Nézőpont: A titokban rögzített hangfelvétel rontotta Karácsony esélyeit

2019.09.30. 08:30

Karácsony Gergely népszerűsége tovább csökkent, már csak 38 százalékot érne el egy most vasárnapi önkormányzati választáson - közölte a Magyar Nemzetnek készített közvélemény-kutatása alapján a Nézőpont Intézet hétfőn az MTI-vel. Legutóbb 40 százalékos támogatottságot mért a kormányközeli Nézőpont Intézet Karácsonynak, ez csökkent le most 38-ra. 

A Nézőpont legfrissebb közleménye szerint az október 13-án biztos részvételt ígérő budapestiek 56 százaléka Tarlós Istvánra szavazna. Ugyanők írják, hogy a főpolgármester tábora 3 százalékponttal bővült, míg Karácsony Gergely támogatottsága 40-ről 38 százalékra csökkent. A kormányellenes szavazók egyre kisebb része szavazna Karácsony Gergelyre, szeptember elejéhez képest 68 helyett 63 százalékuk. A Nézőpont szerint a támogatottság csökkenése mögött a titokban rögzített Karácsony-hangfelvétel állhat.

A Nézőpont adatfelvétele ugyanakkor szeptember 19 és 28 között történt, márpedig a hangfelvétel 26-án járta körbe a magyar sajtót. Ez tehát azt jelenti, hogy a válaszadók többsége még a hangfelvétel megjelenése előtt nyilatkozott, így az az állítás, miszerint Karácsony támogatottságának csökkenése mögött a hangfelvétel állhat, túlzó. 

Érdekes egyébként megnézni a felméréseket készítő cégek számait és következtetéseit. 

A Republikon Intézet legutóbbi kutatása szerint a budapesti választók 35 százaléka szavazna Tarlós Istvánra, 34 százaléka Karácsony Gergelyre, a válaszadóik 5 százaléka pedig Puzsér Róbertre. Egy százalékra mérték Berki Krisztiánt.

A Jobbikhoz közeli Iránytű Intézet szerint gyakorlatilag döntetlenre áll Tarlós és Karácsony, igaz, ezt még a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése előtt mérték.

A kormánykritikus Népszava megbízásából készült Závecz-felmérés pedig arra fókuszált, hogy Karácsony stadionstop ötlete a fideszes szavazók közül is sokaknak tetszik, ráadásul arra jutottak: a budapestiek több mint fele úgy látja, hogy Tarlós Istvánnak Orbán Viktor érdekei a legfontosabbak.