Borkai fideszes utódja szerint Győrben eddig nem volt fideszes városvezetés

2020.05.06. 15:47

Interjút készített az LMP-s Ungár Péter médiaérdekeltségeinek nyugat-magyarországi zászlóshajója, az ugytudjuk.hu a szex- és korrupciós botrányba keveredett győri polgármester, Borkai Zsolt januárban megválasztott – ugyancsak fideszes – utódjával, Dézsi Csaba Andrással. A koronavírus-fertőzés miatt április elején kéthetes karanténban dolgozó városvezető alapvetően a győri Városrétre, az Árkád mellé tervezett, sok vitát kiváltó új kulturális negyeddel kapcsolatos elképzeléseiről, a város korábbi nagyberuházásainak kudarcairól beszélt a lapnak. A sok kritikát hallva az interjút készítő újságíró szembesítette Dézsit azzal, hogy ő maga 26 éve önkormányzati képviselő, négy évig volt alpolgármester, Győrben pedig 2006 óta a Fidesz van hatalmon. Erre azonban Dézsi azt válaszolta, hogy

Azt mondja, hogy fideszes városvezetés volt Győrben – én azt mondom, hogy valójában most lett fideszes városvezetés a városban.

Ezzel Dézsi arra az Index által is bemutatott felállásra utalt, melyben Borkai Zsolt 2006-os hatalomra jutását követően a városvezető és jobbkeze, Rákosfalvy Zoltán ügyvéd-vállalkozó szisztematikusan kiszorították az összes – akár Fideszhez köthető – riválisát a helyi gazdasági életből, és minden beruházást kizárólag a saját érdekkörüknek tartottak fenn. 

Dézsi úgy folytatta első olvasatra meghökkentő kijelentésének magyarázatát, hogy

A fideszes szót vannak akik szitokszóként értékelik, én viszont azt mondom, hogy most a klasszikus fideszes városvezetés van, amiért én is beléptem a Fideszbe. Próbálunk egy modern várost építeni a győri hagyományok tiszteletben tartásával.

Dézsi már korábban is leszögezte, hogy teljes mértékben szakít a Borkai-korszakkal; megválasztása után azt nyilatkozta, "Kaptunk egy pofont a sorstól, kicsit még piros a győriek arca", márciusban pedig - a kormánypropagandával is vitába szállva - megszüntette a Győri ETO focicsapatának az előző városvezetés alatti megállapodás alapján folyósított több százmillió forintos támogatást.