A közös program pártokon kívülről érkezhet

D  YT20201006006 copy
2020.10.08. 22:42

„Fejezetek a demokratikus és szolidáris Magyarország alkotmányos programjához” címmel mutatta be Magyar György ügyvéd, Majtényi László jogtudós és Mellár Tamás független országgyűlési képviselő az év elején alakult Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) vitaanyagát egy csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésen. A kidolgozott politikai szakvéleményt a demokratikus pártok, civil szervezetek és a szimpatizánsaik figyelmébe ajánlják. A héten összefoglaló cikkben foglalkoztunk azzal, hogy lesz közös ellenzéki program, de még a pártok sem tudják, kik fogják azt írni. Az ELEGY képviselői most válaszoltak az Indexnek arra, hogy a szervezetüket megkeresték-e az ellenzéki pártok, illetve részt vesznek-e a közös programalkotásban.

A sajtóbeszélgetésen Magyar György kiemelte: az ellenzéki együttműködés önmagában nem jelent semmit sem, azt ki kell tölteni tartalommal.

Mi úgy látjuk, hogy nagyon fontos szereplők az ellenzéki pártok, de nem elégségesek. Nincsenek eléggé beleégetve a társadalomba.

Mivel szerinte a pártok jórészt elvesztették a társadalmi beágyazottságukat, szakembereknek és aktív állampolgároknak kell segíteniük

szélesíteni azt a kört, ami mindenki, aki nem az Orbán-rezsim része.

Magyar György elmondta: demokratikus úton nagyon nehéz megnyerni a választásokat, éppen ezért fontos társadalmi hátteret biztosítani a politikai pártok számára.

Az ELEGY része ebben az, hogy elvégzik a szakmai munkát. A csütörtöki sajtóbeszélgetésen bejelentették: szakbizottságokat hoznak létre, hogy közös fórumot teremtsenek a függetlenek mellett, az ellenzéki pártok és a civil szervezetek által delegált szakértőknek. A szakbizottságok feladata, hogy

olyan háttéranyagokat készítsenek el az egyes szakterületeken, amelyek hathatós segítséget nyújtanak majd az ellenzéki pártok programalkotásához.

Mellár Tamás kiemelte, a szakbizottságokban folyó munkának nem az a célja, hogy kormányprogramokat készítsenek, azt ugyanis a pártoknak kell létrehoznia egy politikai konszenzussal. A szakbizottságok feladata az, hogy olyan szakmai háttéranyagokat készítsenek, amelyek megalapoznak egy kormányprogramot – mondta.

Az ELEGY eddig öt szakértői munkacsoportot hozott létre: közjogi, gazdaság, oktatási, egészségügyi, illetve szociális- és nyugdíjügyi szakbizottságot. A sajtóbeszélgetésen elhangzott, hogy a munkában száz szakértő vesz részt, illetve a későbbiekben további szakbizottságok megalakítását tervezik.

Majtényi László a közjogi szakbizottság munkájában vesz részt, ezzel kapcsolatban elmondta, már elkészült egy harmincegy oldalas tanulmány. Ennek a címzettjei: a magyar politikai közösség, a demokratikus pártok és az alkotmányos problémákkal foglalkozó jogászi közösség.

2021 őszére világos alternatíva kell

Az Index kérdésére, hogy az ellenzéki pártok meghívták-e az ELEGY-et a programalkotó bizottsági munkába, Magyar György hangsúlyozta: semmit sem tesznek a pártok háta mögött, az elkészült tanulmányukat eljuttatták az összes pártnak, „akik nagy udvarisággal és szeretettel fogadták” el azt. Hozzátette:

nem a pártok helyett vagy ellen akarnak dolgozni, hanem a támogatásukkal a társadalomért.

Mellár Tamás szintén megerősítette, hogy van kapcsolatuk az ellenzéki programbizottsággal. A független országgyűlési képviselő szerint nekik az a dolguk, hogy összegyűjtsék a szakértőket – legyenek azok baloldaliak vagy jobboldaliak –, és olyan munkát tegyenek le az asztalra, amelyből meríteni tudnak a pártok.

Nem elég azt mondanunk, hogy nem tetszik az Orbán-rendszer, meg kell mondanunk, hogy miért nem tetszik, és mit tennénk a helyére

– tette hozzá Magyar György.

Az Index kérdésére arról is beszélt: 2021 derekán már úgy kell dübörögniük az előválasztásoknak, hogy addigra a jelöltek ugyanazt a koncepciót képviseljék, politikai és szakpolitikai értelemben is.

Őszre a jelölteknek és a programnak is készen kell állniuk, hogy az emberek lássanak alternatívát, ne csak ígérgessenek nekik

– jelentette ki Magyar György.

A programalkotás témájával foglalkozó cikkünkben megírtuk, hogy az Index által megkeresett ellenzéki szereplők nem zárkóztak el sem az ELEGY, sem pedig a korábbi kormányok tagjai által életre hívott V21 értelmiségi csoport szakmai támogatásától. A Jobbik és a Momentum az Indexnek megerősítette, hogy a programírásért felelős bizottság fel fogja venni mindkét csoporttal a kapcsolatot, de más szerveződése segítségére is számítanak.

Az ellenzéki pártok múlt hét pénteken közölték, hogy október elsején megtartották második találkozójukat, amelyen megerősítették, hogy

a 2022-es választáson ellenzéki együttműködésre és közös programra van szükség

a NER lebontása érdekében.

(Borítókép: Index /  Majtényi László, Mellár Tamás és Magyar György)