Kínában gyártották azokat a maszkokat, amiket az operatív törzs szerint megsemmisítettek

2020.05.30. 14:53

Olyan rossz minőségű védőfelszerelések érkeztek az Európai Bizottságtól, amelyeket meg kellett semmisíteni, erősítette meg egyetlen félmondattal az Origo kérdésére Kiss Róbert pénteken az operatív törzs sajtójékoztatóján. Arról viszont nem beszélt, hogy ezeket a maszkokat hol gyártották, vagy milyen fajtájúak. 

A HVG megkérdezte az Európai Bizottságot, és kiderült, hogy

Kínában gyártották azokat.

A Bizottság szerint rendelkeztek megfelelő szabvánnyal, de már tárgyalnak a gyártóval a helyettesítésükről.

Az Európai Bizottság szóvivője a lapnak azt mondta, a KN95 típusú arcmaszkokat Kínában gyártották, és egy német beszerzőcégen keresztül érkeztek az Európai Unióba.

A maszkok rendelkeztek a megfelelő kínai szabvánnyal (GB 2626:2006), és a több európai hatóság vizsgálatai alapján megfelelő védelmet nyújtottak.

A Bizottság május 8-án jelentette be, hogy a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközön keresztül 10 millió maszkot szereznek be, ebből Magyarország 250 ezer darabot kap. Ennek részeként elsőként 54 ezer védőfelszerelés érkezett május közepén. Ezeket viszont ki sem szállították a magyar kórházakba, mert miután több tagállam jelezte, hogy a maszkok nem mentek át náluk a minőségellenőrzésen, az Európai Bizottság azonnal értesítette az érintett tagállamokat.

A tagállamok ettől függetlenül külön-külön is bevizsgálták a felszereléseket, ekkor Lengyelország, Hollandia és Belgium jelezte, hogy azok nem mentek át a teszten, majd Ausztriától is hasonló jelzés érkezett, írja a lap.

A Bizottság szóvivője szerint dolgoznak azon, hogy a gyártó kicserélje a maszkokat, de csak további minőségellenőrzési tesztek után. A most kapott védőfelszereléseket megsemmisítik.

Kína egyébként repülőgépszám szállítja a koronavírus-járványban használatos védőeszközöket azokba az országokba, ahol a vírus aktívvá vált, de ezekre a szállítmányokra elég sok a panasz, hiába igyekszik Kína önzetlen megmentőnek mutatni magát. 

Magyarország is szerzett be maszkokat , sőt lélegeztetőgépeket Kínából, a SOTE által vásárolt gépekről például azt sem lehet tudni, milyen márkájúak, ráadásul egy olyan kínai hátterű, de magyar cég adta el ezeket, amely teljesen ismeretlen az egészségügyi piacon.

(Ajánlókép: a Kínából érkezett újabb egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányt pakolják ki a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 27-én. Fotó: MTI)