Salamon
0 °C
13 °C

Soros felszólítja az EU-t, hogy indítson próbapert Magyarország ellen

2020.10.06. 23:01 Módosítva: 2020.10.07. 07:55

Soros György, a Közép-európai Egyetem (CEU) alapítója közleményt adott ki, miután az Európai Bíróság mindenben helyt adott az Európai Bizottság kifogásainak a magyarországi felsőoktatási törvény hírhedt 2017-es módosítása, a lex CEU miatt indított kötelezettségszegési eljárásban.

Az üzletember a következőket nyilatkozta

Az Európai Bíróság döntése, miszerint Magyarország megsérti az európai jogot, az Európai Unió alapértékeinek győzelme.

A döntés túl későn jött a CEU számára. Nem térhetünk vissza Magyarországra, mert a jelenlegi törvények nem felelnek meg az akadémiai szabadság követelményeinek.

A magyar kormány továbbra is lábbal tiporja az uniós jogot, a legújabb áldozat a világhírű Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE). Az EU jelenleg azon tanakodik, hogyan biztosítható, hogy pénzeszközeit a jogállamiságnak megfelelően használják fel. Felszólítom az EU-t, hogy indítson próbapert Magyarországgal szemben.

Soros György korábban az egyetem 2019-es bécsi campusavatóján morális kötelességnek nevezte a CEU budapesti jelenlétét, és az akadémiai szabadság megvédését azon támadás ellen, amit „Orbán Viktor korrupt kormánya és elnyomó rezsimje” indított ellenük.