A rendőrség egy hete nem ad választ Dzsudzsák karanténszegésére

2020.05.28. 04:58 Módosítva: 2020.05.28. 18:32
Ausztriában a köztársasági elnök bocsánatot kért, miután a rendőrség rajta kapta, hogy megszegi a járványügyi szabályokat. Nagy-Britanniában lemondott a kormány egyik államtitkára a kormányfő tanácsadójának szabályszegése miatt. Magyarországon a miniszterelnök mutatta meg, hogy kedvenc focistája nem tartja be a szabályokat, a rendőrség nem kapkod az ügyben.

A rendőrség egy hete nem árulja el, vizsgálják-e, hogy Dzsudzsák Balázs megsértette a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályokat. A labdarúgó május 6-án érkezett vissza Magyarországra, 14 napig nem hagyhatta volna el kijelölt lakóhelyét, de ezt nem tartotta be; 12 nappal hazaérkezése után egy Orbán Viktor Facebook-oldalára feltöltött fotó mutatta meg, hogy Dzsudzsák egy budapesti étterem teraszán kávézik. 

A szabályok egyértelműek: aki külföldről tér haza, annak 14 napos házi karanténba kell vonulnia. Lakatos Tibor ezredes az operatív törzs április 29-i tájékoztatóján is elmondta, hogy aki hazajön külföldről, kap egy dokumentumot a kötelező hatósági házi karanténtól, illetve egy piros színű figyelmeztető matricát is, amelyet ki kell tennie arra a helyre, ahol a kéthetes karanténját tölteni fogja. 

Hazatérése után Dzsudzsák még egyértelműen látta, mit fog csinálni a következő 14 napban: 

Most, hogy hazaértem, két hétre karanténba vonulok. Megérkeztem a budapesti otthonomba, a következő tizennégy napban ki sem teszem a lábam a kerítésen kívülre. Nagy segítség, hogy idehaza legalább kert van, ahová ki tudok menni, és az edzéseket is sokkal jobb körülmények között végezhetem. Van futópadom, súlyzóim, minden rendelkezésre áll, hogy jó erőben tartsam magamat. Úgy tűnik, most a karanténok ideje következik, hiszen miután június elején visszatérek Dubaiba, ott is két hétre be kell zárkóznom a négy fal közé. Az edzések június végén kezdődnek

– nyilatkozta a focista a Nemzeti Sportnak

A rendőrségnél május 21-én délelőtt érdeklődtünk, hogy vizsgálódnak-e az esettel kapcsolatban. Kérdésünket a BRFK továbbította az ORFK-nak, ahonnan hamarosan vissza is írtak, hogy fogadták a megkeresésünket, folyamatban van az ügyintézés. 

A rendőrségnek egy hét sem volt elég ahhoz, hogy mondjon valamit egy teljesen nyilvánvaló ügyben.

Pedig a hatósági házi karantén megsértése március óta kiemelt terület; a rendőrség folyamatosan ellenőrzi, hogy az emberek betartják-e az erre vonatkozó szabályokat; az operatív törzs napi tájékoztatóin rendszeresen elhangzik, hogy hányan vannak hatósági házi karanténban, és hogy az adott napon hány emberrel szemben kellett intézkedniük. 

Május 19-én az operatív törzs tájékoztatóján azt mondták a hatósági házi karanténokról szóló résznél, hogy "az elmúlt 24 órában rendőreink helyszíni ellenőrzés során 31 esetben tapasztaltak magatartásszegést". Ezen a napon 10394 hatósági házi karantén volt érvényben, ebbe a körbe beletartozott Dzsudzsák is. 

Megkérdeztük Vörösbaranyi Józsefet, a focista menedzserét, hogy ügyfele miért hagyta el 12 nap után házi karanténját, illetve hogy ezzel összefüggésben megkereste-e a rendőrség a labdarúgót, de Vörösbaranyi nem válaszolt az SMS-ünkre. Előtte telefonon annyit mondott, hogy ez már egy régi ügy, nem fogják kommentálni. 

Dzsudzsákot talán nem túlzás a kormány egyik kedvenc magyar futballistájának nevezni. Rendszeresen feltűnik kormánytagok oldalain, emlékezetes az a videó, amikor spontán összefutottak az utcán Orbán Viktorral, a miniszterelnök pedig teljesen tűzbe jött és háromszor is hazaparancsolta a válogatott szélsőt. 

Májusi hazaérkezésekor az is kiderült, hogy Dzsudzsáknak diplomata útlevele van, amire a Külügyminisztérium mindössze annyi magyarázatot adott, hogy ő a magyar fociválogatott kapitánya. És hogy mennyire jó kapcsolatot ápol Dzsudzsák a focirajongó külügyminiszterrel, együtt nézték a zártkapus Honvéd-MTK meccset; az MLSZ szabályai szerint egyébként nem tartották be a járványügyi szabályokat, ugyanis nem viseltek maszkot. 

Az elnök bocsánatot kért, az államtitkár lemondott

Az Orbán Viktor víruslaboratóriumának számító Ausztriában mintha kicsit gördülékenyebben Dzsudzsákéhoz hasonló ügyeket a rendőrség, pedig ott nem egy focistáról, hanem az osztrák államfőről van szó. 

Alexander van der Bellent és feleségét a rendőrség rajta kapta, amint egy Bécs belvárosában található étterem kerthelyiségében italoztak, pedig a vendéglő a járványügyi szabályok miatt már nem lehetett volna nyitva, hivatalosan zárva is volt. 

"Valóban nagyon sajnálom. Hiba volt" – mondta az osztrák elnök egy bulvárlapnak.   A történteket a rendőrség is megerősítette. A járványügyi szabályok szerint az érintett éttermet akár 30 ezer eurós, azaz 10 millió forintos bírságot is kaphat. 

Nagy-Britanniában napok óta a legforróbb téma, hogy Boris Johnson tanácsadója megszegte a kijárási korlátozásokat. Dominic Cummings amikor megtudta, hogy főnöke koronavírusos lett, gyorsan elutazott, pedig magát és feleségén is a vírus tünetei mutatkoztak. Cummings ugyan nem kért bocsánatot az esetért, a brit kormány Skóciáért felelős államtitkára viszont lemondott  • Tippek
  • Lakáshitel