2024. június 24. 21:00 ÉLŐ
Albánia 0
Spanyolország 1
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00 ÉLŐ
Horvátország 0
Olaszország 0

MTI: Csuka Tamás református lelkész szerint a Helsinki Bizottság csótányokat csempészett a váci fegyházba

2020.01.19. 18:15 Módosítva: 2020.01.22. 10:21

Ahogyan korábban írtuk, vasárnap délelőtt a málenkij robot áldozataira emlékeztek Kismaroson. A település katolikus templomában tartott ünnepi szentmise után felszólalt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára is, illetve Csuka Tamás református lelkész, nyugalmazott protestáns tábori püspök, aki arról beszélt – és itt most idézzük az MTI beszámolóját –, milyen  „felháborító igazságtalanság érte jó barátját, a gyöngyöspatai iskola volt igazgatóját, akit elüldöztek, meghurcoltak, miközben a városban bizonyos helyi csoportok részéről ma is rendszeres erőszakosságok, önkényeskedések borzolják a légkört”.

Gyöngyöspata városa az elmúlt pár hétben ismét komoly beszédtéma lett, miután Horváth László, a térség fideszes önkormányzat képviselője szerint a Kúria kimondta, kártérítést kell fizetnie az államnak, amiért a falu Nekcsei Demeter Általános Iskolájában 2004 és 2017 között származásuk alapján különítettek el a roma és nem roma gyerekeket. A Kúria később cáfolta, hogy döntés született volna az ügyben, de Orbán Viktor az év eleji sajtótájékoztatóján mégis érintette a témát, és kifejtette, szerinte a gyöngyöspatai cigány diákok szegregációs kárpótlása mindenféle munka nélkül kapott pénz. Hollik István kormányszóvivő – amellett, hogy egyetértett a miniszterelnök véleményével – nem felejtette megemlíteni a Soros-féle civil szervezeteket az üggyel kapcsolatban. 

Az MTI beszámolójában azt írja, Csuka Tamás vasárnapi beszédében is feltűntek a civilek, a hírügynökség beszámolója szerint a nyugalmazott püspök személyesen tapasztalta meg a szervezetek „által kifejtett lejárató tevékenységet”, és példaként hozta fel a Helsinki Bizottság akcióját, „amikor gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait”.

A Magyar Helsinki Bizottság jogvédelmet vitt a börtönökbe, nem pedig csótányt, abból import nélkül is elég van. Annak örülünk, hogy a püspök úr szerint nem a jogvédők nyomták össze a zárkák falait, hogy zsúfoltnak tűnjenek. Egyebekben felháborítónak tartjuk, hogy a kormány tagja a magyar bíróságok által alkotmányellenes működés miatt feloszlatott Magyar Gárdát felavató püspökkel együtt templomban politizál. A jóhírnevet sértő hazugságáért természetesen pert fogunk indítani Csuka Tamás nyugalmazott tábori püspök ellen.

- reagált a szervezet.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a napokban mutatott rá egy cikkben arra, hogy a börtönkártalanításokra azért tarthatnak igényt az elítéltek, mert gyakran évekig olyan körülmények között töltik a szabadságvesztésüket, „ahogyan kutyát sem lehetne tartani”, a kártalanítás rendszerét pedig ugyanaz a kormány hozta létre, amely most elfogadhatatlannak nyilvánította. És valóban, pénteken meg is született a döntés arról, hogy felfüggesztik a börtönkártérítések kifizetését.  A kormány pedig a napokban kért bocsánatot a Helsinki Bizottságtól, amiért a 2017-es nemzeti konzultációja valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg róluk. 

A cikkünk megírása utáni napon kikerült egy felvétel Csuka Tamás beszédéről, és ennek fényében a  Magyar Helsinki Bizottság módosított korábbi közleményen. Eszerint a lelkész helyett az MTI-t perelnék, amiért nem idézték pontosan, amit mondott.