Tudom, hogy mit akar. Nyúljon zsebbe!

2019.11.15. 10:40

XY: Kérdezte tőlem, hogy Csaba jóban van a mostani főépítésszel? Mondom, nem tudom, majd megkérdezem.

Lackner Csaba: Igen, mert érinti az új építési szabályzat az ő telkét. Tudom, hogy mit akar. Nyúljon zsebbe!

XY: Közvetítsem?

Lackner Csaba: Nem, nekem nem kell. Hívjon föl, hogy ha akar valamit!

A fenti párbeszéd a kispesti szocialista önkormányzati képviselő és ismerőse között zajlott a választások előtti időszakban, írja az újabb hangfelvételeket közzé tevő Magyar Nemzet.

A folytatás előtt rövid háttér:

Összefonódásokról, kenőpénzekről, fenyegetésekről, háttérmutyikról beszélgetnek azokon a hangfelvételeken XIX. kerületi szocialista kerületi politikusok, akikről a Magyar Nemzet hosszabb cikksorozatban számolt be. A választások előtt a lap által közzétett felvételek zömében Lackner Csaba kispesti kerületi politikus beszél: súlyos állításokat fogalmaz meg a XIX. kerület vagyonkezelő vezetőjéről, akinél komoly pénzek kötöttek ki, a szintén szocialista kerületi képviselő Kránitz Krisztiánról, de a polgármester Gajda Péterről is érdekeseket mesélt. Az első három részről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban, az azt következő kettőről pedig ebben a cikkünkben. Lackner egyik alapállítása, hogy "aki az önkormányzati politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot, az hülye".

Azóta túl vagyunk a választásokon, ahol Gajda Péter polgármesterséget, Lackner Csaba pedig önkormányzati képviselői mandátumot szerzett. Az MSZP kizárta a pártból Lacknert, ám a képviselő a mandátumát nem adta vissza, a közgyűlésen átvette azt, miközben menekült az újságírók elől. Sőt, az alakulón még bizottsági alelnöki pozíciót is kapott, aminek korrigálását ígérte az önkormányzat és a polgármester a következő ülésre, mondván, semmilyen pozíciót nem kaphat Lackner.

És ezt meg mered csinálni?

A lap újabb cikkel jelentkezett, amiben leginkább az önkormányzat embereihez közel álló, azokkal együttműködő vállalkozókról van szó. Emellett van egy kifejezetten érdekes rész, ahol virágnyelven mesélődik el, miből és hogyan tervezi megadni az Építéshatósági és Városfejlesztési Iroda vezetője Lacknernek az 5 millió forintot, amit mindenféle papír nélkül kölcsön adott neki, legalábbis a szocialista képviselő tolmácsolásában.

Lackner, akinek már csak a pénz átadása után jutott eszébe - elmondása szerint -, hogy rákérdezzen, hogyan fogja visszakapni, és szerinte az építéshatósági iroda vezetője azt mondta neki, amikor az "építési engedélyt egy másik sztoriból megkapják", akkor abból visszaadja. Ez a megfogalmazás úgy tűnik, arra utal, hogy így hívják azt az összeget, amit az ilyen engedély kiadásáért kapnak, mert ezután Lackner tolmácsolásában az irodavezető úgy folytatja: ha a projektet közben valaki más megveszi, és jön az új fejlesztő, akkor ő megmondja neki, hogy "itt van beragadt lóvé".

Mondom: tényleg? És ezt meg mered csinálni? Hát azt mondja, persze

- mondja a szocialista politikus a hangfelvétel alapján. Amennyiben a fenti megfejtés nem helytálló, úgy nagyon örömmel vesszük, ha a történet bármelyik szereplője jelentkezik, hogy tisztázzuk. Lackner Csabát mindenesetre telefonon az egész sztori kirobbanása óta nem lehet elérni, a közgyűlésről pedig válaszok nélkül sietett el.

Egy másik részletben egy Tompa utcai telekről beszélnek, amit Lackner elmondása szerint a fent is említett építéshatósági iroda vezetője, Guzmics Zsombor "egyik embere" vett meg. Itt Lackner mondata alapján úgy tűnik, a szocialista politikus dühös, valamilyen meg nem kapott pénz miatt:

"Amiből igazából engem egy kicsit hogyishívják... na mindegy. Ment a szemétkedés. Vissza fogom még húzni a kis saját pénzemet"

- mondja. Aztán beszélgetőtársai arról kérdezik, megoldódott-e a konfliktusa az irodavezetővel, amire azt mondja, nem fog megoldódni, és a Péter előbb fogja kirúgni.

Az utolsó hangfelvételen pedig a cikk elején leírt párbeszédet halljuk. Lackner beszélgetőpartnere meséli el, hogy beszélt valakivel, aki arról kérdezte, Lackner jóban van-e a főépítésszel, hogy miért, azt már Lacknertől halljuk:

"mert érinti az új építési szabályzat az ő telkét. Tudom, hogy mit akar. Nyúljon zsebbe! (...) Hívjon föl, hogy ha akar valamit!"  • Hírek
  • Hírek