Akár egy hétbe is telhet, míg kiemelik a roncsot

B8747944-A1A9-47DF-A944-3523E368CFB7
2019.05.30. 08:49 Módosítva: 2019.05.30. 15:45

Sopronyi Richárd ipari búvár szerint akár napok, de egy hét is eltelhet, mire kiemelhetik a sétahajó roncsait. A Duna jelenleg is árad, két méterrel magasabban annál a megengedett mértéknél, amiben még dolgozhatnak, hangzott el a helyszínen az MTI munkatársa szerint. Ennek ellenére kísérletet tesznek a merülésre, legalábbis a készülődés erre utal.

Jól látható az orr alsó részén az ütközés nyoma a Garam 1. kikötőben álló Viking Sigyn nevű, svájci illetőségű, a németországi Passauba tartó hotelhajón, jelentette a helyszínről tudósítónk. A tragikus kimenetelű, hét ember életét már biztosan követelő dunai hajószerencsétlenség résztvevője, a szerda este a Hableányba a Margit hídnál hátulról belefutó szállodahajó ugyanis jelenleg is a pesti alsó rakparton vesztegel.

A Margit hidat rövid időre lezárták a gyalogosok elől. Az autók és a villamosok végig jártak, a BKK járatai megálltak a Margitszigetnél. Rengetegen bámészkodnak a mentés helyszínén.

A helyszínen lévő tudósítónk arról számolt be, az utolsó utasok reggel hagyták el a hajót, miután nem is ott éjszakáztak. „Viszik a bőröndjeiket” – mondta tudósítónknak a hajó egyik matróza, ugyanakkor a délelőtt folyamán a kiürítési terv változhatott, hiszen az utasok elszállásolása komoly problémát jelenthetne.

A szomszédos hajón tartózkodókhoz is odamentünk, ott hallottak ugyan a balesetről, de többet nem tudtak. Sőt, találkoztunk olyan turistákkal is, akik egészen egyszerűen nem is hallottak a balesetről.

A Vikingen reggel nem volt nagy mozgás, a rendőrök vélhetően a helyszínelő szakemberek érkezésére vártak a hajóhídon.

A hajó üresnek tűnik, talán a személyzetből mozognak páran. Egy nő az ablakban teázik

– írta kora reggel a helyszínről tudósítónk, aki ugyanakkor a Viking éttermében később reggeliző turistákat is lefotózott. „Teáznak, kávéznak, mintha mi se történt volna” – írta. 

A Viking matrózait nem lehetett szóra bírni, ugyanakkor tudtunk beszélni egy idősebb német férfival, aki az Avalon Illumination hajón tartózkodott a baleset idején. Látta az ütközést, mert a hajójuk a Viking után haladt.

Látta a hableány asztalait a vízben, köztük az életükért küzdő utasokat, többet is, három-négy embert. „Szörnyűséges volt” – mondta.

Korábban a Hvg.hu közzétett felvételeket, melyek szerint a Viking Sigyn a balesetet követően a Jászai Mari tér közelében horgonyzott, amikor hajnalban 10-15 percen belül tíz rendőrautó érkezett elé, majd a rendőrök felvonultak a fedélzetre.

Felvételeik alapján a hajó üres volt, gyaníthatóan az utasokat leszállították róla, de a helyszíni tudósítónk szerint a „kiköltözés” egyre kérdésesebb.

Eközben a Jászai Mari térnél, a Margit híd alatt alatt két rendőrautó parkolt kora reggel, továbbá egy „katasztrófavédelem” feliratos jármű – számolt be másik tudósítónk. A vízen 8 óra körül senki sem volt látható, de egy katasztrófavédelmi, avagy honvédelmi hajó a sziget oldalában várta a búvárokat. Közölték: nem adnak a helyszínen tájékoztatást, hivatalos információkat az ORFK 10 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján lehet kapni. Hogy mi hangzott el, hol tart a történtek feltárása, arról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

osztott.png
Fotó: Németh Sz. Péter

Tudósítónk a Margitszigetről észrevette, hogy negyed tíz körül egy nagyobb mentőhajó érkezett a hídhoz. Több fázisból álló művelettel emelik ugyanis ki a Dunából  a turistahajónak a roncsait, délelőtt a kiemeléshez szükséges előmunkálatokat végzik, mondták kollégánknak a Margit hídon. Fokozódik a készültség, 

délelőtt tíz óra körül egyre több rendőr gyülekezett a pesti oldalon a rakparton.

A mentőhajóhoz hozzá van kötve egy minidaru, látok a hajón egy tűzoltó egyenruhás embert és több katonai egyenruhásat, egyelőre csak nézik a vizet és mászkálnak a hajón

– írta tudósítónk, aki nem sokkal tíz óra előtt újabb mentőhajó érkezéséről is beszámolt. A helyszíni tudósítóink arról is szóltak, hogy

a hídon többen virágokat szórtak a Dunába, gyertyákat gyújtottak és imádkoznak az áldozatokért.

Eközben valamilyen speciális, talán detektoros bóját emeltek be a vízbe, úgy 10-15 méterre a parttól. Mindennek azért lehet jelentősége, mert egyes információink szerint egyelőre akadályokba ütközik a mentés, illetve már a felderítés is:

az áradás és sodrás miatt ugyanis a búvárok egyelőre nem tudnak merülni.

Nem sokkal 11 óra után a katonai hajó elindult, és megfelelő pozíciót keresett, majd pedig kikötött a híd északi pilléreinél. Kollégáink a helyszínről azt jelentették, hogy a hajó orrán egy daruval a felépített pontont próbálják pozicionálni. Várhatóan hamarosan megkezdődhet a merülés, a katonai hajón mintegy tucatnyi hivatásos szakembert láttak kollégáink.

Egyik kollégánk a Viking hotelhajónál eközben arra lett figyelmes, hogy a turisták elkezdtek visszaköltözni, azok, akik bőrönddel távoztak kora reggel, most mintha visszavinnék csomagjaikat a fedélzetre.

Egy óra előtt néhány perccel tudósítónk azt jelentette, hogy nem tud eljutni a Margitszigetre, mert a hidat lezárják a gyalogosforgalom elől.

Megírtuk, szerda este negyed 10-kor felborult és elsüllyedt egy hajó a Margit hídnál, miután összeütközött egy szállodahajóval. Éjjel fél 1-kor a Mentőszolgálat szóvivője azt mondta, legalább 7 ember halt meg, 7 embert kórházban ápolnak, 21 embert pedig nagy erőkkel keresnek.

A hajóbalesetről szóló összefoglaló cikkünket itt találja, a tragédiáról közzétett rendőrségi felvételeket pedig itt tudja megnézni.

(Borítókép: Mentőhajó a Margit hídnál, ahol a Hableány hajóroncsot megtalálták 2019. május 30-án. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport