Elfogadta a Fidesz–KDNP a börtönkártérítések kifizetésének felfüggesztését

untitled shoot-8974
2020.02.25. 12:46 Módosítva: 2020.02.25. 12:48

Ahogyan az várható volt,

  • 139 igen,
  • 2 nem szavazattal, és
  • 4 tartózkodás mellett 

elfogadta az Országgyűlés a kormány börtönzsúfoltság miatt kiszabott, raboknak járó kártérítések kifizetésének felfüggesztésével kapcsolatos javaslatát.

Az igazságügyi miniszter a javaslat általános vitájában azt mondta, a kabinet célja, hogy megállítsa a "börtönbizniszt", amely mára többmilliárdos iparággá vált. Varga Judit közölte, hogy a börtönviszonyok miatti kártalanítások azonnali felfüggesztését követően a nemzeti konzultáció eredménye alapján olyan új szabályozást alkotnak, amely megszünteti az eddigi "igazságtalan" gyakorlatot, és elsődlegesen az áldozatok, a sértettek és hozzátartozóik érdekeit helyezi előtérbe.

Többször is írtunk már arról, hogy a kormány kezdeményezte a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását, és a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott, Varga Judit által jegyzett törvényjavaslat értelmében a kormány:

  • június 15-ig stoppolná a kifizetését olyan ügyekben, ahol a bíróság rossz börtönkörülmények miatt ítélt kártérítést elítélteknek,
  • eközben pedig arra kötelezné a kormányt, hogy május 15-éig dolgozzon ki egy új szabályozást a nemzeti konzultáció eredménye alapján.
  • sőt, szeptember 30-ig a kormánynak – legalábbis az Országgyűlés erre utasíthatja ma – fel kellene számolnia az évek óta súlyosbodó börtönzsúfoltságot is

Érdekesség, hogy a kormányoldal úgy szavazta meg ma a törvényjavaslatot, hogy még csak most fog elkezdődni az elvileg erről tervezett konzultációja a nemzettel. Orbán Viktor február 12-én jelentette be az új nemzeti konzultációt a Fidesz balatonfüredi kihelyezett frakcióülésen. Az új konzultáció javarészt a börtönviselteknek és a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítések ügyéről szól majd.  

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)