Aki nem tartja be a járványügyi intézkedéseket, az bűncselekményt követ el

IMG 0718
2020.03.07. 14:18 Módosítva: 2020.03.07. 16:24

Az elmúlt napokhoz hasonlóan szombaton is összeült a koronavírus elleni védekezés érdekében felállított operatív törzs, majd sajtótájékoztatót is tartottak, amit nagy érdeklődés övezett, miután délelőtt bejelentették, hogy megvan az ötödik hazai koronavírusos beteg is. A sajtótájékoztató legfontosabb részei összefoglalva:

  • Magyarországon jelenleg öt beteg van, négyüket a Szent László Kórházban kezelik, egyet pedig a debreceni Kenézy Gyula Kórházban. Közülük csak a ma bejelentett idős férfi magyar állampolgár.
  • Az operatív törzs készül arra, hogy több férőhelyre lesz szükség a Szent László Kórházban, már dolgoznak a kapacitások felszabadításán.
  • Az operatív törzs javaslatot tett arra, hogy függesszék fel a március 15-ére tervezett rendezvényeket, de ebben majd a kormánynak kell döntést hoznia.
  • Illetve arra is, hogy függesszék fel a Budapest-Milánó, illetve a Debrecen-Milánó járatokat, ez már folyamatban is van.
  • Aki nem tartja be a járványügyi intézkedéseket, az bűncselekményt követ el – fertőzés esetén súlyos testi sértést, ha pedig a fertőzött meg is hal, akkor halált okozó súlyos testi sértést. Két iráni jelenleg nem is hajlandó alávetni magát a megfigyelés szabályainak, ezzel kapcsolatban már zajlik is az intézkedés.

Lakatos Tibor: Aki nem tartja be a karantént, az bűncselekményt követ el

A sajtótájékoztatót az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője nyitotta, aki elmondta, Európában tovább nőtt a fertőzések száma, és minden környező országban megjelent már a koronavírus. Magyarországgal kapcsolatban beszélt a szombat délelőtt bejelentett ötödik fertőzöttről – róla később az is kiderült, hogy daganatos megbetegedéssel küzd, állapota pedig súlyos, de stabil –, illetve arról is, hogy a kormányzati honlapon pénteken tájékoztató kampány indult, hogy a lakosság is tisztában legyen a legfontosabb teendőkkel.

Lakatos újfent elmondta, hogy Magyarország átmenetileg nem ad ki vízumot Iránnak, beszélt arról, hogy a Szent László Kórházban megkezdődött a felszabadítható kapacitások felszabadítása, és arra is kitért, hogy a büntetésvégrehajtási intézetekből csak kiemelten fontos indokkal, egyedi engedélyekkel mehetnek eltávra a fogvatartottak. Emellett a kamionstop feloldásáról is esett szó, de az is kiderült, hogy

  • az operatív törzs egyrészt javaslatot tett arra, hogy függesszék fel a március 15-ére tervezett rendezvényeket,
  • másrészt pedig arra is, hogy függesszék fel a Budapest-Milánó, illetve a Debrecen-Milánó járatokat.

Előbbi esetben a kormánynak kell majd döntést hoznia – Orbán Viktor csütörtökön még arról beszélt, hogy a rendezőkre bízzák, hogy megtartják-e a tömegrendezvényeket –, utóbbi viszont már folyamatban is van. A legfontosabb egyértelműen az volt, hogy Lakatos közölte, hogy

aki nem tartja be a járványügyi intézkedéseket, az bűncselekményt követ el – fertőzés esetén súlyos testi sértést, ha pedig a fertőzött meg is hal, akkor halált okozó súlyos testi sértést.

Két iráni jelenleg nem is hajlandó alávetni magát a megfigyelés szabályainak, ezzel kapcsolatban már zajlik is az intézkedés.

Müller Cecília: Zajlik az esetek kontaktkutatása

Az országos tisztifőorvos elmondta, az elmúlt 24 óra eseményei közül egyértelműen az ötödik pozitív eset volt a legfontosabb. Mint mondta, mind az öt beteget kezelik, zajlik a kontaktjaik felkutatása is, de ennél több információt nem adnak ki róluk, mert ezek Müller szerint a legérzékenyebb adatoknak számítanak.

Müller emellett megerősítette, hogy a csütörtökön kórházba vitt japán turisták közül mindenkinek negatív lett a tesztje, és a nagy port kavaró holland férfi ügyében is hangsúlyozta, hogy a férfi nem szökött meg az orvosi felügyelet alól.

Magyarországon a kormányzati honlap adatai szerint jelenleg öten fertőzöttek, negyvennyolcan vannak karanténban, és 319 embertől vettek már mintát. Világviszonylatban jelen állás szerint 102 469 fertőzött van, 57 444-en gyógyultak meg, és 3 491-en vesztették életüket a koronavírus miatt.

(Borítókép: A 2018-as március 15-i ünnepség. Nagy Szabolcs / Index)