Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

DK: Az ÁSZ döntése a 2022-es választás eredményét is befolyásolhatja

2020.05.21. 13:10

Miután az Állami Számvevőszék egy hónappal ezelőtt megküldte a Demokratikus Koalíciónak a 2017/2018-as gazdálkodásukról szóló jelentéstervezetét, a pártot nem lepte meg, hogy az ÁSZ ma bejelentette: felfüggesztik a pártnak járó állami támogatást. 

Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója és parlamenti képviselője az Index kérdésére azt mondta, hogy az ÁSZ jelentéstervezetére egy 7 oldalas reakciót küldtek, a számvevőszék ehhez képest egy betűt sem változtatott a jelentésen. 

„Az ÁSZ fő érve, hogy mutassuk be azokat a számlákat, amelyek alapján elkészült a DK 2017/2018-as beszámolója, és nem képesek felfogni, kezelni a helyzetet, hogy a pártirodában keletkezett tűz megsemmisítette a számlákat papíron és elektronikusan is” – mondta Sebián-Petrovszki, aki szerint amit lehetett, pótoltak, de csak a kért számlák 60 százalékát tudták bemutatni. 

A pártok negyedévente kapják meg a Magyar Államkincstártól a törvény szerint nekik járó éves támogatásukat. Mivel a kormány a járványhelyzetre hivatkozva a gazdaságvédelmi alapba utalta a pártok idei állami támogatásának felét, ebben az évben már nem kapott volna több pénzt a DK, legközelebb 2021. január 1-jén kapnának támogatást. 

A párt igazgatója szerint bíróságon fogják megtámadni az ÁSZ döntését, elhúzódó pereskedésre készülnek, amely szerintünk akár a 2022-es választásokig is eltarthat; ennek értelmében szerinte előfordulhat, hogy a DK a következő választásig nem fog állami támogatásban részesülni. 

Sebián-Petrovszki szerint a DK 207 millió forintot kap egy évben az államtól, ez a párt teljes költségvetésének a kétharmada. 

Ha elhúzódik a pereskedés, akkor előfordulhat, hogy a 2022-es kampány teljes finanszírozását veszik ki a kezünkből, ez pedig már a választások eredményét is befolyásolhatja 

– mondta Sebián-Petrovszki. 

A DK-nál miután megkapták az ÁSZ jelentéstervezetét, takarékossági intézkedéseket vezettek be: lemondták az idei évre tervezett összes nagyobb rendezvényüket és a 2020-ra tervezett választási felkészítő projektjeiket. Sebián-Petrovszki szerint a párttámogatás felfüggesztését egyelőre azzal próbálhatják meg ellensúlyozni, ha több támogatást kérnek tagjaiktól és szimpatizánsaiktól. 

Az Állami Számvevőszék szerint nem a három évvel ezelőtti beszámoló miatt függesztik fel a DK támogatását, hanem azért, mert „a párt elnöke elutasította a törvényesség helyreállítását, ezért a számvevőszék az idei évre vonatkozó papírokat kér tőlük” – mondta lapunknak Horváth Bálin, az ÁSZ szóvivője. Az ÁSZ részletes álláspontját ebben a cikkünkben olvashatják