Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Újabb 100 fertőzött, 14 új halott van Magyarországon

10
2020.04.12. 07:44

Újabb 100 igazolt koronavírus-fertőzöttel 1410-re nőtt a járványban megfertőződöttek száma Magyarországon, közölte az állami koronavírus-információs honlap. A halottak száma 14-gyel nőtt, így már 99-en elhunytak a vírusban, a szombati 115 után mára 118 a gyógyultak száma.

Az újabb elhunytak mindannyian valamilyen alapbetegségben szenvedtek a tájékoztatás szerint, és mindannyian 70 év felettiek voltak.

A tájékoztatásban azt is hozzátették, hogy a Pesti úti idősotthonban eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzött van és 8 elhunyt.

Az operatív törzs ezúttal is felhívta a figyelmet arra: a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek, ezért továbbra is fontos, hogy mindenki maradjon otthon, hacsak nem elkerülhetetlenül fontos a lakásának elhagyása.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs tagja a törzs szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy 163 413 ellenőrzést hajtottak végre a hatósági házi karantén miatt, ebből 605 szabálysértési eljárás indult, 84 esetben figyelmeztetést alkalmazta, 503 embert helyszíni bírsággal büntettek.

A kormányfő csütörtökön bejelentette: elrendelik a kijárási korlátozás fenntartását határozatlan időre, valamint kormányrendelettel adnak jogot a polgármestereknek, hogy húsvét idejére saját településeiken további szigorító intézkedésekről döntsenek. Emiatt számos magyarországi város és község – főleg a kiemelt kirándulóhelyek térségében és a fővárosi agglomerációban – lényegében bezárkózott a négynapos húsvéti hétvégére. Szintén a szigorítás része, hogy mostantól 15 órakor bezárnak a trafikok is.

A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában arról is beszélt, hogy ha a járvány tetőzik, akár 7500-8000 lélegeztetőgépre is szüksége lehet az országnak, miközben alapból csak 2000 ilyen készülék van. Azt is elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók akár egyötödét megfertőzheti a vírus.

A magyarországi megbetegedésekről folyamatosan frissülő grafikonunkból tájékozódhat:

(Borítókép: Mentők a Pesti úti idősotthonnál  2020. április 10-én.  Fotó: Huszti István / Index)