Megnyílt a határ Románia felé, de Nagylaknál 3 órát kell várni a kilépésre

2020.05.21. 07:44 Módosítva: 2020.05.21. 07:56

Csütörtök reggel 6 órától a magyar–román határ valamennyi átkelője megnyílt, de Nagylaknál rögtön torlódás alakult ki, közölte a rendőrség. A nagylaki közúti határátkelőhely kilépő oldalán az autóval Románia felé tartóknak három órát kell várakozniuk az átlépésre. A csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen mindkét irányban egyórás a sor.

Forgalom Nagylaknál 2020. május 21-én
Forgalom Nagylaknál 2020. május 21-én
Fotó: Google Maps

Újabb átkelő nyílt meg a magyar-román határon csütörtök reggel, ezúttal Nyírábrány és Érmihályfalva között - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter azt írta, szerdán sikerre vezettek a kétoldalú határrendészeti egyeztetések, így reggel 6 órától újabb - már a tizenegyedik - átkelőhely nyílt újra Románia és Magyarország határán. Az átkelőt a két ország állampolgárai használhatják a kishatárforgalom szabályai szerint.

A Nyugat-Európából, illetve a nyugat-európai úti célok felé irányuló tranzit átutazás továbbra is biztosított mindkét irányban. A tranzitlehetőségek bővültek a személyautókkal, autóbuszokkal és a kisbuszokkal szállított azon román állampolgárok részére, akik Budapestről repülővel utaznak tovább, vagy Magyarországra érkezik a repülőgépük, és haza akarnak utazni.  

Szerdán már öt új átkelőt megnyitottak: Csanád–Kiszombort, Tornya–Battonyát, Nagyszalonta–Méhkeréket, Érmihályfalva–Nyírábrányt és Csanálos–Vállajt.