A maffia bekapcsolódott a koronavírus elleni vakcina hamisításába

2020.12.08. 14:27

Az Interpol riasztotta 194 tagországát, hogy a bűnüldöző szervek készüljenek fel, mert a maffia is érdeklődik a komoly bevételi lehetőséget jelentő védőoltások iránt. A Magyar Nemzet idézte Jürgen Stockot, az Interpol főtitkárát, aki szerint míg a kormányok az oltások bevezetésére készülnek, addig a szervezett bűnözés szeretne beszivárogni és megszakítani az ellátási láncokat. A maffia ma már hamis vakcinákat hirdet és értékesít hamis weboldalakon.

Magyarországon a kibervédelemben fontos szerepet játszik a titkosszolgálat egyik egysége, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NKI) a rendőrség speciális egysége, a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés elleni Főosztálya mellett. Ezek az egységek különösen figyelnek a járvány, illetve az oltóanyaggyártás mellett megélénkült bűnözői csoportokra és az Interpol magas szintű riasztásában foglaltakra is.

Az Interpol szerint egyébként jelenleg az internetes csalások jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezek pedig már Magyarországon is megjelentek, bár nálunk még nem oltóanyagot, hanem PCR-tesztet kínálnak.

Magyar nyelven is olvasható az az e-mail, amelyben 7900 forintért kínálnak PCR-tesztet. A levélben egyébként valóban létező egészségügyi intézményekre hivatkoznak, de ha valaki alaposabban megnézi a webcímeket, akkor könnyen rájön, hogy a kéretlen levél nem a létező katalán klinikától érkezett – hívja fel a figyelmet a növekedés.hu.