Mégis kivágták a Szentendrei úti fák egy részét

DSC 0140
2020.04.02. 11:55
Tavaly júliusban fakivágásra jelöltek 62 idős fát a Szentendrei úton, de úgy nézett ki, ezekből 32 megmenekül. Idén március 24-én végül rossz állapotuk miatt mégis kivágtak 24 fát a szakaszon. A Szentendrei úti fák környékén tavaly felújítás is zajlott, hamar a politikai kommunikáció részévé vált miatta a szakasz fáinak sorsa. A felújítás közben módosításokkal megtörtént, a kerület pedig új vezetést kapott. De mi történt a fákkal, hogy mégis vágtak ki belőlük?

Tavaly egy olvasói levél hívta fel rá a figyelmünket, hogy szürke festékkel jelöltek meg a Szentendrei úton fákat a Csillaghegy HÉV-megálló közelében. Ekkor 62 fát számoltunk össze a Mátyás király útjától kezdve egészen a Pünkösdfürdő utcáig tartó szakaszon. Megkérdeztük a fákról a Főkert Zrt-t, akik egy felújítás miatt a Közúthoz, ők pedig a BKK-hoz irányítottak minket. A BKK ekkor azt válaszolta,

A területen lévő fák közül 36 rossz egészségi állapotú (fákon lévő kéregrák, gombafertőzés stb.) melyek eltávolítása ezért indokolt. A területen útépítés miatt kell eltávolítani további 26 fát, ezek közül többnek az egészségi állapota sem megfelelő.

Nem úgy volt, hogy nem vágják ki?

Ezután -  tavaly nyáron - a III. kerület önkormányzata közleményt adott ki, amiben arról írtak, hogy az önkormányzat az Indexen értesült a fakivágásokról, így arról is, hogy "a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. által végzendő Szentendrei úti útfelújítás kapcsán jóval több fa kivágást tervezi, mint amelyre engedély van." Bús Balázs polgármester ezért egyeztetett a BKK-val, abban maradtak, hogy csak a korábban engedélyezett 26 fát vágják ki. Július 22-én Tarlós István Budapest főpolgármestereként arra utasította a BKK-t, hogy ismételten vizsgáltassa felül a fák állapotát a Főkert Zrt-vel.

A kerület akkori ellenzéki jelöltje, Kiss László "jogszerűtlennek és ebben a formában szükségtelennek" nevezte a munkálatokat, illetve azt mondta, a fákat "azok jelölték ki, akik szerint fontos, hogy itt minél kevesebb fa legyen.", valamint beszélt arról is, hogy a kivágott fák engedélye is lejárt, így annak hiányában az akkori terv alapján értelmetlennek nevezte a fák kivágását.

Úgy gondoljuk, hogy ezekre a fákra szükség van, a beruházásokra viszont jogsértő módon nincsen szükség.

- mondta Kiss egy Facebook-videóban. Az októberi választásokon Kiss egyéni jelöltként, a Momentum-DK-MSZP-PM-LMP támogatásában megnyerte a III. kerület polgármesteri címét. 24 fa azonban az új vezetéssel sem úszta meg végül, március 24-én kivágták őket.

De mi változott?

A kivágott fák száma a körülöttük kialakuló zűrzavaros helyzetben követhetetlenül bonyolult lett. Megkerestük a BKK-t, hogy a jelenlegi állás szerint végül hány fa tűnt el az útról, ők azt mondták, két okból történt fakivágás:

  1. Az útépítési munkálatok miatt a már említett engedélyekkel 25 fát kellett volna kivágni. "Végül csak 15 fa kivágása történt meg, mert kisebb műszaki módosításokkal 10 fát meg lehetett tartani"
  2. "Rossz egészségi állapotuk miatt további 24 fát vágott ki a Főkert Zrt. – mint a fák fenntartója – az útépítési munkákkal összehangoltan."

 Tehát a mostani 24 fa kivágását a Főkert végezte, akik már tavaly is jelezték, hogy a fák rossz állapotban vannak. Közleményük szerint "baleset- és vagyonvédelem" miatt kellett eltávolítani a beteg fákat: a csatolt állapotfelmérő lapok alapján ugyanis a Mátyás király úttól egészen a Szent István utca feletti vasúti kereszteződésig tartó részén lévő 24 fa nagy része gyökértől koronáig korhadt - ehhez hasonló rossz állapottal indokolta a BKK egy éve is a fák kivágását.

A Főkert megkérdezésünkre azt mondta, tavalyhoz képest nem a fák állapota változott meg, sokkal inkább a Zrt. és az emberek kommunikációja:

Tavaly a Szentendrei út felújításával összefüggésbe hozott fakivágások nagy port kavartak, ami azt eredményezte, hogy fasor balesetveszéllyel fenyegető fáinak kivágása is megtiltásra került. Az idei évben több helyszíni egyeztetést is tartottunk, melyeken többek közt a III. kerület polgármestere és a helyi lakosok is részt vettek. 

A fáknak tehát mindenképp menniük kellett. A fakivágás ellen korábban tiltakozó, azóta III. kerületi polgármester Kiss Lászlót szintén meghívta a Főkert a kivágás előtti bejárásra, ők közleményükben azonban leszögezték, hogy az önkormányzat maga nem adott ki új engedélyeket fák kivágására, a 2019-es engedélyek visszavonására viszont jogi lehetőségük nincs. A fákkal kapcsolatban pedig Kiss is elmondta, a 24 fa esetében az változott, hogy 

A fákat a Fővárosi önkormányzat, a korábbiaktól eltérően részletesen megvizsgálta és egy új bejáráson, ahol civilek is részt vettek – bemutatta számomra is (korábban ilyen bejárást csak a helyi civil közösség szervezett a részvételemmel).

Fogják pótolni a fákat?

A BKK eredetileg elfogadott kiviteli tervében a kivágott fák pótlására 143 db fát ígértek, később azonban, a civil feljelentések után már 283 facsemetéről nyilatkoztak. A BKK válaszában tisztázta most ezt is:

A kiadott engedély előírja, hogy a kivágott törzsátmérő másfélszeresét kell elültetni. A Szentendrei út felújítás alatt álló szakaszán kivágott 25 fa helyett 283 új fát kell ültetni, ezt rögzítették a kivitelező szerződésében. Ugyanakkor – tekintve, hogy 10 fát nem vágtak ki – a pótlás mértéke is változik, ezért 186 fát fognak elültetni. Annak a 24 fának a pótlását, amelyeket a rossz állapotuk miatt kellett kivágni, a Főkert Zrt végzi.

Tehát a kivágáshoz hasonlóan itt is két külön csoportról beszélünk, a BKK által végzett pótlásról és a Főkert kötelezettségéről. Mindkettő idén őszre tervezi a fák pótlását. Azt pedig még nem tudni, milyen fák jönnek, de a Főkert azt írta,

a fakivágások lejelentésekor javaslatot tettünk a hatóság részére, miszerint a pótlásokat gömbakáccal, japánakáccal és kínai mézesfával kívánjuk megvalósítani, szakaszosan vegyes telepítéssel.

(Borítókép: Bődey János / Index)