Összefoglaló

Percről percre A reggel, amikor egymillió gyerek nem mehet iskolába

Percről percre igyekszünk az önök tapasztalatai alapján (is) leközvetíteni az iskolabezárások első napját
Ha érdekeset lát, hall, vagy el akarja mondani, hogy önt hogyan érinti ez az egész, akkor azugyelet+iskolabezaras@mail.index.hu-ra küldje! Előre is köszönjük!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az albertfalvai fehérvári úti nagy Lidl-ben a szombati őrület folytatódik. A polcok feltöltve, wc-papír nincs, a többség úgy vásárol, mintha holnaptól erre nem lenne lehetőség sehol

    – írta István a reggeli tapasztalatairól. Albertfalváról a belváros felé a 47-es és 56-os villamosokon egyébként a szokásos tömeg kb. harmada-negyede volt fél nyolckor. „Nemcsak a diákok hiányoznak, hanem érezhetően kevesebb a munkába induló felnőtt is” – tette hozzá.

  • Írt nekünk egy tanár, és részletesen elmesélte a hétvégéjét. Azt írta, Orbán Viktor pénteki bejelentése után egy órával már kapott olyan kérdéseket szülőktől, hogy hogyan kérdezhetnek majd a gyerekek, ha valamit nem értenek. Mire kapnak év végi jegyet? Mi lesz az ebédbefizetéssel? Hogy lesz a ballagás? 

    Fogalmam sincs, miből gondolták, hogy ezekre akkor tudok válaszolni. Mi még úgy jöttünk el pénteken az iskolából, hogy hétfőn a megszokott rendben folytatjuk. 

    „Szombaton kaptunk egy levelet iskolánk vezetőségétől, hogy vasárnap délelőtt 10-kor üléseznek, utána mindenkit tájékoztatnak. Vasárnap délig én tehát nem csináltam semmi érdemit, összegyűjtöttem csak, hogy a következő héten melyik osztálynak milyen órákat terveztem. Egy iskolaközpontban dolgozom, magyar nyelv és irodalmat tanítok, 5 osztályban 120 diáknak. Arra vártam tehát, hogy vasárnap megmondják, mi legyen az az 1-2 online platform és maximum 4-5 program, amit használhatunk majd, hogy egységes legyen az iskola, és a diákoknak ne kelljen 15 különféle helyre regisztrálniuk. A kormány által kiadott lista használhatatlan.

    Vártam tájékoztatást arra vonatkozólag is, hogy milyen online jelenlétet várnak el tőlünk, hiszen tudom, hogy van olyan kollégám, aki képes lenne a heti 4-5 tanóráját a szokott időben online közvetíteni, és elvárná, hogy a diákok élőben kövessék. Ahol viszont csak egy laptop van két testvérre, vagy a szülő home office-ban dolgozik, esetleg a gyerekek egy szobában vannak, ott ez képtelenség. 

    Vasárnap délben azonban csak arról kaptunk értesítést, hogy össze kell gyűjtenünk azokat, akik elvinnék jövő héten a befizetett ebédjeiket, és azokat, akik felügyeletet kérnének. 

    Szóval fogtam a Google Tantermet, létrehoztam egy oldalt az osztályomnak, és meghívtam az osztályban tanító kollégáimat. Többen rögtön csatlakoztak, üzenetet írtak a "falra" és létrehozták a tantárgyi fülüket. Mások ennek hatására, vagy tőlem függetlenül saját tantermet hoztak létre, és már fel is turbózták azokat feladatokkal. 

    A diákok egy szempillantás alatt csatlakoztak. A mondatelemzés témazáró kvízemet már öten ki is töltötték.

    Szerintem ez a teljesítmény elismerésre méltó mind a tanárok, mind a diákok részéről.

  • Egy multinacionális pénzintézet dolgozójától kaptunk egy kicsit dühös, kicsit keserű levelet, a benne foglaltakat nem tudjuk ellenőrizni, úgyhogy cégnév nélkül írjuk meg szerkesztett változatban a sztorit.

    „Nálunk a pesti központban lévő dolgozókat két részre osztották, az üzletmenet szempontjából kiemelten fontos  és az abból a szempontból nem fontos kollégákra. 

