Mihály
12 °C
21 °C

A BKK ellenőr feljelenthet a maszk hiánya miatt

D MTZ20110704014
2020.09.17. 10:09 Módosítva: 2020.09.23. 18:32
A Fővárosi Operatív Törzs szeptember 10-én elrendelte az arctakaró maszk, sál, kendő hiányának bírságolását, ami kiterjed a fővárosi tömegközlekedés összes járataira, beleértve a megállóhelyeket is. Az intézkedést a budapesti közlekedési vállalatnak kell végrehajtania. A cég munkatársai bírságolhatnak-e ha nem viselünk arcfedőt?

Az Index korábban megkérdezte a BKK-t, mikortól és kik bírságolnak? A közlekedési vállalat azt válaszolta, hogy a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának munkatársaival megerősített ellenőri csapat pótdíjazza azokat az utasokat, akik nem tartják be a kötelező maszkviselésről szóló szabályokat.

Azóta is sok vita övezi a kérdést, a BKK jogosultságát firtatja a közösségi médiában több százezer poszt.

A közlekedési vállalat – az arctakaró hiányát lehet-e büntetni – kérdésünkre azt válaszolták, hogy a BKK ellenőrei, ugyanúgy, mint a „rendes” pótdíjazási folyamat keretében bírságolhatják a szabályokat be nem tartó utasokat. A BKK üzletszabályzatában foglaltak értelmében

a pótdíj összege a helyszínen, vagy a BKK ügyfélközpontjaiban a pótdíjazást követő 2 napon belül kiegyenlítve 8000 forint, csekken befizetve 16 000 forint.

Kíváncsiak voltunk, hogy mi is lehet az üzletszabályzatban. Találtunk egy fővárosi közlönykivonatot, amelyben részletesen leírják, hol kötelező a maszk viselése. Megdöbbentően sok helyen, summázva szinte mindenhol, ami közösségi, illetve zárt tér. Egy bekezdés azonban felkeltette a figyelmünket: 
A maszkviselésről szóló rendelet 2020. április 27-én lép hatályba, május 3-ig a jelen rendeletben foglaltak megsértőivel szemben – a jogkövető magatartás tanúsítására való felhíváson túl - hátrányos jogkövetkezmény nem alkalmazható. Aláírók, dr. Számadó Tamás főjegyző, Karácsony Gergely főpolgármester. Ennek értelmében május harmadika óta büntethetnek.

A bírság és az ügymenet

Mi történik, ha megtagadjuk a maszk viselését és nem működünk együtt az ellenőrökkel?

A közlekedési vállalat legkézenfekvőbb lépése ilyenkor az utazásból való kizárás. Ezzel járunk a legjobban. A BKK ellenőrei először figyelmeztetnek és csak akkor pótdíjazzák azt, aki érvényes jegy, bérlet nélkül, és/vagy maszk nélkül utazik, aki nem mutat együttműködést. Ebben az esetben sem kell halmazati büntetésre számítani, egy darab pótdíjösszeget szabnak ki „kettős szabályszegés” esetén is. Vagyis a helyszínen 8000 forintot, csekken befizetve 16 000 forintot.

Ha se maszk, se jegy és még a személyes okmányok átadását is megtagadja valaki, akkor az ellenőr rendőrt hívhat. Innentől nem úszható meg bírság, az objektív felelősség jogkörében tartózó összeg tizenötezertől ötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság formájában róható ki.

A BKK tájékoztatta portálunkat, hogy a maszkviselés szigorúbb ellenőrzésének célja nem az utasok pótdíjazása. A főváros vezetése és a közlekedési szolgáltatók azt szeretnék elérni, hogy az utazók mindent megtegyenek a koronavírus további terjedésének megelőzése, lassítása érdekében.

Ám ha intézkedésre mégis sor kerül, akkor ez a gyakorlatban úgy fog kinézni, mintha valaki nem akarná az igazolványát megmutatni, avagy mégsem hajlandó a maszkot viselni, az ellenőr figyelmeztet, utána hívják a rendőrt.

Azaz, ha az ellenőr maszknélküliséget és az együttműködés hiányát tapasztalja, feljelentést tehet, közterület-felügyelőt és/vagy rendőrt hívhat, akiknek már van joguk büntetni

 – mondta lapunknak Gerő Tamás szakjogász.

(Borítókép: Máthé Zoltán / MTI)