Az Igazságügyi Minisztérium a nyilvánosság nyomásától félti az alkotmányrevíziót

D KOS20190704004
2019.09.30. 10:47

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan, a döntés megalapozását szolgáló dokumentum, amelynek nyilvánosságra hozatalához kiemelkedő társadalmi érdek fűződne. A feladatellátás során munkadokumentumok keletkeznek, amelyek nyilvánosságra hozatala a köztisztviselők szabad döntés-előkészítését és a nyilvánosság nyomásától mentes munkát veszélyeztetné.

Ezzel az indoklással nem adott ki semmilyen adatot (koncepciót, javaslatot vagy egyéb dokumentumot) az Igazságügyi Minisztérium az Amnesty International Magyarország közérdekű adatigénylésére – értesült az Index.

A jogvédő szervezet azután fordult a Miniszterelnökséghez és az Igazságügyi Minisztériumhoz, hogy Völner Pál igazságügyi miniszterhelyettes júliusban azt mondta lapunknak, hogy az Alaptörvény egészének felülvizsgálata zajlik, és előkészítő anyagok már készültek a témában. 

Az Amnesty szerette volna megtudni, hogy melyik miniszter felelős az alkotmányrevízióért, kik vesznek benne részt, mi a módosítás menetrendje, és terveznek-e társadalmi egyeztetést, nemzeti konzultációt, esetleg népszavazást az ügyben. A minisztérium csak annyit közölt, hogy „a jogrendszer revíziója egy nyitott végű folyamat, amely az Igazságügyi Minisztérium SZMSZ-ében meghatározottak szerinti szervezeti egységeknél, folyamatosan, külön döntést nem igényelve zajlik”. 

Ez a magyarázat azért sántít, mert maga a miniszterelnök jelentette be, hogy szeretne egy átfogó alkotmányrevíziót, majd módosítást, tehát az Alaptörvény felülvizsgálatának és módosításának igénye nem úgy tűnik, mintha az IM üzemszerű működéséből következne. 

„Meggyőződésünk, hogy az Alaptörvény felülvizsgálata mindenkit érint, ezért haladéktalanul nyilvánosságra kell hozni az érintett témákat, azt, hogy milyen koncepciók mentén zajlik a felülvizsgálat, és csak széles körű társadalmi egyeztetés után szabad az Országgyűlés elé vinni a kérdést” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Nem fog elhúzódni, ne aggódjunk

Orbán Viktor 2018 júniusban jelentette be, hogy szeretne egy nagyobb ívű alkotmánymódosítást. „Tehát szeretnénk valamikor az ősszel megindítani egy egy-másfél éves alkotmányrevíziót, ahol átnézzük, hogy mi az, ami bevált, mi az, ami beválhatott volna, mi az, amit az alkotmány szabályozott, de nem igazodott hozzá az alacsonyabb jogszabályoknak a világa, és hol maradtak esetleg olyan szabályozási rések, amiket új alkotmányos szövegekkel kell áthidalni vagy kitölteni. Tehát lesz majd egy nagyobb ívű alkotmánymódosítás is.

Szeptemberben indul az erről szóló diskurzus, és szerintem az egy-másfél évig is eltart majd

– mondta a miniszterelnök az állami rádióban. Néhány nappal később Kövér László azt mondta az Atv.hu-nak, hogy „a magam részéről olyan nagyon nagy szükségét nem látom a módosításoknak”.

Fél évvel később, a 2019. januárban tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján megkérdeztük, hogy áll ez a folyamat. „Kezdetlegesen, lassan haladunk”, néhány hónappal később fogunk végezni – válaszolta a miniszterelnök. 

Idén nyáron kormánypárti forrásokból arról értesültünk, hogy a kormányfő 10-15 ponton jelentős változásokat tervez az Alaptörvényen. Ilyen lehet például a munkavállalók és a munkaadók viszonya, az azonos nemű párok örökbefogadásának teljes tiltása, a teljes igazságszolgáltatási struktúra, valamint azt hallottuk, a központi kormányzat felépítésének felülvizsgálata is terítéken van.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen témákat érinthet a nagyívű alkotmánymódosítás, Völner Pál, igazságügyi miniszterhelyettes azt mondta, hogy egy általános felülvizsgálat zajlik, az egész alkotmányt vizsgálják. Hozzátette, még csak előkészítő anyagok készültek, ezekről pedig „sose beszél senki”. 

A Fidesz vasárnapi tisztújítására érkező kormánypárti képviselőktől megtudtuk, hogy a célegyenes közelébe érhetett a revízió.

A következő hónapokban folytatódhat ez a munka (...) nem fog nagyon elhúzódni, ne aggódjanak

–mondta a Fidesz-frakció szóvivője, Halász János, aki azt megjegyezte, hogy a parlament október 21-én kezdi ülését, „bármi előkerülhet, alkotmánymódosítás is természetesen”. A politikus hozzátette, hogy jelenleg a témában még elemzések zajlanak. A fideszes Pánczél Károly is azt mondta, hogy szerinte ősszel előkerülhet az alkotmánymódosítás.

(Borítókép:  Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának és igazságügyi bizottságának együttes ülésén az Országház Nagy Imre termében 2019. július 4-án. Mellette balról Völner Pál az Igaszságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. - fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI