Gulyás: Júniusra tetőzhet a járvány, már most 30-40 ezren váltak munkanélkülivé

2020-03-26 10 40 12-Facebook.png
2020.03.26. 12:08 Módosítva: 2020.03.26. 15:24

Miután az Országgyűlés hétfőn nem adta meg a 4/5-ös támogatást annak a javaslatnak a tárgyalására, hogy a veszélyhelyzetben elrendelt intézkedések 15 nap után is hatályban maradhassanak, a kormánynak megoldást kellett keresni a helyzetre, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online kormányinfón, amelyet Szentkirályi Alexandrával együtt tartott. 

Először azt kellett tisztázni, van-e lehetőség arra, hogy újabb 15 nappal meghosszabbítsák ezeket az intézkedéseket, mondta Gulyás. A veszélyhelyzet jogi szabályozása világos: azt a kormány rendeli el, és a végét is a kormány hirdeti ki. A veszélyhelyzetben hozott intézkedések hatálya viszont csak 15 napig érvényes. Ennek lejárta után az Országgyűlésnek kell meghosszabbítania ezeket az intézkedéseket.

Koronavírus: élő közvetítésünk a kormányinfóról

A kormány elfogadta az Igazságügyi Minisztérium véleményét, hogy az Országgyűlés hatáskörét kiüresítené, ha a kormány újra és újra 15 nappal hosszabbítaná meg ezeket a döntéseket. Az valóban alkotmányosan kifogásolható helyzet lenne, ha a kormány újra és újra kiadná ugyanazokat a rendeleteket – jelentette be Gulyás. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ezért felül kellett vizsgálniuk, mit és hogyan lehet meghosszabbítani a már kiadott veszélyhelyzeti rendeletekből. A következő döntések születtek:

 • Egyetemek zárvatartása a hallgatók előtt: március 27-én jár le az a rendelkezés, hogy hallgatók nem mehetnek be az egyetemre. A kormány azt kéri a fenntartóktól, hogy saját hatáskörben hosszabbítsák meg a szünetet a hétfői és a keddi napon.
 • Bölcsődék, óvodák, köznevelési intézmények: A polgármestereket jelölték ki arra, hogy az óvodai és bölcsődei szünetet elrendeljék, de ez a joguk március 30-án megszűnik. A kormány azt kéri, hogy itt is a fenntartók, önkormányzatok, egyházak, alapítványok döntsenek a szünet fenntartásáról. 
 • Beutazási tilalom, határzár: A belügyminiszter saját hatáskörben rendeli el egy utasítással a schengeni belső határ ellenőrzését.  
 • Rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon: Ez is március 30-án jár le. Az ítélkezési szünet meghosszabbításáról az igazságügyi miniszter fog egyeztetni az Országos Bírósági Hivatal elnökével. 

Jövő héten elfogadhatják a koronavírus törvényt

Hétfőn az országgyűlésben ahhoz nem volt meg a 4/5-ös többség, hogy a házszabálytól eltérve tárgyaljanak a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról. Az előterjesztést sürgősséggel legkorábban hat nap múlva fogadhatja el a Ház. A  jogszabályt várhatóan a jövő hét elején tárgyalja az Országgyűlés, és kedden szavaz is róla. Az indítvány bizonyos pontjainak elfogadásához kétharmados többség kell.

Gulyás Gergely azután a következőkről beszélt, illetve a sajtó beküldött kérdéseire válaszolt: 

 • Uniós egyeztetés: Az uniós állam- és kormányfők értekezletét is online formában tartják meg. Itt  a magyar kormány egyetlen indítvánnyal él: a védőeszközöket vámmentesen lehessen behozni az Európai Unió területére.
 • Mátrai Erőmű: Az MVM Magyar Villamos Művek  17 milliárd 744 millió forintért megvásárolja a Mátrai Erőművet és a Geosol Kft.-t is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t (az erőmű és a cégcsoport Mészáros Lőrincék érdekeltségébe tartozik). A kormány nemzetstratégiai érdeknek tartja az erőmű klímavédelmi szempontoknak megfelelő technológiai átalakítását. Az erőmű kulcsfontosságú szerepet tölt be a magyar villamosenergia-ellátásban, a villamosenergia-termelésünk 16 százalékát adja. Gulyás szerint a munkahelyek megőrzése, a térség gazdasági stabilitása szempontjából is kulcsfontosságú az erőmű működése. 
 • A védekezés költségei: A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a költségvetésben minden szükséges forrás rendelkezésre áll a védekezéshez, de annak bizonyosan százmilliárdos költsége lesz az ország számára.
 • Lélegeztetőgépek: A kormány időben lépett, ennek is köszönhető, hogy több nyugat-európai országokhoz képest nálunk alacsony a fertőzöttek száma, de ez emelkedni fog, mondta Gulyás. A fertőzöttek 80-90 százaléka tünetmentes hordozó, nagyon ritka, hogy a koronavírus az elsődleges halálok. A halált a legtöbb esetben valamilyen másik súlyos betegség okozza. 2500 lélegeztetőgép van, és újabbakat is beszereznek. 
 • Polgármesterek, kijárási tilalom: A kormányhivatalok több esetben adtak jogi útmutatót a polgármestereknek arról, hogy milyen intézkedéseket tehetnek meg a veszélyhelyzet különleges jogrendje idején. Az önkormányzatoknak nincs lehetőségük kijárási tilalmat elrendelni, erre csak a kormány jogosult, mondta kérdésre Gulyás. A kormányhivatal felülvizsgálja majd Sződliget és Polgár polgármestereinek saját rendeleteit a részleges kijárási tilalomról. Ha az indokolttá válik, a kormány nem fog habozni, azonnal bevezeti a kijárási tilalmat, és erről rögtön tájékoztatják a közvéleményt.
 • Nem lesz online parlament: Az ellenzék szerint ha meg tudnák oldani az online parlamenti ülésezést, nem kellene korlátlan felhatalmazást adni a kormánynak a veszélyhelyzetben a rendeleti kormányzásra. Gulyás hangulatkeltésnek minősítette ezt a felvetést, és kérte, hogy ehelyett inkább konstruktívan tárgyaljanak. Gulyás szerint hónapokat venne igénybe, hogy kiépítsék a megbízható és biztonságos online szavazást az Országgyűlésben, ez mindenképpen fennakadást okozna a Ház munkájában, ezért nem lesz online parlamenti ülés. Ezért tett a kormány javaslatot a koronavírus-törvényre. Veszélyhelyzetet most a kormány hirdethet, és ennek végét is a kormány határozza meg. A kormány engedett: a koronavírus-törvényjavaslat az Országgyűlésnek adná át azt a jogot, hogy a veszélyhelyzet végét kihirdesse. 
 • Súlyos adóbevételektől esik el az állam: 200 milliárd bevételtől esik el hetente a GDP, és ezeket senki sem fogja kompenzálni. 140-150 milliárd esik ki a GDP-ből hetente a vendéglátás miatt. Ehhez az autógyárak leállása további 40-50 milliárdot tesz hozzá. A költségvetésből így kb. 80 milliárd esik ki.
 • Újabb ágazatok kaphatnak járulékkedvezményt: Még a héten újabb ágazatokra terjesztik ki a járulékkedvezményt, jelentette be Gulyás. „Napi szinten szerepel ennek vizsgálata a kormány napirendjén, a kedvezményeket folyamatosan, a legérintettebb, legérzékenyebb szektorokra terjesztik ki.” 
 • Munkanélküliség: Még nincsenek pontos adatok, de az látszik, hogy már márciusban is 30-40 ezer állás megszűnik. Áprilisban és májusban tömegessé válik a munkanélküliség az országban, százezres nagyságrendre lehet számítani, mondta Gulyás. A cél az, hogy három hónap után mindenkinek legyen munkája. Az álláskeresési járadék idejének meghosszabbítására vonatkozó kérdésre Gulyás azt mondta: a kormány elsődleges célja nem a segélyezés, hanem a munkahelyek lehetséges megtartása és a gazdaság újraindítása. Három hónap alatt azok is találnának munkát, akik adott esetben most elveszítették, vagy elveszítik a járványhelyzetben.
 • Nem korlátozzák az internetet, a magyar hálózat jó: Gulyás Gergely szerint a magyar internethálózat a világon a legjobbak közé tartozik, még a németek is irigykednek az itteni 4G-hálózat sebességére. Nem tartanak attól, hogy a megnövekedett forgalom problémákat okozna. Ha lesz ilyen, a kormány megteszi a szükséges intézkedéseket.
 • Június-júliusra tetőzhet a járvány Magyarországon: Abban bízunk, hogy a magyar virológusok és matematikusok munkájával nagyjából megbecsülhető, mikor tetőzik a járvány – mondta Gulyás Gergely. Ez a miniszter közlése szerint előreláthatóan június-júliusra tehető. Szerinte akkorra kell felkészülnie az ellátórendszernek, de semmi sem teljesen biztos, folyamatosan a modellszámítások.
 • Orbán Viktor helyettesítése: Amennyiben a miniszterelnök megbetegedne, három miniszterelnök-helyettes is át tudná venni a feladatait. A helyettesítés rendjét maga Orbán határozhatná meg, mondta Gulyás. „A veszély, hála istennek, nem áll fenn”, még Pintér Sándor is egészséges, mindkét koronavírustesztje negatív lett.
 • Egyelőre nincs szó az érettségi halasztásáról: Az iskolákban az oktatás digitális munkarendben folyik tovább. Egyelőre nincs olyan tényező, ami akadályozná az érettségik megtartását, de ahogy időben haladunk a május eleji időpont felé, a kormány aktuálisan értékeli a helyzetet, mondta Szentkirályi Alexandra.  

A Kormányinfó és az operatív törzs tájékoztatója percről percre>>>

Az Index szerkesztősége több kérdést is küldött az online kormányinfóra: 

 • Szenvedett-e krónikus megbetegedésben Steven Dick budapesti brit nagykövet-helyettes, a magyarországi koronavírus-járvány egyik halálos áldozata? Mikor került kórházba? Milyen panaszai voltak, amikor kórházba került, és mikor lett pozitív a koronavírus-tesztje?
 • Áfa- és vámköteles marad-e az egészségügyi szájmaszk, valamint más, szükséges orvosi, egészségügyi védőfelszerelések beszerzése Magyarországon a veszélyhelyzetben?
 • Szlovénia kormánya megduplázza az egészségügyi dolgozók bérét a válsághelyzet idejére, eközben a kormányzati apparátusban jelentős fizetéscsökkentést rendelt el. A magyar kormány tervez hasonló intézkedést?
 • Mit látnak az albérletpiacon? Megoldja krízist a piac, vagy igényel állami beavatkozást a helyzet?
 • Meddig engednék el a költségvetés hiányát? Mikor áll össze az újratervezett költségvetés? 

Erre a linkre kattintva láthatja az összes kérdésünket.  

 (Borítókép: Magyarország Kormánya / Facebook)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide! • Tippek
 • Bankszámla