Június 15-én nyithatnak a könyvtárak

D KOM20200312008
2020.06.10. 12:07

Mostanáig úgy volt, hogy a mozik, színházak, múzeumok és fürdők újranyithatnak a veszélyhelyzet június 16-i megszűnése után, a könyvtárakat azonban nem említette Gulyás Gergely a múlt csütörtöki kormányinfón.

Kíváncsiak voltunk, hogy csak véletlenül maradtak-e ki a felsorolásból a könyvtárak, vagy azok a veszélyhelyzet vége után se nyithatnak majd ki. Kérdéseinket elküldtük a Miniszterelnökség sajtóosztályának, valamint feltettük az operatív törzsnek is, ez utóbbi írásban válaszolt. Azt írják,

a kormány tervei szerint június 15-ével a könyvtárak is kinyithatnak.

Sokakat érint a kérdés, az egyetemeken júniusban kezdődnek a záróvizsgák, államvizsgák, míg valószínűleg többen vannak úgy, hogy már az összes létező könyvet kiolvasták a polcról a hónapokig tartó otthoni karanténban, és alig várnak az újdonságokra.

Egyeztetések a kormánnyal 

Amíg nincs jogszabályi felhatalmazás, addig marad a távszolgáltatás, a könyvtári szabadtéri terek bevonása, illetve a könyvek biztonságos visszavétele és kölcsönzése

– mondta még az operatív törzs válasza előtt Gerencsér Judit, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének főtitkára az Indexnek. 

a szakmai SZERVEZET EGYEZTETéseket folytatott A KORMÁNYZATtal, HOGY MILYEN FORMÁBAN induljanak újra a könyvtárak, DE a KONKRÉT szabályok még nem ismertek.

A legtöbb könyvtár viszont a háttérben már hetek óta készül az újranyitásra, és ehhez az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkárságának felkérésére az egyesület szakmai ajánlást is készített. A dokumentumban négy fázisra bontják az újranyitást, és csak az utolsó körben javasolják a helyben használatot. 

Karanténba zárt könyvek

Kész forgatókönyve van már az újranyitásra a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak, amely májusban megkezdte az előkészületeket. Fodor Péter főigazgató arról beszélt az Indexnek, hogy első körben csak a központi könyvtár és a 14 legnagyobb könyvtár nyit majd ki. Csökkentett nyitvatartással először csak az alapszolgáltatásokat látják el, azaz az olvasók visszavihetik a kikölcsönzött könyveket, és át tudják venni az előre megrendelt dokumentumokat.

A könyvtár azt várja, hogy így pár héten belül visszakerülnek a kikölcsönzött könyvek, jelenleg ugyanis 231 457 kötet van kint, összesen 63 688 olvasónál. 

A visszavitt könyveket aztán 72 órán keresztül karanténba zárják, mielőtt bárki más hozzányúlna.

A könyvtár dolgozói már február óta kesztyűben, maszkban dolgoznak, és az újranyitás után az olvasók számára is kötelező lesz maszkot viselni.

Fodor Péter azt is elmondta, hogy lesz két olyan délelőtti sáv egy héten, amikor csak a 65 évnél idősebbek látogathatják a könyvtárakat.

Elmaradtak az olvasói díjak 

Gazdaságilag nagyon rosszul érintette a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat a kényszerű bezárás, hiszen így március óta gyakorlatilag nincs saját bevételük. Mint Fodor felsorolta, elmaradtak az olvasói befizetések (tagsági díj, beiratkozási díj, késedelmi díj), és az épület kiadása után járó bérleti díjak is. Korábban ugyanis különböző programokra, rendezvényekre, forgatásokra rendszeresen kiadták a Kálvin téri épületet. 

A kieső bevételek miatt Fodor beszámolója szerint március óta a korábbiaknál is szigorúbban megnézik, mire mennyit költenek. Ennek ellenére az újdonságok beszerzése folyamatos, és a főigazgató azt ígéri, hogy a könyvtár nyitása után az utóbbi három hónap új kötetei is ott lesznek a polcon.

Az elmúlt hónapokban főként leltároztak, felújítottak, és rengeteg digitális szolgáltatást indítottak, hogy kapcsolatban maradjanak az olvasókkal. 

Könyveket pakolnak az új koronavírus-járvány terjedését megelőző óvintézkedés miatt ideiglenesen bezárt Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Salgótarjánban 2020. március 12-én.
Könyveket pakolnak az új koronavírus-járvány terjedését megelőző óvintézkedés miatt ideiglenesen bezárt Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Salgótarjánban 2020. március 12-én.
Fotó: Komka Péter / MTI

Nemzetközi gyakorlatokat gyűjtött az OSZK

Szintén a fokozatos, monitorozott újraindítást hangsúlyozta az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) sajtóosztálya megkeresésünkre. Mint írták, az OSZK kiemelt figyelmet fordít a könyvtárak járványügyi tevékenységének feltérképezésére.

Bárki számára elérhető összeállítást készítettek a hazai és külföldi könyvtárak gyakorlatairól, és ezeket a tapasztalatokat felhasználva fognak megnyitni, amikor lehetséges lesz. Pár szolgáltatásuk már a napokban elindult, de továbbra se lehet személyesen látogatni az OSZK-t.

A Szabó Ervin Könyvtárhoz hasonlóan ők is azt tervezik, hogy idén elmarad a nyári szünet a kényszerű tavaszi zárvatartás miatt.

A járvány alatt se állt meg az élet az OSZK-ban, jó pár háttérmunkát végeztek: adatbázist fejlesztettek, kutattak, és több új digitális tartalomfejlesztésbe is belekezdtek. A Trianon-évfordulóra elkészült például a Fotótér adatbázisuk, amely több mint tízezer I. világháborús és a Trianon utáni erdélyi mindennapokat dokumentáló fényképet tett kutathatóvá. 

Könyvtárterasz Szegeden

Március 16-án jelent meg a kormányrendelet, amely elrendelte a könyvtárak és kulturális intézmények azonnali bezárását. A legtöbb helyen digitális szolgáltatásokra álltak át, és több adatbázist, dokumentumot is szabadon elérhetővé tettek a járvány időszakára.

Az elmúlt hetekben viszont az enyhítésekkel fokozatosan újraindultak bizonyos alapszolgáltatások. A miskolci II. Rákóczi Ferenc megyei és városi könyvtárban például május 25-től lehetőség van könyveket kölcsönözni és visszavinni.

Szegeden teraszkönyvtárat nyitott a Somogyi-könyvtár, a Dóm téri épület főbejárata előtti lehet átvenni az előre megrendelt könyveket. Cegléden pedig házhoz viszik a könyvet azoknak, akik ezt igénylik. Honlapjukon azt írják, nagyon népszerű a „Viszünk könyvet!” szolgáltatásuk, amit kísérleti jelleggel indítottak el a járvány miatt. 

(Borítókép:  Letakart monitorok az új koronavírus-járvány terjedését megelőző óvintézkedés miatt ideiglenesen bezárt Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Salgótarjánban 2020. március 12-én. - fotó:  Komka Péter / MTI)