Dinamikus Gergő vagy jó pasi Csaba?

11
2019.01.30. 14:13

Ha Budapesten élő emberek hosszú percekig állnak sorba valahol, akkor az általában egy posta, egy élelmiszerbolt, ahol nincs elég pénztáros, esetleg szezonális leárazás idején egy H&M. Nyilván vannak kivételes helyzetek – például amikor ezer forintért lehet moziszéket venni –, de ezek általában ahhoz kapcsolódnak, hogy valamit olcsón vagy ingyen osztogatnak.

A legkevésbé arra számítottam, hogy az ellenzéki előválasztás – aminek a tétje, hogy ki lehet Tarlós kihívója – első körében kígyózni fognak az emberek a Blahán és az egykori Moszkva téren. Részben mégis ez történt. Kígyóztak is, meg nem is. 

Messziről nézve ugyanis úgy tűnt, meglepően nagy az érdeklődés a Horváth Csaba és Karácsony Gergely között döntő előválasztáson (a két jelölt egyik tévévitájáról itt írtunk bővebben), kedden kora délután Buda legforgalmasabb csomópontján stabilan 20-30 ember állt sorba az óra alatt, hogy behúzhassa az ikszet valamelyik jelöltre. Micsoda tülekedés – gondoltam magamban, de aztán pár perc után kiderült, hogy azért is van mindig sor, mert lassan halad.

Éppen ezért komoly elhatározást igényel, hogy valaki egy ilyen utcai sátorban leadja a szavazatát, kedden kora délután egy-két fok lehetett Budapesten, a Széll Kálmán téri szélcsatornában pedig szabályosan kellemetlen volt hosszan ácsorogni, sokan mégis megtették. Például a nyugdíjas Erzsébet, aki tíz perc után került sorra. Tetszett neki, hogy részt vehet egy ilyen eseményen – ez az első előválasztás Magyarországon –, de nem volt maradéktalanul elégedett a helyzettel:

Egy dolgot hiányolok, azt, hogy kevés a fiatal. Én már megettem a kenyerem javát, de hol vannak a diákok? Egyre kevesebben járhatnak egyetemre, nekik kellene érezni a politikát, mert övék a jövő

– mondta az asszony, akinek két unokája van. Szavazás után egy másik nyugdíjas hölgy, Zsuzsa is arra panaszkodott, hogy kevés a fiatal, szinte mindenki 60+ éves, és valóban, kedden kora délután a Széll Kálmán téri sátornál talán a DK-s Molnár Csaba volt a leginkább zsenge korban lévő szavazó a maga 43 évével. 

Ezt a benyomást tovább erősítették a VI. kerületi MSZP-iroda munkatársai által elmondottak. Hétfő óta ott is lehet szavazni, a helyi szervezet egyik kollégája szerint nagyjából a negyvenes és a hatvanas években születettek közötti tartományban mozognak az előválasztás résztvevői. Itt azt gondolták, hogy a Fidesz miatt nem érdekli a politika a fiatalokat: apátiába lökték a társadalmat, a fiatalok pedig azt gondolják, hogy egyik kutya, másik eb, lehet, hogy rossz a Fidesz, de a másik oldal sem lenne jobb – fejtegették. 

Ezen a helyszínen nagyjából öt perc alatt két szavazó fordult meg, ami az iroda dolgozói szerint rávilágít a táborok közötti fontos különbségre. „Ha süt a nap, a baloldali szavazó nem megy el szavazni, a jobboldali meg ha esik, ha fúj, ott van" – jelentette ki a helyi szocialisták 83 éves szavazatszámlálója. 

A XII. kerületi MSZP-irodában is lehet szavazni, itt hétfőn nagyjából ötvenen voltak, de az ottaniak szerint sokan az ítéletidő miatt nem tudtak lejönni a hegyről. Kedden délután Máté, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem politológia szakos hallgatója volt az első 25 év alatti szavazó az irodában, legalábbis neki ezt mondták a szavazatszámlálók. „A családomban mindenkit baszogatok, hogy menjenek el szavazni, az egyetemen még egy embertől sem hallottam, hogy részt akarna venni az előválasztáson." 

Feltűntek ugyanakkor nagyon fiatalok is a szavazáson. „Hétfőn eljött egy család, három generáció, és a nagymama szavazólapját a kétéves unoka dobta be az urnába, ami nagyon tetszett az iroda munkatársainak” – mesélte mosolyogva Papp Sándor, az MSZP XII. kerületi alapszervezetének alelnöke egy olyan szobában, ahová kitettek egy hangulatos olajfestményt Horn Gyuláról. 

Az előválasztás legnehezebb kérdése talán, hogy mi alapján választanak a szavazók Karácsony és Horváth között, hiszen a két jelölt szerint a programjuk 90 százalékban megegyezik. Többféle véleményt hallottam, az általam megkérdezett szavazók többnyire Karácsonyt támogatják, mert „fiatal és dinamikus", nincs olyan rég a politikában, míg volt, aki szerint Horváth Csabának nem kellene elindulnia, mert 2010-ben egyszer már megpróbálta, és nem jött össze neki, tehát nem jó jelölt. A VI. kerületi szocialisták irodájában viszont egy szavazatszámláló hölgy behozott egy a politikában kétségkívül fontos dimenziót is: 

Sok idős nőtől hallottam, hogy a Csaba milyen jó pasi. 

A leadott ajánlások alapján szoros küzdelem várható, a szavazatszámlálók is úgy érzik, a két jelölt kiegyenlítetten kapja a voksokat. Karácsony a Facebookon azt közölte, hogy szerda délig 10 ezren szavaztak, ami azt jelenti, hogy a vasárnap 12:00-ig tartó szavazáson az online voksokkal együtt összejöhet 30-40 ezer szavazat.