Lecsapott a rendőrség Gődényre: hajnalban bevitték, estére szabadlábon

2020.12.11. 19:03
Gődényt péntek hajnalban vitték el lakásáról az NNI nyomozói, akik házkutatást is tartottak nála. A hírek szerint rémhírterjesztés és hatósági rendelkezés elleni uszítás ügyében folyik eljárás ellene. Este kiengedték Gődényt, posztolt is gyorsan.

A házkutatás során a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai Gődény György számítógépét is lefoglalták. Gyanúsítottként hallgatták ki rémhírterjesztés gyanúja miatt, de nem vették őrizetbe. Egy Facebook poszt alapján állították elő, amiben a erős utalást tett arra, hogy a koronavírus elleni vakcinák halálosak. 

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az operatív törzs péntek reggeli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri a Covid–19-ről megjelenő híreket, internetes tartalmakat, közösségi bejegyzéseket. Az alezredes beszámolt arról, hogy

A RENDŐRSÉG ELJÁRÁST INDÍTOTT TÖBB VÍRUSTAGADÓ ELLEN PÉLDÁUL RÉMHÍRTERJESZTÉS, HATÓSÁGI RENDELKEZÉS ELLENI USZÍTÁS MIATT.

Megkerestük az ORFK sajtószolgálatát a részletekkel kapcsolatban. A rendőrség azt a tájékoztatást adta az Indexnek, hogy:

Az operatív törzs 2020. december 11-i sajtótájékoztatóján elhangzottakat meghaladóan a nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség szóvivője elmondta, hogy hozzájuk tartozik a Gődény-ügy, de hivatalosan semmilyen tájékoztatást nem kaptak a rendőrségtől, hogy gyanúsítottként hallgatták volna ki a gyógyszerészt, vagy őrizetbe vették-e. A törvények szerint 24 órán belül kell tájékoztatni az ügyészséget.

Gődény előállításnak hírét felesége osztotta meg a közösségi médiában. Gődény Melinda azt írta, 

Hajnalban megszálltak bennünket, majd házkutatás és lefoglalás után Gyurit elvitték a magukat »nemzetinek« mondó nyomozóiroda emberei…

Rémhírterjesztés, az vajon mi?

A törvény szerint az a rémhírterjesztő, aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítja. Emiatt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Egy általunk megkérdezett jogász szerint 

VILÁGJÁRVÁNY IDEJÉN JÓVAL NAGYOBB SÚLLYAL ESIK LATBA A RÉMHÍRTERJESZTÉS ÉS A HATÓSÁGI RENDELKEZÉS ELLENI USZÍTÁS.

Azt mondta, több mint valószínű, hogy elrendelik Gődény őrizetbe vételét. 8 órára lehet előállítani valakit, majd ha indokolt, ezt további 4 órával lehet meghosszabbítani. Gődény péntek este 7-re már szabadlábon volt.

A bizonyítást nehezíti, hogy az Alkotmánybíróság idén nyáron hozott határozata alkotmányos követelményként állapította meg, hogy a törvény csak olyan tény közlését fenyegeti büntetéssel, amelyről az elkövetőnek a cselekmény elkövetésekor tudnia kellett, hogy hamis, vagy amelyet maga ferdített el, és amely a különleges jogrend idején a védekezés akadályozására vagy meghiúsítására alkalmas.

Gődény pályafutása az előállításig 

Gődény György címszavakban:

  • testépítőként lett ismert, majd
  • többször alakított rosszfiút különböző játékfilmekben,
  • kamupártot alapított,
  • 2020-ban pedig a vírustagadók hittérítője lett.

Gődény eredetileg szakellátási szakgyógyszerészként kezdte pályafutását (soha nem volt orvos) a kilencvenes években, majd vállalkozni kezdett, amiben sikeres volt. Patikái és edzőtermei is voltak/vannak. 2009-ben vált ismertté, amikor testépítőként nyerte meg az IFBB Masters Magyar Bajnokságot.

