Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Döntött az Orbán-kormány: szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat

131957006 10158840978076093 2717206545484450847 o
2020.12.21. 11:33 Módosítva: 2020.12.21. 12:35

Döntött az Orbán-kormány, szentestére, december 24. estéjétől december 25-én reggelig felfüggesztik a kijárási tilalmat Magyarországon – jelentette be hétfőn Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs műveleti központjának helyettes vezetője. 

Ami a magánrendezvényeket illeti, a 10 fős korlátozás marad, de ahogy eddig is, a 14 évesnél fiatalabbak nem számítanak bele a létszámba – hangsúlyozta Kiss. 

A Szentestére vonatkozó döntések mellett életben maradnak a tilalmak és korlátozások

Fontolják meg!

Fontolják meg, meglátogatják-e idős vagy veszélyeztetett rokonaikat, mert bár a szentestét respektálják, de ez nem jelent lazítást, csak egy lehetőséget, amivel úgy kell élni, hogy a biztonságot megtartsuk

– ezt már Müller Cecília országos tisztifőorvos mondta a tájékoztatón. 

Összefoglalta:

  • A mai kormánydöntés értelmében a szenteste respektálásával, egyetlen éjszakára felfüggesztette a kormány a kijárási tilalmat. 
  • ez nem jelent lazítást, csak egy lehetőséget, amivel nem szabad visszaélni.

Szólt arról is, hogy Magyarország sem hagy leszállni brit repülőgépeket. Hangsúlyozta: a repülőutakat más országokhoz hasonlóan azért függesztették fel, mert Londonban és környékén új vírusmutáció jelent meg, ráadásul olyan típusú, amilyet eddig még nem láttak. 

A pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Dél-Pesti Centrumkórházban lesz az első oltóhely.

Az első adag oltás 3500 ember oltására lesz elegendő, a második szállítási kör még idén megérkezhet, utána pedig folyamatos szállításra számítanak – ismertette.

Nincs olyan vakcina, ami százszázalékos védelmet ad, és az egyéni reakciók változatosak lehetnek, ezért minél többen oltatják be magukat, annál nagyobb a társadalom védettsége.

Hatvanszázalékos vagy a feletti átoltottság már jelentősen lassítani tudja a járvány terjedését – mutatott rá.

Egyelőre bíznak abban, hogy az oltóanyagok a mutáns vírus ellen is védenek majd. Ezért Müller Cecília arra biztat mindenkit, hogy oltassa be magát.

Hétfőn ülésezik az Európai Gyógyszerügynökség , amely várhatóan jóváhagyja a második koronavírus elleni oltóanyag, a Moderna vakcinájának felhasználását – számolt be róla a tisztifőorvos. 

Müller Cecília elmondta: sok országban ismét erőteljes lezárásokat alkalmaznak Európában, ezért azzal kell számolnunk, hogy a koronavírus-járvány nem fog véget érni egyhamar. 

Egy este belefér

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy „egy este lehet, hogy belefér”, de nem akarja, hogy az emberek kockáztassanak, ezért arra kért mindenkit, maradjanak inkább otthon, idén kis karácsony lesz, talán húsvétkor vagy a következő karácsonykor megülhetjük a szokásos nagy családi ünnepeket.

Közben hétfő reggelre 2 141 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID–19) a koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint. Ez 15 451 mintavétel mellett 826-tal kevesebb új esetet jelent a tegnapi adatokhoz képest.

(Borítókép: Orbán Viktor / Facebook)