Szabó Tímea: A kormánypártok háborút indítottak a nők ellen

2020.05.05. 13:33
Közösen tiltakozott több ellenzéki képviselőnő, miután KDNP-s politikusok kezdeményezésére a parlament politikai nyilatkozatban utasította el az isztambuli egyezményhez való csatlakozást.

A szavazás után Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azt mondta, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök és a kormánypártok háborút indítottak a nők ellen. A döntés elvette annak lehetőségét, hogy hatékonyan lehessen fellépni a nők és a gyermekek elleni erőszak ellen” – idézte szavait az MTI.

A képviselő elmondta: minden magyar nőért ki akarnak állni, mert az erőszak nem ismer sem pártokat, sem származást, sem vallási hovatartozást.

Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselője úgy fogalmazott: a Fidesz-KDNP módszere az, hogy amikor nincs igaza, akkor „bánt, megaláz, üt”, és mindent elkövet annak érdekében, hogy „lejárassa, megsemmisítse” azokat, akiknek igazuk van. A Fidesz-KDNP-nek az a problémája, hogy az Országgyűlésben vannak nők, mert a nők minden nap tükröt tartanak eléjük. A kormánypártok hatalomgyakorlásának ugyanis „a legfontosabb eszköze a női nem lejáratása” – mondta.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese kijelentette, a Fidesz hazudik, amikor azt állítja, hogy a magyar állam megvédi az erőszak minden áldozatát. A magyar állam nem védte meg a hatgyermekes Orosz Bernadettet, ahogy nem védte meg Szilágyi István színművészt sem, akit „saját gyermeke vert”. Szerinte ízléstelen a színész halálának másnapján olyan politikai nyilatkozatot vinni az Országgyűlés elé, ami azt üzeni, hogy az áldozatok nem számítanak.

A képviselő az áldozatok érdekében azt kérte, hogy hozzanak létre önálló költségvetési alapot, növeljék az iskolapszichológusok számát, építsék be a Nemzeti alaptantervbe a családon belüli erőszak elleni fellépést, képezzék a témában a rendvédelmi és igazságügyi dolgozókat, erősítsék meg a jelzőrendszert és az anyaotthonok kapacitását, valamint indítsanak több vizsgálatot hivatalból.

Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a fizikai erőszakot mindig megelőzi a verbális erőszak.

Azt állította, hogy az elmúlt hetekben nem csak a parlamentben tapasztalták az ellenzéki képviselőnőkkel és szavazókkal szembeni verbális erőszakot, de a kormánypárti képviselők közösségi oldalain is az látható, hogy az ő szavazóik is

egyre inkább erre az útra tévedtek.

Vadai Ágnes kezdeményezi, hogy az ellenzéki politikusok újra nyújtsák be az isztambuli szerződés ratifikálásáról szóló korábbi javaslatukat.

Hohn Kriszitna, az LMP képviselője jelképnek nevezte az isztambuli egyezményt, amit a kormánypártok a politikai nyilatkozat elfogadásával lesöpörtek a színről.

Ezzel a lépéssel sok embertől, látens áldozatoktól vették el a reményt.

Szél Bernadett (független) azt kérte, hogy a KDNP inkább az egészségügyi és munkaügyi problémákkal foglalkozzon és ne azzal, hogy ellehetetleníti az egyezményt.

Fidesz-frakció: Az ellenzék hagyja abba a hergelést!

A Gothár-üggyel és Burány Sándor szavaival vágott vissza a kormánypárti frakció az ellenzéki képviselőknek. Közleményüket szó szerint idézzük:

Tisztelet és megbecsülés illeti a nőket, ez vitán felül áll, az egész európai kultúra a nők egyenjogúságára épül. Felháborító ugyanakkor, ahogy az ellenzéki képviselők félremagyarázzák a házelnök szavait, miközben nem szavazták meg a nők és gyermekek bántalmazását súlyosabban büntető Btk.-módosítást, el akarták tussolni a Gothár-féle színházi szexuális zaklatást és csak nevettek Burány Sándor cinikus megjegyzésén, amiben "együttműködési kényszerként" állította be a szexuális zaklatást. Akkor még egyszer: Kövér László azokról az ellenzéki képviselőkről beszélt, akik eltorzult arccal gyűlölködnek, botrányt botrányra halmoznak a parlamentben. Felszólítjuk őket, hogy hagyják abba a hergelést!  • Bérelnék
  • Bankszámla