Maga jelentkezett az orvosnál a Szent István Egyetemen tanuló koronavírusos diák

2020.03.05. 17:07 Módosítva: 2020.03.05. 18:06

Részletes információkat közölt a Szent István Egyetem arról az iráni diákról, akiről kiderült, hogy ő a második igazolt magyarországi koronavírus-fertőzött.

  • A diák doktori képzésben vesz részt Gödöllőn.
  • A doktorandusz a tanulmányi előmeneteléhez szükséges konferencián akart részt venni Teheránban február 23-24-én. A koronavírus ottani megjelenése (ezt hivatalosan február 22-én jelentették be) miatt a rendezvény elmaradt, azonban a hallgató már február 20-án megkezdte az utazását.
  • Február 28-án (pénteken) érkezett vissza Iránból. Ezután az egyetem által küldött tájékoztatókban foglaltaknak megfelelőn felkereste a Szent László Kórházat és jelezte, hogy fertőzött területről érkezett.
  • A doktorandusz témavezetője is jelezte neki, hogy összhangban az egyetemi intézkedésekkel legalább 14 napig ne látogassa az intézményt, távolléte igazolt távollétnek minősül.
  • A diák ezért budapesti albérletében önkéntes karanténba vonult. Egyetlen egyetemi campust sem látogatott meg, sem Gödöllőn, sem Budapesten, olvasható az egyetem közleményében. 
  • A tegnap este elhangzott információk alapján a diákot és élettársát szerdán különítették el a Dél-Pesti Centrumkórház koronavírus-gyanús betegek ellátására fenntartott, izolált kórtermében. Ekkora igazolódott, hogy koronavírussal fertőződött. 

Szerdán előbb Orbán Viktor, majd az Operatív Törzs jelentette be, hogy eddig két ember szervezetében igazolták a koronavírus jelenlétét Magyarországon. Mindketten iráni diákok, akik nálunk tanulnak. Enyhe tüneteik vannak, lázuk nincs, kivizsgálásuk zajlik. Mindketten a Dél-Pesti Centrumkórházban (korábbi Szent László Kórház) vannak megfigyelésen.

Az már szerdán kiderült, hogy az egyik fertőzött a Semmelweis Egyetem hallgatója. A jelek szerint a gyógyszerészhallgató nem tartotta be az egyetem által korábban kiadott figyelmeztetést, és bejárt az órákra. Emiatt a 16 fős angol nyelvű évfolyamnak kötelező oktatási szünetet kellett elrendelni. Ők az oktatási anyagot két hétig az interneten kapják meg. Később kiderült, hogy ez a diák egy csoportos német nyelvtanfolyamon is részt vett a Goethe Intézetben. 

Az Index csütörtökön délelőtt az operatív törzsnél, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál és az egyetemnél is próbálta megerősíttetni vagy cáfolni, hogy a másik érintett diák a SZIE hallgatója. Csak az egyetemtől kaptunk választ, de ott is csak azt tanácsolták, várjuk meg az operatív törzs csütörtök délután sajtótájékoztatóját. Itt az Index kérdésére végül Orbán Viktor erősítette meg az információt. Arra a kérdésre, hogy miért csak most közlik ezt, a kormányfő azt válaszolta: azért, mert most tudták meg. Kásler Miklós humánminiszter arra a kérdésre, hogy miért nem tudták eddig, hogy az érintett diák melyik egyetemre jár, azt felelte: azért nem tudták, mert nem mondta meg.    

A Szent István Egyetem azt közölte: a koronavírus terjedésével kapcsolatban kellő időben megtették az óvintézkedéseket, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott eljárásrenddel összhangban már januárban megküldték a megelőzésre szolgáló higiénés rendszabályokról szóló információkat a munkatársaknak és a hallgatóknak magyar és angol nyelven is.

A Szent István Egyetem most megszigorította eddigi intézkedéseit is. Újabb tájékoztatást adott ki a munkatársaknak és a hallgatóknak a higiénés rendszabályok betartásáról, és folyamatosan gondoskodik az ehhez szükséges eszközökről. Mindenkitől azt kérik, hogy ha valaki tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel magán, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06 80/277-455 vagy 06-80/277-456 zöldszámait. Az oktatók, tanárok együttműködését kérik abban is, hogy ha olyan hallgatóról tudnak, aki egyetemi, főiskolai program miatt vagy akár családi szervezésben fertőzött területen járt, azt haladéktalanul jelezzék az intézményvezetésnek, és küldjék haza a hallgatót, tájékoztassák őt a teendőkről a tünetek észlelése esetén.

Megkezdték az egyetemi rendezvények és a külföldi konferenciákra való utazások felülvizsgálatát is. Információink szerint az egyetem dolgozóinak kiküldött levélben arról írnak, hogy az egyetem nem engedélyezi a külföldi kiküldetéseket a koronavírussal fertőzött területekre. Ezek az országok jelenleg: Kína, Észak-Olaszország, Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Macedónia, Románia, valamint az érintett távol-keleti országok (Dél-Korea, Japán).