Korrupciós ügy gyanúsítottjaként hallgatta ki az ügyészség a fideszes Boldog Istvánt

2020.05.14. 14:07 Módosítva: 2020.05.14. 14:10

Hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények gyanúsítottjaként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt. A héten házkutatást is tartottak a politikus otthonában, és bizonyítékokat foglaltak le. Boldog István nem tett vallomást, tagadta a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen, közölte az ügyészség. 

Az ügyészség gyanúja szerint Boldog István jogellenesen befolyásolta uniós pályázatok elbírálásának eredményeit.  A megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázatainál merült fel, hogy a pályázatokkal összefüggésben különböző személyek bűncselekményeket követtek el, írja közleményében az ügyészség.

Boldog István e cselekményekben oly módon vett részt, hogy a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.

A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságán indult, majd a Központi Nyomozó Főügyészségre áttett ügyben eddig kilenc személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség.

Az ügyet még Hadházy Ákos robbantotta ki tavaly októberben. Mint kiderült, a kengyeli polgármester egy vádalku keretében azt mondta a hatóságoknak, hogy az EU-s pályázatok előre le vannak zsírozva Boldog választókörzetében. 

Ahogy arról beszámoltunk, Jász-Nagykun-Szolnok megye nagy részén felülről irányított rendszer alakulhatott ki a pályázatoknál, azon belül is a 300 milliós értékhatár alattiaknál – ahol meghívásos és nem nyílt a közbeszerzés – abban, hogy mire pályázhatnak a települések, kiket kell meghívni, ki fog nyerni, és mindezt aztán kinek kell megköszönni anyagilag. Az ügyben több letartóztatás is történt, letartóztatták például Boldog István fideszes parlamenti képviselő jobbkezét, mindenesét, Fehér Petrát, akiről ebben a cikkünkben olvashat többet.

Boldog István április elején maga kérte mentelmi joga felfüggesztését, hogy az igazságszolgáltatás előtt tisztázhassa magát, ám ez leginkább csak politikai kommunikáció, jogilag nem értelmezhető: a törvények szerint mindenképp a parlamentnek kell dönteni. Ahogy döntött is április elején.

Itt válogathat  az Indexen Boldog István ügyéről megjelent cikkek közül.