Karácsony: Újabb 12 milliárdot vesz el a kormány Budapesttől

2020.06.11. 09:16

Karácsony Gergely a Facebookon jelentkezett egy bejegyzéssel mely szerint szerda este "kaptak a budapestiek egy meglepetést a kormánypárti képviselőktől". Azt írja, az idei költségvetéshez tervezett kormánypárti bizottsági módosító

már idén elvenne majd 12 milliárdot a várostól.

"Ezt fejelnék meg jövőre a még súlyosabb sarccal, a Budapest-adóval. Az idei váratlan megszorítás nagyságrendileg a Lánchídra félretett pénznek felel meg...", írta Karácsony. A főpolgármester nem részletezte, de úgy tudjuk, arra utalt, hogy egy módosítás szerint idén a fővárosnak 10 milliárd helyett 21,8 milliárdot kell fizetnie szolidaritási hozzájárulásként.  (Frissítés: délutánra a parlament.hu-ra is felkerült a javaslat, amelyet elvonásként értelmez a Városháza)

A főpolgármester a bejegyzést azzal zárja, hogy "a kormánynak Budapesthez és a budapestiekhez való viszonyához a - ha jól emlékszem - talán Alfonzónak tulajdonított anekdota illik, aki, miután a munkaszolgálatban puskatussal ütötte a kápó, állítólag annyit mondott: ezek vagy nem szeretnek minket, vagy csak nem tudják kimutatni".

A főpolgármester szerdán az ATV-ben azt mondta, a kormánnyal való tárgyalások kiüresedtek, az önkormányzatokat pedig "csak az ítélethirdetésre hívták, a tárgyalásra nem". Szerinte nem látja a kormány, hogy Budapest ügye egyben az ország ügye is, mivel ha a főváros megroppan, az azt jelenti, hogy Magyarország gazdasági motorja roppan meg. Azt is mondta, hogy mindig azon lesz, hogy legyen együttműködés, de ennek nem lehet az az alapja,

hogy arról szól a beszélgetés, hogy golyó vagy kötél általi halál legyen.

A főváros és a kormány közötti pénzügyi feszültségről szinte minden napra jut valami hír, most éppen a Lánchíd felújításán birkóznak a felek, de volt már párbeszédbefagyasztás is a főpolgármester részéről. 

Emlékezetes: az önkormányzatoktól a koronavírusra való hivatkozással rendeleti úton vont el pénzt a kormány azzal, hogy

  • ingyenessé tette a parkolást, jelentős bevételtől fosztva meg a nagyobb városokat;
  • csökkentették a gépjárműadó helyben hagyható részét;
  • a helyi iparűzési adó beszedésének jogát a települések helyett a megyei önkormányzatokhoz delegálták a veszélyhelyzetben.