A rektor visszaszólt: igenis kiszorították Magyarországról a CEU-t

Image from iOS (5)
2019.03.11. 10:44

“A CEU-t kiszorították Magyarországról”, nyilatkozta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

A magyar kormányzat ezzel ellentétes állításai hamisak és félrevezetők

– tette hozzá. Az intézmény közleménye arra is emlékeztetett, 2019. január elsejével a magyar kormányzat saját törvénye, a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat a világszerte elismert amerikai akkreditációjú mester és doktori képzéseire Budapesten.

Ez valójában azt jelenti, hogy a CEU-t elüldözték abból a városból, amely több mint 25 éve az otthona

– írták, még egyszer megismételve: bár a CEU a magyar akkreditációját megőrizte, Budapesten nem működhet amerikai akkreditációjú intézményként. Ennek eredményeképpen 2019 szeptemberétől kénytelen Bécsbe áthelyezni minden amerikai akkreditációjú programját.

„Egy egyetem elüldözése az országból támadás a felsőoktatás ellen és súlyos csapás az akadémiai szabadságra”, fogalmazott Ignatieff. A helyzet megoldása azonban még most sem lehetetlen. Ha a kormányzat azt akarja, hogy a CEU Budapesten maradjon, akkor a miniszterelnöknek biztosítania kell a CEU-t arról, hogy nem vonják vissza az egyetem működési engedélyét. Amíg ezt nem teszi meg, addig azok a kormányzati állítások, amelyek szerint a CEU Budapesten maradhat, nem felelnek meg a valóságnak, közölte a CEU.

Az elmúlt napokban a kormány különböző képviselői egymást követve állították, Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje téved, a CEU jelenleg is Magyarországon van és működik. 

Manfred Weber a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban jelentette be,  megbeszélést kezdeményez  Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a Fidesz EPP-tagsága körüli vitával kapcsolatban.  Weber múlt kedden   három feltételt sorolt fel   annak érdekében, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését el lehessen kerülni:

  • Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”.
  • A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól.
  • A harmadik feltétel az, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

Ebből egyre már ígéretet tett a kormány, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy a Fidesz továbbra is a Néppárt tagja kíván maradni, és ígéretet tett arra, hogy március 15-ig leszedik a Soros–Juncker-plakátokat. Ugyanakkor Gulyás is váltig állította, hogy a CEU „már nem ügy”, ez a probléma már régen megoldódott. Valójában azonban a CEU helyzete máig kétséges, egyelőre Weber aggályai és felvetései állnak közelebb a valósághoz, miközben a kormányoldal képviselői a magyar akkreditációjú, magyar diplomát adó képzésről beszélnek, arról pedig hallgatnak, hogy

egy 30 éve Budapesten működő egyetem működési feltételeit menet közben megváltoztatták, így a CEU nagyobb részének, és képzései jelentős hányadának valóban mennie kellett Bécsbe.

Mint megírtuk, már 13 párt kezdeményezte a Fidesz kizárását a Néppártból, utolsóként péntek este az Erős Bulgáriáért nevű jobbközép párt csatlakozott. A Fidesz kizárásáról az EPP-tagpártok az Európai Néppárt március 20-ai politikai közgyűlésén szavazhatnak. A kizáráshoz abszolút többségre van szükség. Arról, hogy kik támogatják, és kik védik a Fideszt a Néppárton belüli konfliktusban, itt írtunk bővebben .

(Borítókép: Huszti István / Index)