Öt új fertőzött, az aktív esetek száma 541

D SOS20200701012 (1)
2020.07.15. 09:04

Öt újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4263 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte szerdán a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Nincs újabb elhunyt, az elhunytak száma változatlanul 595 fő. Az aktív fertőzöttek száma 541 fő. Az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 45 százaléka budapesti. 125 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.

Az előző napon 11 új fertőzöttről számoltak be, elhunytról nem érkezett hír. 

„Magyarország rendben van, nálunk a veszélyt a behurcolás jelenti” – mondta múlt pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint mivel „jövünk-megyünk, behozzuk a vírust”, minden új fertőzésnél megtalálható valamilyen külföldi elem, mozzanat. 

A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által vasárnap bejelentett beutazást korlátozó intézkedések mától léptek életbe. Eszerint koronavírus-fertőzöttség alapján három kategóriába (vörös, sárga, zöld) sorolják a világ országait:

  • A zöld jelzésű országok területéről (ilyen pl. Horvátország) korlátozás nélkül beléphetnek Magyarország területére.
  • A sárga (pl. Románia, Nagy-Britannia) vagy vörös (pl. Ukrajna, Ázsia) országokból érkezők viszont egészségügyi vizsgálatokon esnek át az országba történő belépéskor.

A korlátozásokról  ebben a cikkben írtunk részletesen

Szombaton Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a járvány második hullámának határához érkeztünk, hétfőn Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora pedig arról beszélt, a második hullám legnagyobb valószínűséggel szeptember után várható. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár hétfőn azt mondta, hagyományos tanévkezdésre számít, de fel kell készülni arra is, hogy esetleg megint át kell majd állni távoktatásra a járvány miatt, ugyanakkor az Emmi úgy tájékoztatott, hogy akár intézményenként is dönthetnek majd a változásokról.

A koronavírus-járvány magyarországi alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követhetik nyomon:

(Borítókép: KN95 besorolású  egészségügyi arcmaszk készül a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. budapesti telephelyén 2020. július 1-jén. Fotó: MTI/Soós Lajos)