A filmekben mindig rossz arc

Gődény szerepelt az Őszintén a testépítésről című dokumentumfilmben, majd a Testépítés feketén fehérenben szintúgy. Annyira ismert lett, hogy Till Attila felkérte egy epizódszerepre, a Tiszta szívvel című játékfilmjében. Az HBO Aranyélet és a THE Sandwich című kisjátékfilmben rosszfiúkat alakított, majd börtöntöltelék lett a Valami Amerika 3-ban.

0,07-es ügynök

A vállalkozó szellemű Gődény ezután a politika felé nyitott, és megalapította a Közös Nevező néven futó kamupártot, amivel több mint százmilliót kaszált a 2018-as Országgyűlési választásokon. Összesen 3894 szavazatot kapott, és 0,07 százalékos eredményt ért el.

A járványtagadás tagadása

Gődénynek a 2020-as év hozta meg az igazi sikert, amikor Magyarországra is betört a koronavírus. A gyógyszerész végzettségű, praxisengedéllyel nem rendelkező férfi az összes közösségi médiafelületet kihasználva vált a járványtagadás ismert alakjává. Több százezres követőtáborát is arra biztatta, hogy ne hordjanak maszkot, mert az gátolja a légzőszervek működését. Ez természetesen nem igaz, és hogy állítását alátámassza, meg is gyújtott rögtön egy maszkot. Később maszkellenes tüntetést szervezett a Szabadság téren.

Kapcsolódó

Sorra törli a magyar vírustagadók oldalait a Facebook

Az akció heves reakciókat váltott ki az érintettekből.

Gődény tudományos végzettségéra alapozva a járványon is szép summát szakított, több „egészségügyi” terméket reklámozott doktorkodással. A GVH a félreérthető reklámok miatt vizsgálatot is indított.

Kapcsolódó

Vizsgálódik a GVH dr. Gődény miatt

A Nutriversum Kft. a vírustagadó gyógyszerésszel reklámozta termékeit.

Gődény novemberben megerősítette az Indexnek, hogy koronavírustesztre megy. Nem tudjuk, hogy tényleg elment-e, de hírnevét védve le akarta rázni magáról azt a gyanút, miszerint ő is koronavírusos. Majd amikor megjelent a hír, letagadta, hogy ő járványtagadó. Azt mondta, hogy vírusrealista.

Kapcsolódó

Koronavírustesztre megy a járványtagadó Gődény György

A járvány tagadása után most azt kell tagadnia, hogy koronavírusos.

Ezután Majka meghívta maga mellé, a balassagyarmati kórház Covid-osztályra Gődényt, hogy győződjön meg arról, milyen is a valóságban a vírus, nos, akkor napokra eltűnt.

Kapcsolódó

Majka: Gődény, ha nem beszari, feküdjön mellém a covid-osztályra!

Ezt üzente a maszkégető vírus-kritikusnak, miközben vért vettek a rappertől.

Miközben az operatív törzs azon igyekszik, hogy minél többen regisztráljanak a koronavírus elleni védőoltásra, a járványtagadó gyógyszerész szerdai Facebook-posztjában erős utálást tett arra, hogy a vakcina halálos, és hogy a kormány valami titkos összeesküvésben vesz részt.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint rémhírterjesztés és hatósági rendelkezés elleni uszítás miatt indulhatott eljárás. Ha bebizonyosodik a gyanú, mindkét esetben 3 év letöltendőt kaphatna. Azonban rendkívüli jogrend esetén a büntetés akár 5 év is lehet.

Természetesen többször próbáltuk elérni Gődényt, eddig sikertelenül, amint jelentkezik, frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó

Sokmilliós tábora van a járványnihilistáknak

Összeesküvéseket sejtenek a leghíresebb vírustagadó nagyágyúk. Az Index határozottan nem osztja nézeteiket, csak beszámol róluk.