Lévai Katalin Zuglóban, miután Lévai ajánlóíveit összevetették a Fidesz jelöltjének íveivel, és 27 esetben teljes volt az egyezőség. Az ajánlások sorrendje is megegyezett. Ráadásul volt sok duplikáció is, vagyis ugyanaz a választópolgár kétszer is szerepelt az íveken.

A nyomozás Szávay István jobbikos képviselő feljelentése alapján indulhatott (Szávay a Jobbik helyi jelöltje). Szávay legutóbb ugyanis így nyilatkozott: "kimondható tehát, hogy a zuglói Fidesz és annak képviselőjelöltje visszaélt a választók bizalmával, az őket támogató polgárok adatait átadták Lévai Katalinnak, az aláírásokat pedig odahamisították, hogy így segítsék - az ellenzéki szavazatok megoszlásában reménykedve - az egykori MSZP-s miniszter indulását a választásokon." Ezután tett feljelentést.

A mostani ülésen Schwarz-Kiefer Patrik, a helyi választási bizottság jobbikos delegáltja jelezte, hogy alaposan átnézte Lévai és a Fidesz íveit:

15 további ajánlóívet találtam, ahol 1-8 sorszámig teljes egészében megegyezik a sorrend.

"Volt ezek között olyan is, ahol az elcsúszások miatt oldalanként nem mind a 8, hanem pl csak 3 aláírás egyezik" - mondta.

A helyi választási iroda nem az összes ajánlást vetette össze korábban, ugyanis abbahagyta az ellenőrzést, amikor Lévai ajánlásainak száma 500 alá csökkent (innentől nem lehetett jelölt). A jobbikos delegált az elmondása szerint a "nem ellenőrzött íveket" nézte át. "Valószínűleg egy ember írta" - jegyezte meg. Ez arra utal, hogy egy ember másolhatta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?