Kádár-korszak, mértani sorozat, novellaelemzés: az Iskolatévé heti adásai egyben

iskolateve osszefoglalo clk
2020.04.05. 06:56

Lezárult az Index Iskolatévé második hete. Ebben az összeállításban egyben nézheti meg az elmúlt hét óráit: 2 történelemórát a közelmúltunkról, 2 magyarórát versek összehasonlító elemzéséről és novellaelemzésről, és egy matematikaórát az exponenciális függvényről, a mértani sorozatról és a logaritmusról. Mindig elmondjuk: ami ezeken az órákon elhangzik, az egyáltalán nem csak az érettségizőknek hasznos, szóval csak kattintson bátran. 

Történelem: A Szovjetunió felbomlása

Repárszky Ildikó, a Fazekas Mihály Gimnázium vezető tanára a Szovjetunió és a keleti blokk felbomlásának belső erjedési folyamatairól tartott órát. Megtudhatja, milyen tényezők járultak hozzá a berlini fal megnyitásához, a Szovjetunió felbomlásához, hogy éledt fel az elnyomott nacionalizmus a keleti tömb országaiban és mit kell tudni a délszláv háborúról. Az órán felhasznált prezentáció ezen a linken érhető el.  

A Szovjetunió felbomlása, Németország egyesítése és a délszláv háború - Iskolatévé, történelem érettségi felkészítő 2/10

Magyar: Összehasonlító verselemezés

Gyakori feladat az érettségin, mégsem egyértelmű, hogy kell hozzákezdeni: Kovács Péter, a Fazekas Gimnázium tanára azt mutatta meg, hogyan kell lírai művek összehasonlító elemzését megírni, hogyan építsük fel a szöveget.

Az összehasonlító verselemzés - iskolatévé, érettségi felkészítő: magyar 3/10

Matematika: Mértani sorozat, logaritmus

Elsőre ijesztőnek hangzó, de Csapodi Csaba tolmácsolásában érdekes módon érthető feladatok hallhatók ebben az előadásban. Az exponenciális függvény bizony járvány idején is fontos, de mi most maradjunk a matematikánál, a mértani sorozatnál és a logaritmusnál. 

A mértani sorozat, a logaritmus és az exponenciális függvény - iskolatévé, érettségi felkészítő: matematika 3/10

Történelem: Kádár János hatalomra kerülése

A nagyszülők átélték, a szülőknek talán gyerekkori emlékeik vannak, a mostani végzősöknek viszont érettségizniük kell Kádár Jánosból. Repárszky Ildikó, a Fazekas Gimnázium vezető tanára a harmadik rendhagyó történelemórán a Kádár-korszakkal foglalkozott: mi volt 1956 nemzetközi háttere, mennyire volt legitim Kádár János hatalomra kerülése, hogyan lett Kádár Haynauból „Ferencjóska”, és mit jelentett egy alapvetően diktatórikus rendszerben az, hogy „aki nincs ellenünk, az velünk van”? Az órán felhasznált prezentáció ezen a linken érhető el.  

Miben volt más Kádár, mint Rákosi? - Iskolatévé, érettségi felkészítő: történelem 3/10

Magyar: Novellaelemezés

Kovács Péter Cholnoky Viktor egyik novelláján mutat meg néhány hasznos fogást. Melyek a novella műfajának jellemzői? Milyen módon függ össze a világkép a műfajokkal? Milyen típusú elbeszélői nézőpontokat tudunk megkülönböztetni?  Milyen szempontok alapján érdemes novellát elemezni?

Novellaelemzés és világképek - iskolatévé, érettségi felkészítő: magyar 4/10

+1 Csapodi tanár úr tanulságos esete a szakállnövesztéssel 

Csapodi tanár úr sorozatunk indulásakor különleges fogadalmat tett. Azt ígérte, addig nem borotválkozik, amíg a járványveszély elmúltával nem taníthat újra személyesen diákokat. Amikor az erről szóló cikkünk megjelent, több levelet is kaptunk egészségügyi dolgozóktól, akik arra figyelmeztettek: pont egy koronavírus-járvány idején nem a legjobb ötlet dús szakállat növeszteni. Csapodi Csaba ezért a szerdai adást egy szolgálati közleménnyel kezdte:

Jópofa dolognak gondoltam, hogy addig nem borotválkozom, amíg ez a rettenetes járványt tart. Miután ezt bejelentettük, több egészségügyi dolgozó megkeresett minket, hogy nem jól döntöttünk.

Miért is nem volt ez jó döntés? Innen megtudhatja. 

Az első hét óráit egyben ezen a linken találja meg. Az Iskolatévé adásai megnézhetők Aktánkban vagy a Youtube-on is. 

Aki a jövő héten is velünk szeretne tanulni, annak itt van a jövő heti órarend. Várunk mindenkit! 

iskolateve orarend