Kásler Miklós szerint száz év múlva arról fognak beszélni, hogy a magyar egészségügy előtt új jövő nyílt ki

2020.12.20. 14:16

Az emberek egy része nem vette komolyan a járványt – mondja Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere újabb videót tett közzé a tárca Facebook-oldalán, az Életközelben című videósorozatban. 

A minisztert a videóban 2020 tapasztalatairól kérdezték. Válaszában a többi között megemlíti Orbán Viktor„brüsszeli győzelmét”, valamint azt, hogy a nagy nemzeti intézmények körül létrejöttek azok a hálózatok, amelyek „egy új szemlélet meghonosítására” törekednek. 

Kásler Miklós méltatja a saját minisztériumának érdemeit is. Az új magyar egészségügyi törvényről mondta azt, „száz év múlva úgy fognak fogalmazni, hogy a magyar egészségügy előtt új jövő, új perspektíva nyílott ki”.

Kitér továbbá a Nemzeti Alaptanterv (NAT) módosítására, valamint a Magyarságkutató Intézet tevékenységére is, amely „két év alatt rendkívül magas színvonalon lényeges eredményeket tud hozzátenni” a magyar tudományos élethez. 

Azon is elfilozofál, hogy a korábbi világjárványok miként változtatták meg az emberek szemléletmódját, majd arra a következtetésre jut, hogy az emberek különböző tapasztalatokat vonhatnak le mindabból, ami most történik. 

Szerinte az emberek fegyelmezettsége hektikusan váltakozott tavasz óta. Állítása szerint az első időszakban mindenki megijedt, és betartotta a szabályokat, azt követően viszont az emberek egy része „nem vette komolyan a járványt”. Ráadásul még mindig vannak vírustagadók, akik a gondolkodás és a vélemény szabadságára hivatkoznak

– fogalmaz a miniszter. Arra a kérdésre, hogy a járvány hatására „jobban Isten felé fordulunk-e”, a miniszter úgy válaszol, hogy „az emberek egy része egészen biztos, hogy igen”, illetve úgy érzi, hogy egyre nagyobb a vallásosak aránya a társadalomban.

Emellett a miniszter az ateistákat is óva intette:

Isten nélkül lehet élni, de meghalni nagyon nehéz 

– hangzik el a videóban. Üzenete a magyaroknak az, hogy karácsonykor a szeretet megünneplését ünnepeljük, ami nem függ össze a fizikai jelenléttel vagy az ajándékokkal.

Az idei karácsony alkalmával ne testileg öleljük meg egymást, hanem lelkileg

– javasolja.