    A központi értékesítők a call centeresek és akiknek egyébként is volt laptopjuk (tehát többnyire a vezetők) már hétfőtől otthonról dolgozhatnak. Akik nem laptoppal dolgoztak, tehát a legrosszabbul fizetett és legalacsonyabb beosztásokban lévők, nos nekünk hétfőtől továbbra is be kell járniuk az amerikai mintára megtervezett egyterű irodákba, ahol csodálatosan adhatunk tovább egymásnak mindenféle fertőzést. 

    Én mint háttér területi dolgozó és laptoppal nem rendelkező személy az üzletileg kevésbé értékes munkatárs kategóriába kerültem ezért hiába ömlik mindenhonnan az elkülönítés és az otthon maradás fontossága, továbbra is be kell járjak dolgozni az egyterű irodába. Én is a fiatalabb korosztályba tartozom ezért nem félek különösebben de értem hogy ettől még megfertőzhetek másokat, akiknek sokkal súlyosabb kimenetele lehet a vírusnak. 

    Az országszerte dolgozó területi képviselőknél még ennyi lehetőség sincsen. Az ő dolguk az eddigieknek megfelelően az hogy folyamatosan látogassák az ügyfeleket. Ez egy területi képviselőnél 150-200 ügyfél találkozást jelent hetente. (!!!)"

  • Már a siófokra tartó busz sem volt tele diákokkal, a siófoki gimnázium és általános iskola előtti park 7:30 körül pedig így nézett ki olvasónk, Zoltán képén.

  • - írta egy olvasónk az elküldött képhez.

  • Nekünk hétfőn indul az igazi megmérettetés. Tanár vagyok és nagyon vártuk már, hogy zárják be az iskolákat. Be is zárták, de velük együtt az ovikat is. Ezért a 3 éves gyerekem is itthon maradt - hálaistennek. Így viszont nemigen tudok készülni az online órákra, megtartani azokat végképp nem

    – írta még vasárnap este olvasónk, aki hozzátette, hogy a nagyszülőkre most nem bízhatják a gyereket. Olyan helyzet ez, amire nem készültek fel, de meg kell majd valahogy oldani.

  • Sok levelet kapunk, amelyben nem az iskoláról írnak, hanem arról, hogy gazdaságilag mennyire rosszul érint embereket a mostani helyzet.

    "Lányom étteremben dolgozik a belvárosban. Holnaptól min. június elejéig bezárnak. 0 fizetés. Ő még be tud költözni hozzánk, de vannak akiknek az egész család ebből élt. Albérlet vagy hitel. A mosogatók a napi pénzből vették a jegyüket az ingázáshoz.  Nekik ki segít?"

  • Két ilyen levél is érkezett:

    1. "Agglomerációból (Dunakeszi, Fót, Veresegyház térség) járok a IV-XIII. határára. M2, Váci út vége (IV. ker. Árpád út  Váci úti TESCO-ig) pontosan úgyanúgy néz ki, mint eddig bámely más napon..."
    2. "Alig érezhető a forgalom csökkenése, nyugat-kelet irányban haladva. A Budára vezető irány ugyanúgy járhatatlan, mint mindig. Román horrorkaravánból mintha kevesebb lenne."
  • Olvasónk "Hajnali indulás" címmel, további kommentár nélkül küldte a képet.

  • "Az érdi tankerületi igazgató levele szerint a pedagógusoknak hétfő reggel KÖTELEZŐ egy iskolánként kb. 50 fős értekezleten SZEMÉLYESEN részt venni, hogy az ONLINE oktatás részleteit megbeszéljék... No comment több aspektusból is"

    - dühöng egy közvetlenül vagy közvetve érintett olvasónk.

  • A gárdonyi vasútállomás parkolója ma reggel. A 6.27kor induló budapesti járat indulása előtt. Egy átlagos napon ilyenkor már tele van a parkoló, írta Péter.

  • Jó reggelt kívánunk minden olvasónknak, percről percre igyekszünk az önök tapasztalatai alapján (is) leközvetíteni az iskolabezárások első napját. 

    Ha érdekeset lát, hall, vagy el akarja mondani, hogy önt hogyan érinti ez az egész, akkor az 

    ugyelet+iskolabezaras@mail.index.hu

    -ra küldje! Előre is köszönjük!