Kórházszövetség: 71 milliárd forint a kórházak adóssága

2019.12.18. 13:42

Sürgős beavatkozásra van szükség a kórházaknál a betegellátás biztonsága érdekében, írja közleményben a Magyar Kórházszövetség a kórházi adósságok rendezéséről, amit a Magyar Orvosi Kamara osztott meg. Mint írják, 

október végén 64 milliárd forint volt a kórházak adóssága, november végén pedig már 71 milliárd, így év végére a szám elérheti a 80 milliÁRDOt is.

Állítják, a kórházak évről évre létbizonytalanságban töltenek legalább két-három hónapot, hiszen az ellátási kötelezettségük miatt túllépik a költségvetési keretüket.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a a kórházak folyamatos működése és a biztonságos betegellátás érdekében elengedhetetlen, hogy még idén döntés szülessen a kórházak konszolidációjáról. Ha ez nem születik meg, akkor számolni kell azzal, hogy a kórház nem tudja ellátni a betegeket, mert sem munkabért, sem a gyógyszereket nem tudják majd beszerezni.

A beszállítók ugyanis megmondták, hogy nem akarják a kintlévőségeket tovább finanszírozni, és a tartósan nem fizető intézményeknek pedig nem szállítanak addig, míg nem rendezik az adósságot, írja a Kórházszövetség. 

A Magyar Kórházszövetség együttműködne a jogszabályalkotókkal abban, hogy megoldják a helyzetet, írják.

Áder János szerdán kihirdette a tb-törvényt, hiába emeltek szót a törvény (erről és következményeiről ide kattintva olvashat) ellen a szakszervezetek, az Orvosi Kamara elnöke és Karácsony Gergely főpolgármester.

 törvény lehetővé teszi, hogy érvénytelenítik azoknak a tajszámát, akik három hónapig nem fizették be az egészségügyi szolgáltatási járulékukat, mindösszesen 23 130 forintot. Ez azzal jár, hogy az illető ezt követően nem juthatna állami egészségügyi ellátáshoz, vagy államilag támogatott – tehát olcsóbb – gyógyszerhez.  • Hírek
  • Hírek