Hermina
15 °C
27 °C

Ötvenre emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

DSZZS20200316327
2020.03.17. 07:38

Újabb 10 magyar állampolgárnál és egy külföldinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 50-re nőtt hazánkban a regisztrált fertőzöttek száma, olvasható a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon. Közülük 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 39 magyar állampolgár. Hétfőn a második iráni gyógyult is távozott a kórházból.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amit a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez.

Ahogy azt dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn bejelentette: a járvány második szakaszához érkeztünk, amikor az egyedi fertőzések után már megkezdődött a vírus közösségi terjedése, amely azt jelenti, hogy már nem lehet minden fertőzöttről pontosan megmondani, hogy kitől kapta el a fertőzést.

Az új koronavírus feltehetőleg 2019 végén indult el a 12 millió lakossal rendelkező kínai Vuhanból. Az első hírek csak január elején futottak be a betegségről, de január közepén már Japánban és Thaiföldön is megjelent a vírus. A fertőzés kordában tartásához egy sor kínai nagyvárost lezártak a hatóságok. Március közepére a kínai betegek 70 százaléka meggyógyult. Február végére már ötven országban jelent meg a vírus Ausztráliától az Egyesült Államokon, illetve Franciaországon és Németországon át Oroszországig. Kínán kívül komolyabb fertőzési gócpontok alakultak ki Olaszországban, Dél-Koreában és Iránban is. A WHO március 11-én nyilvánította világjárvánnyá a koronavírust.

Hazánkban március 4-én jelentette be Orbán Viktor, hogy két, Magyarországon tanuló iráni diáknál kimutatták az új koronavírus-fertőzést. Ekkora Kínában már 80 ezer fertőzött volt, de 50 ezren meggyógyultak és az új fertőzöttek száma is csökkenni kezdett. Olaszországban már 2700 fertőzöttről és több, mint 100 halálos áldozatról szóltak a hírek. Arról, hogy ezt követően, hogyan alakult Magyarországon a vírus terjedése, ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

A magyarországi koronavírus-fertőzések időbeli alakulása:

 • 1,2: Március 4. Orbán Viktor bejelentette, hogy két, itt tanuló iráni diáknál kimutatták a fertőzést.
 • 3: Március 5. Egy Milánóban dolgozó debreceni férfinál mutatták ki a koronavírust. A brit állampolgárságú férfi február 28-án érkezett Debrecenbe, akkor még nem volt lázas, később belázasodott.
 • 4: Március 5. A negyedik fertőzött az egyik iráni diák barátnője.
 • 5: Március 7. Az ötödik magyar beteg egy 70 éves magyar, súlyosan beteg férfi. Elképzelhető, hogy a külföldön élő fia fertőzte meg, aki Franciaországban is járt, Olaszországban viszont állítása szerint nem.
 • 6,7: Március 8. Két újabb fertőzött: a 6. egy 22 éves iráni férfi, a SE hallgatója, aki az iráni gyógyszerészhallgatóval egy születésnapi partin vett részt február 28-án. A 7. beteg a Milánóban megfertőződött, Debrecenben élő brit férfinak az 59 éves magyar felesége.
 • 8,9: Március 9. A Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló iráni SE-hallgatónál és egy magyar nőnél – az idős magyar férfi beteg 74 éves feleségénél – diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést.
 • 10, 11, 12: Március 10.  3 új fertőzött, mindhárman már karanténban lévő iráni egyetemisták.
 • 13: Március 11.  A Debrecenben élő brit férfi kontaktjánál, egy magyar nőnél mutatták ki a fertőzést. A nő akkor már napok óta a Szent László kórházban volt elkülönítve
 • 14, 15, 16: Március 12. Egy, a Szent János kórházban már napok óta elkülönített magyar nőnél, egy újabb - a Szent László kórházban megfigyelés alatt álló -  iráni diáknál (az első iráni beteg kontaktjánál), és egy a napokban Izraelben járt magyar férfinél mutatták ki a fertőzést.
 • 17, 18, 19: Március 13. Mindhárom új fertőzött magyar férfi. Egyikük 67 éves, munkájából adódóan sok külföldivel találkozik. Egy másikuk 41 éves, aki Hollandiában és Angliában járt, a harmadik 27 éves, ő együtt volt a szintén Izraelben járt egyik magyar fertőzöttel. 
 • 20-25: Március 14., délelőtt. Hat új fertőzött. A koronavirus.gov.hu nem közölt róluk részleteket, csak annyit tudni, hogy az összes fertőzött közül 9 iráni, 1 brit, és 15 magyar állampolgár.
 • 25-30: Március 14., délután. Öt új fertőzött. Mindenki magyar, vannak köztük olyanok, akik a közelmúltban Olaszországban jártak. Van olyan is, aki valószínűleg az Ausztriában járt családtagjától fertőződött, és olyan is, akit a kontaktkutatás során korábban már azonosítottak. 
 • 31, 32: Március 15. Két új fertőzött. Semmit nem árulnak el róluk azon kívül, hogy magyarok.
 • Első elhunyt: Március 15. Életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba
 • 33-39: Március 16. A fertőzést magyaroknál mutatták ki. Nem árulnak el róluk részleteket. Az országos tisztifőorvos aznap délután bejelenti, hogy jön a csoportos fertőzések időszaka, és nem fogják tudni, ki honnan kapta el. Világossá teszik azt is, hogy nem fognak területi, illetve életkori adatokat közölni, ellentétben más országokkal.
 • 39-50: Március 17. 11 új beteg, 10 magyar, 1 kazah állampolgár.

Borítókép: Védőfelszerelést viselő nővérek egy kórtermet készítenek elő a koronavírussal érintett új betegek fogadására kialakított egyik osztályon a fővárosi Szent László Kórházban MTI/Szigetváry Zsolt

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!