Gulyás: 27 CT van Budapesten, mit tegyünk még?

2019.11.21. 10:40 Módosítva: 2019.11.21. 11:08

A kormány üdvözli, hogy Várhelyi Olivér az új Európai Bizottság tagja lesz. Úgy látják, hogy a bővítéspolitika és szomszédságpolitika fajsúlyosabb terület, mint amelyet 2004 óta bármelyik magyar biztos betöltött az EB-ben – kezdte Gulyás Gergely az e heti kormányinfót. A miniszter szerint nemcsak a kormánynak lesz embere a bizottságban, hanem Soros Györgynek is Frans Timmermans személyében. Ennek ellenére a Fidesz EP-képviselői támogatni fogják a Bizottság hivatalba lépését a jövő heti szavazáson. 

A magyar növekedésről Gulyás azt mondta, hogy az egyik legjobb lehet idén az Európai Unióban. Ugyanakkor mivel a magyar külkereskedelem közel 80 százaléka EU-s országokkal áll fenn, más országok gazdasági helyzete is kihatással lesz a hazai helyzetre. Példaként említette, hogy a magyar külkereskedelem 27 százaléka Németországgal történik, náluk pedig az idei növekedés 1 százalék alatt marad. 

Ahogy már korábban is bejelentették, a jövő év elején gazdaságvédelmi csomagot szeretne elfogadni a kormány, hogy elkerüljék a recesszióközeli állapotot. 

Mátrai erőmű, dugódíj

„Úgy tűnik, hogy az ellenzék részére külön gyermeknapokat kell majd tartanunk, amikor bárhova bemehetnek és bárhova leülhetnek” – kommentálta a miniszter, hogy szerdán a jobbikos Jakab Péter beült Orbán Viktor székébe, hogy tesztelje a parlamenti házszabály szigorítását. 

A kormány nem támogatja a dugódíjat, ezt már Tarlós István alatt is elmondták. A dugódíj Demszky Gábor hagyatéka, Karácsonynak el kell dönteni, hogy mit tesz ezzel – közölte Gulyás, aki szerint a dugódíj eddigi koncepciója kidolgozatlan. A miniszter azt is reméli, hogy nem fogják kitiltani a dízelautókat Budapestről. 

A dugódíjról a Fővárosi Közgyűlés tud döntést hozni saját hatáskörében, ha ez megtörténik, azzal szemben nincs apelláta – jelentette ki Gulyás, aki szerint nem biztos, hogy a közgyűlésnek megvan a jogi eszköze a dízelautók kitiltására. A dugódíj bevezetése körüli lehetőségekről itt írtunk részletesen

Mátrai Erőmű: állandó és folyamatos az ellenőrzés, ennek adatai a kormány rendelkezésére állnak. Egyszeri eseményről volt szó, semmilyen határérték-túllépést nem mérnek a hatóságok, rémhírek jelennek meg a sajtóban – közölte Gulyás, aki szerint 2017-ben még veszteséges volt az erőmű, majd pedig nyereségessé vált. A helyszíni riportunkat itt lehet elolvasni

Az Index kérdésére Gulyás megerősítette, hogy semmiféle fertőzéstől nem kell tartani az erőmű közelében. A kormányzati felelősséget eddigi is vállalták és ezután is vállalni fogják a szakhatósági eljárásokért.

Arról, hogy ma hány emberre van szükség a hatékony környezetvédelemhez, nem érdemes politikai vitát folytatni, jelezzék a szakemberek és a területen dolgozók, ha probléma van, ugyanakkor Gulyás úgy látja, hogy a környezetvédelem Magyarországon az elmúlt években nagyjából jól működött.

Miért szeretnék azt, hogy a Kúria helyett az Alkotmánybíróság legyen a jogorvoslati fórum a kormányzatot érintő ügyekben, kérdeztük a minisztertől, aki azt mondta, nem szeretnének ilyet. Csupán arról van szó, hogy a tisztességhez eljáráshoz való jog az Alkotmánybíróság előtt nemcsak a polgárokat, hanem az állami szerveket is megilleti. Közérdekű adatigénylés esetében a kormány továbbra sem fordulhatna az Alkotmánybírósághoz – jelentette ki Gulyás. 

Áder János november 30. után fog új elnököt jelölni az Országos Bírói Hivatal élére, a Fidesz ezután alakítja ki álláspontját a kérdésről. 

A miniszter meghallgatta az Európai Néppárt új elnökének, Donald Tusknak a beszédét, és a határvédelemről szóló részek kivételével semmi olyat nem hallott, amivel ne értett volna egyet. 

Bocsánatot fognak kérni

A kormány a jogerős ítéleteket végrehajtja, amint kézhez kapják, bocsánatot fognak kérni a Helsinki Bizottságtól – közölte Gulyás arra a kérdésre, hogy szerdán ismét egy sorosozással reagáltak arra, hogy a Kúria szerint elnézést kell kérniük a jogvédő szervezettől. 

A tervezett házszabályról Gulyás azt mondta, hogy az Egyesült Királyságban akár egy évre is kitilthatják a képviselőket, ehhez képest enyhe, hogy a Fidesz tervei szerint akár 2 hónapra kitilthatnak renitens képviselőket, és akár 12 hónapra is megvonhatják a fizetésüket. 

Ma 27 CT-van Budapesten, és 23 kerület. „Mit tegyünk még?” – tette fel a kérdést Gulyás, aki szerint egy választási kampányban lehet hülyeséget beszélni, utána viszont szembesülni kell a valósággal. A miniszter szerint az atlétikai vébé nyereséges lehet, ehhez nemcsak stadion hanem park is épülne a Duna-parton, a fővárosnak november végéig kell dönteni, de legeslegkésőbb decemberben el kell dönteni, hogy Budapesten vagy vidéken meg tudják-e rendezni a vébét. Gulyás szerint népszavazást tartani a stadionról már nincs idő és nincs is értelme. 

Az MLSZ adatai szerint a kormány több mint 100 milliárdot költött foci támogatására. Miért ennyire fontos a kormánynak a profi futball támogatása, kérdezte a Reuters. Gulyás azt mondta, lehet vitatkozni az eredményekről, de a 2016-os Európa-bajnokságon jól szerepelt a válogatott, amelynek a teljesítménye ennek ellenére „időnként szomorúságra is okot ad”. A miniszter reményét fejezte ki a pótselejtezők miatt. 

Nehéz egy autóban megtiltani a dohányzást, ha valaki a saját autójában ül – kommentálta Lázár János javaslatát a miniszter. 

Horthy Miklósnak komoly érdemei vannak abban, hogy a trianoni országcsonkítást követően, 1920 után az ország talpra tudott állni, de az sem vitás, hogy az az állam, amelynek Horthy volt a kormányzója, nem tudta megvédeni 600 ezer zsidó honfitársunkat a második világháború idején – közölte kérdésre válaszolva Gulyás.