Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A Legfőbb Ügyészség szerint törvénysértő volt a Viking Sigyn ukrán kapitányát óvadékkal kiengedni

2019.06.28. 11:29

Jogorvoslati indítványt terjesztett elő Polt Péter legfőbb ügyész, hogy a Kúria állapítsa meg, törvénytelen volt a Viking Sigyn ukrán hajóskapitányát óvadék ellenében kiengedni az előzetesből.

A Fővárosi Főügyészség június elsején indítványozta a Hableány-hajóbaleset kapcsán halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével gyanúsított ukrán hajóskapitány letartóztatását, majd a bíróság elrendelte azt, de 15 millió forint ellenében lehetővé tették a szabadlábra helyezését. Ezt az ügyészség megfellebbezte, de aztán másodfokon megerősítette az óvadékos döntést a Fővárosi Törvényszék , azzal a kitétellel, hogy miután letették érte a kiszabott 15 milliós óvadékot, bűnügyi felügyeletbe kerülhet, technikai nyomkövető alkalmazásával. Így aztán az óvadék letétele után Jurij C.-t kiengedték az előzetesből.

A Legfőbb Ügyészség szerint a törvényszék határozata törvénysértő volt, mert nem vizsgálták meg érdemben azt, hogy felmerült annak a gyanúja is, hogy a hajóskapitány adatokat törölt a telefonjáról. Ezzel viszont újabb letartóztatási ok állapítható meg, nevezetesen az, hogy a gyanúsított a bizonyítást megnehezítené, vagy veszélyeztetné. 

Az ügyészség közleményében azt is írja, mind az elsőfokú, mind a másodfokú bíróság határozata törvénysértő, mivel úgy rendelték el a bűnügyi felügyeletet, hogy a gyanúsított konkrét tartózkodási helye a döntés meghozatalakor a hatóság előtt egyáltalán nem volt ismert. Ugyanis szerintük az ukrán kapitány magyarországi lakó- illetve tartózkodási hellyel nem rendelkezik, munkájából adódóan a tartózkodási helye gyakran változik.

A törvényszék erről korábban azt mondta, az ügyészség nem kellően támasztotta alá a törlésre vonatkozó bizonyítékot, és azt sem tudják, hogy egyáltalán mit törölt ki.

A Legfőbb Ügyészség tehát most azt kérte a Kúriától, hogy az első és másodfokú bíróságok törvénysértően fogadták el az óvadékos indítványt, és rendelték el a gyanúsított bűnügyi felügyeletét óvadék letétele esetén. Hozzáteszik azonban, hogy a Kúria határozata csak a törvénysértést állapíthatja meg.

Magyarán a Kúria megállapíthatja, hogy törvénytelen volt az ukrán kapitány kiengedése az óvadék letétele után, de érdemben a döntésen ez mit sem változtat.

A Hableány turistahajó május 29-én, szerda este, nem sokkal 21 óra után süllyedt el a Margit híd alatt, amikor a Dunán ráfutott és a vízbe fordította a nála jóval nagyobb Viking Sigyn szállodahajó, amit egy ukrán kapitány, a 64 éves Jurij C. vezetett. Az 1949-ben épült Hableány mindössze 7-8 másodperc alatt, 35 emberrel a fedélzetén süllyedt el: 33 dél-koreai turista és a 2 fős magyar személyzet tartózkodott a hajón. Az áldozatok közül heten élték túl a balesetet. Az ukrán kapitány ellen halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult nyomozás.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport