Tarlós: Az értelmi fogyatékosokkal semmi bajom

D  YT20190913002
2019.09.14. 16:34

Egyébként erőltetett heccelési kísérlet. Az értelmi fogyatékosokkal semmi bajom. A ripacskodó Tordait kritizáltam, mint annyian mások. Kár hergelni olyan embereket, akiket eszembe sem jutott megbántani. Arra utaltam, Tordai talán nincs ítélőképessége 100 százalékos tudatában. Ami nem szégyellnivaló, de nem biztos, hogy politikai vezetőnek kell állnia

– reagált sms-ben Tarlós István főpolgármester a Népszava megkeresésére, amikor arról kérdezték, a Tordai Bencével folytatott vitában miért bántotta meg az értelmi fogyatékossággal élőket.

Egy következő üzenetben hozzátette, Tordai szerinte nem politikai ellenfele, csak "egy hírhedt provokátor". Szerinte pedig "nem illik köztéri ünnepségeket alpári módon megzavarni", de ez "úgy látszik, Karácsonyék vitastílusa".

Tarlós pénteken  látványos vitába keveredett  a kamerák előtt Tordai Bencével, a Párbeszéd képviselőjével. Majd úgy fogalmazott a főpolgármester: "Magyarországon ma elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni".

Erre az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) felháborodott, és azt írta,  a "szellemi fogyatékos" kifejezés téves, hiszen egy ember szelleme, azaz lelke nem lehet fogyatékos. "Hazánkban több mint 50 000 értelmi fogyatékossággal élő személy él. Az ő, és a családjaik élete szempontjából hosszútávú következményei vannak annak, ha az állapotukat jelölő kifejezés a közbeszédben negatív jelzőként terjed".  Szerintük egy közszereplő, hivatalos személy semmilyen körülmények között nem alkalmazhatja ezeket a kifejezéseket sértésként, mert ez káros és diszkriminatív.

Az ügyben a Fidesz is megszólalt. Szerintük a baloldal régi módszere, hogy provokál, mert ezzel leplezik alkalmatlanságukat, írja az MTI.

Ugyanebben a közleményben pedig Karácsony Gergelyt is kritizálták, és azt, hogy szerintük Karácsony tavaly óta próbálja elmismásolni a zuglói parkolási botrányt.

(Borítókép: Tarlós István főpolgármester beszél mielőtt Nagy István agrárminiszterrel elültetik a tízezredik fát a Margitszigeten a fővárosi fatelepítési program keretében 2019. szeptember 13-án. A főpolgármesterrel Tordai Bence a Párbeszéd országgyűlési képviselője vitázik. Fotó: Illyés Tibor / MTI)