Elemér
-1 °C
10 °C

Megjelent az ingyenes meddőségi kezelésekről szóló rendelet

2020.01.31. 12:11 Módosítva: 2020.01.31. 18:10

Az utolsó pillanatban, a február elsejei határidő előtt két nappal megjelentek a Magyar Közlönyben az ingyenessé váló meddőségi kezelésekre vonatkozó rendeletek. Péntek késő délután aztán a meddőségi gyógyszerek támogatásál szóló rendeletek is megjelentek. A Nemzeti Humán Reprodukciós Program végrehajtásáról szóló kormányhatározat a kezelések támogatására 4,39 milliárd forintot, a gyógyszerekre 1,59 milliárd forintot irányoz elő. 

A Magyar Közlöny január 30-i számában péntek délelőtt jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete egyes egészségbiztosítási tárgyú rendeletek módosításáról. Ezek a módosítások teszik lehetővé, hogy a nemrég állami tulajdonba vett meddőségi központok, és a meddőségi kezeléseket végző kórházak, egyetemi klinikák a hozzájuk forduló párok számára korlátozás nélkül teljesen ingyenesen végezzék a vizsgálatokat, a szűrést, a beültetést.

Orbán Viktor a január 9-i Kormányinfón jelentette be, hogy a népességfogyás megállítása érdekében ingyenessé teszik a meddőségi kezeléseket. A kormány decemberben hat privát meddőségi klinikát vásárolt meg. A miniszterelnök bejelentése szerint eltörlik az eddigi teljesítménykorlátozást (TVK), így a megvásárolt intézetek és bizonyos állami kórházak volumenkorlát nélkül számolhatják el a beültetéseket. Miután bőven voltak kihasználatlan kapacitások, az intézetek a korábbinál jóval több ilyen kezelést tudnak majd elvégezni, és a remények szerint nem lesznek várólisták. 

A most megjelent rendelet szerint a következő intézetek végezhetnek ingyenes és korlátozás nélküli meddőségi kezeléseket:

  • Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház
  • Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak
  • Debreceni Egyetem Klinikai Központ
  • Pécsi Tudományegyetem
  • Semmelweis Egyetem
  • Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ
  • Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.
  • Sterilitás Egészségügyi Ellátó Kft., Budapest
  • Pannon Reprodukciós Intézet és Szolgáltató Kft., Tapolca
  • Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft., Budapest

Információink szerint ugyanakkor problémát okozhat, hogy az állami tulajdonba vett meddőségi klinikák többségének egyelőre nincs szerződése az egészségbiztosítóval (NEAK) a meddőség kezeléséhez szükséges összes vizsgálat elvégzésére. Ilyen finanszírozási megállapodásuk egyelőre csak a lombikprogramra, azaz a petesejtek lombikban való megtermékenyítésére és beültetésére van.  

Péntek délelőtt a meddőség kezeléséhez használt gyógyszerek ingyenességéről szóló módosított jogszabályokat még várták a meddőségi klinikák, így bizonytalanság uralkodott,  hogy mit tudnak majd mondani a február 1. után a hozzájuk forduló pácienseknek.  A meddőség kezelésére használt gyógyszerek most is 90 százalékos állami támogatást élveznek, de így is100 ezer forintba kerülhetnek. A teljes támogatás révén a gyermeket vállaló nők ezekhez is teljesen ingyen juthatnak hozzá.

Korábban zavart okozott, hogy Novák Katalin Emmi-államtitkár és Kásler Miklós is azt mondta karácsony előtt, hogy már  január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek. Ezután az Emmi azt közölte, csak június elsejétől várható az ingyenesség, mire Orbán Viktor elrendelte, hogy már február elsejétől legyenek ingyenesek a kezelések és a gyógyszerek. 

Péntek késő délután végül megjelentek olyan rendeletek is, amelyek a meddőségi gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról rendelkeznek. A Nemzeti Humán Reprodukciós Program végrehajtásáról szóló kormányhatározat a kezelések támogatására 4,39 milliárd forintot, a gyógyszerekre pedig 1,59 milliárd forintot irányoz elő. 

Egy forrásunk arra hívta fel az Index figyelmét, hogy ha minden rendelet megjelenik, a kijelölt meddőségi klinikákhoz forduló párok valóban teljes ingyenességet élvezhetnek a folyamat elejétől a legvégéig. Többé nem lenne szükség arra, hogy a vizsgálatok egy részét állami kórházban, a másik részét az orvos magánrendelőjében vagy magánklinikán, sok pénzért végeztessék el, de ennek egyelőre még nincsenek meg a feltételei.