Botka László: Két év fáziskéséssel végre megértették!

DSC0925
2019.10.14. 13:37 Módosítva: 2019.10.14. 13:41

Soha nem nyert ekkora különbséggel Botka László. A szegedi polgármesternek ez volt a nyolcadik választása (öt polgármesteri és három képviselői), de arra még nem volt példa, hogy 60 százalékos aránnyal győzzön. Vasárnap a következő eredmény született:

  • Botka László, Összefogás Szegedért Egyesület: 40 858 (60,56%)
  • Nemesi Pál, független (a Fidesz támogatásával): 24 568 (36,41%)
  • Szabó Bálint, független: 1186 (1,76%)
  • Lauer István, független: 857 (1,27%)

Az ellenzéki összefogás emellett a 20 egyéni választókerületből 18-at megnyert, ez is csúcs, Botkáéknak eddig nem sikerült ekkora többséget szerezniük a közgyűlésben. Botka László az Indexnek röviden azzal indokolta az eredményt, amelyet egy országos viszonylatban is hangos csata kísért, hogy „én Szegedről beszéltem, a Fidesz rólam”.

Botka szerint a Fidesz nagyon durva kampányt folytatott ellene, és a „Fidesztől megszokott hazugságok terjesztése” mellett újszerű elem volt, hogy az állami cégek is beszálltak a kampányba azzal, hogy őt támadták. A polgármester például arra gondol, hogy a kampány kellős közepén a Miniszterelnökség az Állami Számvevőszékhez fordult azt sugallva, mintha az épülő fedett uszodánál valami törvénytelenség lenne. Vagy például az egyik kerékpárút építését a kormány műszaki ellenőre szabálytalannak minősítette, mint kiderült, jogtalanul.

Botka szerint a kampány egyik mélypontja volt, amikor azt terjesztették róla, hogy „Botka emberei verik a nőket”, mert összefüggésbe hozták egy magáncéggel, amelynek vezetője állítólag felpofozta a kolléganőjét.

Botka szerint ugyanakkor a szegedieket nem tévesztették meg ezek a „hazug támadások”, és az ellenzék az összefogásnak köszönhetően erős választ tudott küldeni. Bár a nyár közepén arról szóltak a hírek, hogy Botkának konfliktusa támadt a helyi DK-val, a polgármester azt mondta, hogy „tökéletesen működött” a teljes összefogás.

Amikor 2017 októberében lemondtam az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről, éppen ezt mondtam: össze kell fogni. Két év fáziskéséssel végre megértették!

Botka szerint immár nem kérdés, „papírt kapott róla az ellenzék”, hogy a teljes összefogás a járható út. Az ellenzék „óriási áttörését” is ennek tulajdonítja (budapesti győzelem, illetve több megyei jogú városban siker).

A kérdésre, hogy érez-e elégtételt, és az MSZP-sek, illetve a többi ellenzéki párt orra alá akarja-e dörgölni, hogy ő már két évvel ezelőtt ezt sürgette, Botka azt válaszolta: az ország látta kárát, hogy nem volt összefogás, és a Fidesz–KDNP újabb kétharmadhoz jutott. Ami pedig a pártját illeti:

Az MSZP-ből kivonultam, nem vagyok naprakész belőle, őszintén szólva nem is érdekel.

Botka korábban az MSZP választmányi elnöke volt, majd miniszterelnök-jelöltje is lett a 2017-es lemondásáig. Ezután nem vállalt párttisztséget, a mostani választáson pedig nem is pártszínekben, hanem egy egyesület tagjaként indult.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)